James DeMonacoScénář:
James DeMonacoKamera:
Jacques JouffretHudba:
Nathan WhiteheadHrají:
Ethan Hawke, Lena Headey, Tony Oller, Rhys Wakefield, Adelaide Kane, Edwin Hodge, Chris Mulkey, Max Burkholder, Alicia Vela-Bailey, Peter Gvozdas (více)VOD (4)
Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)
Recenze (1 039)
Jestliže servírujete takovou exploataci do interiéru jediného domu, musíte si zatraceně ohlídat, jak moc zajímaví budou vaši hrdinové a jak moc uvěřitelné jejich počínání bude, jinak totiž v jejich hlouposti může dost vyniknout fakt, že tu zbožnou myšlenku spousty ultrapravicových stoupenců vlastně budete obhajovat. ()
Viděl jsem nezajímavý poster a říkal jsem si, to bude o nějakém blbci v masce. Dnes mi to ale nedalo a na film jsem se podíval a musím uznat, že docela jsem byl v napětí, jak to dopadne. Toho haranta bych na místě utloukl. Položil jsem si otázku, jestli já sám bych takový den využil k očistě a popravdě, odpověď je "ANO" a zřejmě by to byla hromadná vražda. ()
║Rozpočet $3milióny║Tržby USA $64,473,115║Tržby Celosvetovo $91,100,541▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,133,240 //počet predaných kusov 138,269║ Tržby za predaj DVD v USA $4,007,679 //počet predaných kusov 217,303║ námet ako taký nie je zlý ale padol do rutinnej réžie a tam to všetko hasne, ešte prvá polovica filmu má čosi do seba ako také napätie tu je vybudované ale potom keď príde na likvidáciu príde na jednu banálnu obohranú scénu za druhou a tým konečný dojem dosť padne, škoda, herci v celku ušli /videl v kine: 45%/ ()
Titulní rodina mi nebyla moc sympatická. Naštěstí měli fešnou dceru oblečenou ve školní uniformě, jak z porna. Bohužel to, v první půlce, nebylo napínavé, strašidelné, ani nějak extradobře natočené. Všichni tam jen bloudili ve svym vlastnim baráku a byla tma. Po ataku zlaté mládeže to konečně začalo být zábavné. Z Ethana Hawka se stal badass, co střílel ženský brokovnicí do bachoru a bylo to fajn. Hlavní záporák byl dobrej, a líbilo se mi, jak opravdu ctil den očisty. Díky němu jsem tomu světu začal věřit. ()
Film je založen na premise, že v blízké budoucnosti bude na jeden den v roce dovoleno vraždit, aby si lidé mohli vzájemně vyřídit účty, čímž se společnost jakoby očistí, a ve zbytku roku je kriminalita na minimu a všichni jsou happy. Což je samozřejmě totální kravina, ale jako námět pro film to jistý potenciál má. Bohužel je ale celý film jen o tom, jak se banda klaunů snaží dostat do jednoho domu. Palec dolů. ()
Photo © Universal Pictures
- James Sandin (Ethan Hawke) nosí hodinky značky Mossimo. (dyfur)
- Podľa záznamov bezpečnostných kamier je zrejmé, že každoročná "Očista" sa koná v noci z 21. 3. na 22. 3. (GTS_PUNK)
- Ve scéně, kdy mluví James Sandin (Ethan Hawke) s vůdcem gangu (Rhys Wakefield) přes bezpečnostní sklo barikády, vystřelí vůdce na svého společníka s pistolí v levé ruce. V dalším záběru však pistoli drží v pravé ruce. (Dalfor)