Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, co se děje ve stoce, nemůžete stát na břehu. Musíte do ní skočit i za cenu, že se stanete její součástí.. Drsná krimi na pozadí svědomí „duhového národa“, kde si každý v sobě nese nějaké to trauma a taky otázku, jestli byl větším zlem apartheid, či kriminalita, zakořeněný rasismus a rozevírání nůžek sociální nerovnosti spjaté s jeho koncem. Salle sice mírně poztrácí na naléhavé autenticitě zablouděním do sfér „vyšších zájmů“, ale neokoukanost prostředí a proti srsti diváka jdoucí noirové prvky plní funkci odpustku dokonale. No vida, Legolas sundá paruku, namaluje kruhy pod očima, párkrát ulízne z pleskačky a rázem si vykračuje na cestě vlastní herecké rehabilitace, nicméně na klub sira Laurence Oliviera bych to ještě neviděl.. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby to bolu trochu viac atmosférickejšie a podarilo sa lepšie predať motívy Apartheidu, mohlo to byť úplne úžasné.Ale aj tak hustá kriminálka. Temná, nekompromisná, brutálna, navyše s výborne napísanými a zahranými postavami (hlavne u Orlanda to bol mierny šok). Záverečná "naháňačka" originálna. 8/10 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAHLE DĚVČATA JSOU JEN ŠPIČKOU LEDOVCE…“ /// Taková klasika: nalezení těla rozjebaný mladý holky, nesourodá vyšetřovací parta, problémy Zulů (nejen) v Khayelitshii… no půl hoďky jim trvá, než mi maj co říct. (Aspoň mám čas sledovat, jak si vede metrouš Orlando mimo svoji profláklou filmovou mísu.) Lehce mi to připomíná ten australskej Mystery Road, ale tady se naštěstí pátrání stává víc a víc zajímavější (možná že díky prostředí), příběh nabírá na tempu (tady asi zásluhu slízne autor předlohy) a všechno je to takový … uvěřitelný. Nikdo nemá lobotomii, nasranej negr je prostě nasranej negr, kterýmu když dáte do ruky brokovnici, dokáže zrobit řádnej kus spravedlnosti. I kdyby při tom měl přeběhnout Kalahari. Nevím, jestli bych se na to mrknul znova, ale pro jednou je to víc než ucházející krimi, navíc s konspiračním a politickým podtextem. Takže přivřít oko... A Orlando? Neříkám tak ani tak (a na moje slova dojde…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal Caryl Férey, číst nebudu. 2.) Zajímám se o etnický zbraně. 3.) Thx za titule ,,tibi7001“ (alias ,,adams701“). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle si Blooďák nechá líbit! Zulu je naprosto fantastická kriminálka, který snad nechybělo vůbec nic. Je tu dvojice detektivů, který nemůžou bejt od sebe odlišnější, a i přes jejich životní sračky jim to v týmu funguje. Rasová nenávist, drogové kartely, děvky - celá tahle špína krásně odráží prosluněné prostředí Afriky, kde slovíčko mír neznají ani z vyprávění od svejch babiček. Překvapila mě nejen míra brutality a explicitních záběrů, ale hlavně zjištění, že Orlando Blum se tady nekasá svym vyleštěnym chrupem a huňatym obočim, ale místo toho hraje. A hraje fakt dobře! Děj postupně nabírá na šílených obrátkách, takže je jasný, že hlavní dvojka si tu svou spravedlnost bude muset bránit po svym a to i za cenu nejvyšší. No, nebudu to okecávat: pokud jste neviděli, hnedka napravte. Pro mě dokonce lepší než příbuzná Elitní jednotka. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na dovolenou do Jižní Afriky určitě ne. Ponurý, brutální thriller. Výborně zahraný, skvěle zrežírovaný. Klasická vyšetřovačka mrtvého bílého děvčete se zvrhne v jatka kombinující obchod s drogami s etnickým vyhlazováním. Dějí se tu hodně nepříjemné věci ke sledování (sekání končetin, kastrace psem), ale ještě děsivější je, jak vyrovnaně to ty postavy přijímají. P.S: Bloom by už měl brát jenom tyhle role. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)

Reklama

Reklama