Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jiřího Wintera-Neprakty (S03E35)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý kreslíř a humorista Jiří Winter se narodil v roce 1924 v Holešovicích jako jediné dítě v rodině sklenáře. Se svým tatínkem často chodil do pražské ZOO, kde zasklívali akvária. Od té doby se z něj stal vášnivý přírodovědec. Později studoval grafiku a přírodovědu.
Ani ne dvacetiletý Jiří Winter se v době druhé světové války zapojil do odboje tím, že přechovával zbraně. Jeho kamarád zbraň použil, byl zatčen a při výsleších Jiřího udal. Položidovská rodina Winterů se i se všemi sourozenci rodičů dostává do koncentračního tábora. Přežil jen Jiří a jeho maminka, která se nakonec dožila 96 let a až do své smrti bydlela se svým synem ve společné domácnosti. Jiří na konci války absolvoval pochod smrti. Potom ho čekal komunistický převrat a zabavení rodinného sklenářského koloniálu v Holešovicích. Po válce se mladý Winter chce věnovat pouze přírodovědě a vydává se svými ilustracemi atlas psů a včel. Brzy však pochopí, že se tím neuživí a hlavně mu nezbývají finance na jeho největší zálibu, kterou je nákup a shromažďování orientálních, antropologických a kultovních předmětů z celého světa. Stává se z něj karikaturista, později se dává dohromady se spisovatelem Miloslavem Švandrlíkem a jejich spolupráce trvá dosud.
Jiří Winter byl čtyřikrát ženatý. Nyní žije s o čtyřicet let mladší Danielou, která se o něj stará. Nepraktova vila je muzeem s neuvěřitelnými sbírkami. Někdo má ve své knihovně knihy, Neprakta zde má uloženy lebky křižáků, husitů, neandrtálců a vypreparovaných indiánů. Za lebkami se ukrývá noha a ruka egyptské mumie. Dalších 300 lebek je uloženo v krabicích na půdě. Dole v hale vás přivítá kompletní rytířské brnění s lebkou v helmě, původní ohromné dveře z chrámu v Bali a mongolské přilby bojovníků, samozřejmě vyplněné lebkami. Ani okolí vily není ušetřeno Nepraktových sbírek. Místo dlaždic je dům obložen náhrobními kameny z likvidovaných židovských hřbitovů.
Jiří Winter Neprakta se sám považuje za čistě materiálního člověka. Říká, že karmám nevěří a strašidla a masky, které má doma, mu celý život pomáhají, protože se k nim chová slušně. Daniela říká, že bodejť by mu nepomáhali, když jsou jeho staří známí. Uvědomuje si, že její muž se s hrůznými zážitky z války, kdy se ocitl v těsné blízkost smrti, vyrovnává po svém. Překonává je humorem a snad i tíhnutím ke kuriózním a často morbidním předmětům.
Průvodkyní zákoutími 13. komnaty známého humoristy je redaktorka Alena Červenková. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
konrad DVD
23.11.2016
Karrfik Jiné
26.01.2010
apokar DVD
05.11.2008

Reklama

Reklama