Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (61)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch legendárních životopisů z 50. let. Martin Frič vsadil na jistotu, opřel se o námět Vladimíra Neffa (knižně vyšla beletrizovaná verze scénáře až v roce 1955) a do hlavní role obsadil Vladimíra Ráže. Výsledkem je film z té lepší poloviny neslavné etapy čs. kina. Poutavý barevný film o nelehké cestě objevitele krevních skupin, jehož život nebyl snadný, ačkoli začínal jako výborný student, ale ani za Rakousko-Uherska, ani za republiky se mu nedařilo. Jako povinnou daň 50. letům je nutné vnímat to černobílé vylíčení poměrů před rokem 1921, kdy Janský umírá (a je založena KSČ). Ale protože se jedná o Fričův film, určité kvality jsou zachovány za každých podmínek. Frič si zároveň udržel kontinuitu ve spolupráci s kolegy a pamětníky časů před rokem 1945 a v tomto filmu se tak objevuje například Štěpánek, Beneš, Hrušínský, Deyl ml., Hilmar, Svozilová, Valentová, Trégl, Filipovský, Vrbský, Kolár a další... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, doktor Jan Jansky /3. april 1873 - 8. september 1921/ bol cesky doktor, psychiater a neurolog, objavil 4 krvne skupiny. A reziser Martin Fric /Hvezda Zvana Pelynek, Valentin Dobrotivy, Slzy, ktere svet nevidi, Lide z Maringotek/ o nom natocil film. Film je to hlavne zivotopisny, Jansky rozhodne nepatri do minulosti, ale viac .menej do sucasnosti /minulost je Staroveky Egypt, Mezopotamia, Imperium Romanum, uz udalosti Velkej Francuz. Revolucie 1789 - 1804 je pre mna sucasnost/. Perfektna rezia, vyborne dialogy, Vladimir Raz v roli lekara maximalne presvedcivy, hral tu ale aj Rudolf Hrusinsky /Spalovac Mrtvol, Dym Bramborove Nate/, Kopecky a Lubomir Lipsky. Zaujimavosti vladnu vo filme najma okolo krvnych skupin a infuzii. Vysoko chvalim aj ten fakt, ze na rok 1953 je film bez komunistickej propagandy : 95 % ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film takřka bez chyby - o Janu Janském objeviteli krevních skupin a trnité cestě, která za tímto objevem stála. V titulní roli se objevuje výtečný Vladimír Ráž. O jeho oblibě v 50. letech svědčí to, že v epizodních rolích mu v tomto filmu sekundovala taková jména jako Svatopluk Beneš, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, František Filipovský, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský či Josef Kemr! ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Příběh o doktoru Janském a jeho krevních skupinách by měl patřit mezi základní znalosti každého člověka. Snímek samotný pak zaslouží vysoké hodnocení.....jako ukázka filmařského umu, jako argument, že né všechny filmy z 50. let byly agitky, a hlavně pro strhující výkon Vladimíra Ráže a Zdeňka Štěpánka !! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vynikající, neprávem opomíjený životopisný film a vlastně jeden z nejlepších, který byl v 50.letech u nás natočen. Skvěle a bez ideologického podtextu zobrazená doba Rakousko-Uherska, kdy nebylo snadné se prosadit bez protekce na prestižní pozice. No a Vladimír Ráž je ve své roli naprosto přesvědčivý, navíc mu zdatně sekunduje pan Brodský. Pět hvězdiček mimojiné i za to, že je film nepoznamenán dobou, ve které vznikl. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Představitel hlavní role Vladimír Ráž (Dr. Jan Jánský) se na natáčení filmu důkladně připravoval: debatoval s Jánského příbuznými, setkal se s jeho milenkou a opakovaně navštívil psychiatrickou kliniku. (raininface)

Reklama

Reklama