Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů o válce ve Vietnamu. 101. výsadková divize, která se proslavila ve druhé světové válce, bojuje o kopec 937 celých 10 dní s velkými ztrátami a po 11 srážkách ho nakonec dobíjí. Na svoji dobu skvěle natočené bitevní scény, obzvlášť nálety bombardérů byly působivé. Velice se mi líbilo, jak realisticky je to natočené, když se jednotka probojovávala na kopec ve všech těch sračkách. Určitě toto dílo stojí za shlédnutí. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Průměrný režisér John Irwin si vzal partu toho času naprosto neznámých herců (mezi nimi třeba i Don Cheadle ve své snad třetí roli) a natočil pro mě celkem neobvyklé dílo. Bojové scény jsou celkově dobře zvládnuté. Atmosféra války ve Vietnamu je též skvěle vystižena, což v kombinaci s málo známými tvářemi v hlavních úlohách utváří dojem maximální věrohodnosti. To vše by sice bylo hezké, ale má to téměř každý film zabývající se Vietnamskou tématikou. Hlavní devizou tohoho snímku pro mě však určitě zůstanou momenty popisující, v jak svízelné situaci se ocitli američtí vojáci. Nejenže v hrozivých podmínkách bojovali proti neuvěřuitelně houževnatému nepříteli, ale zároveň se stali nepřáteli i pro svou vlastní zemi (tento moment krásně demonstruje scéna, kdy jedna z hlavních postav poslouchá kazetu od své dívky a ta mu ne ní sdělí, že už mu dále nebude psát, protože přátelé na univerzitě ji "vysvětlili", že je to nemorální ). Jedna z mála věcí co bych filmu vytkl jsou některé zbytečně natažené scény a občasný přílišně pacifistický nádech 70. let, který mi u filmů o Vietnamu prostě vadí. Zkrátka a dobře John Irvin překvapil a HH pro mě předčilo (IMHO přeceněnou) Četu, ovšem na Full Metal Jacket stále zdaleka nemá. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to na ambiciozní válečný film, ale na to se dá po zhlédnutí zapomenout. S herci jsem problém neměl, ale se zhola průměrnou, místy zmatenou a nijak nápaditou režií Johna Irvina, ano. Bojovým scénám se vyhýbal a v dialogových scénách to bylo na ručník. Film se nepříjemně vlekl a nějaké peklo nebo vřavu jsem pociťoval tak maximálně u sebe. Závěrečné titulky byly pro mě vysvobozením. A bylo mně jedno, jestli hrdinní američtí vojáci bojovali proti žlutému, modrému, nebo fialovému nepříteli. Tento slabý odvar válečného filmu si už stejně nikdy nepustím. Jednoznačně kategorie B a níže. 40% ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Snímek sice stojí ve stínu slavnějších bratříčků jako je Četa nebo Olověná vesta, ale určitě si nezaslouží zajít prachem. Hamburger Hill nejde do hloubky konfliktu ani se nesnaží pohybovat v psychologických rovinách jako výše zmíněné filmy, spíš nám přibližuje v plné "kráse" bitvu o strategicky důležitý kopec. Příběh vpodstatě chybí a postavy se nijak nevyvíjí (popravdě jsem se v nich občas ztrácel), film se spíše soustředí na akci, která je na rok vzniku povedená a neztratila by se ani v dnešní konkurenci. Samozřejmě se nestřílí celých 110 minut a boje jsou prokládány tradičním rozmluvami vojáků. Narozdíl od Údolí stínů se nejedná o patetické kecy, například mapování protiválečných nálad ve Státech jedním z vojáků na mě dost zapůsobilo. Na odfláknutý dabing jsem si zvykl a po chvíli jsem ho už ani nevnímal. Tento film by měl vidět každý kdo se o vietnamskou válku zajímá, výsledné hodnocení už je pak jen na něm. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Scéna na konci filmu, v ktorej kráča vojak s obviazanou hlavou ku svojim ponáhľajúcim sa spolubojovníkom, je sfilmovaná na základe reálnej fotky odfotenej počas bitky o Hamburger Hill. (Smok)
  • John Irvin zamestnal mnohých vietnamských poradcov. Záležalo mu hlavne na dodržaní autenticity a reálnosti zobrazovaných udalostí. (Smok)

Reklama

Reklama