Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (98)

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro deti....možná (mluvící zvížatká, dráčik). Pro dospělé nikoliv.!!! Mňa osobne zaujali možno dve-tri scénky, tri repliky a ostatné bola nuda, nuda a veľká nuda...aaaaa blbosť. A celkovo mi prišlo, že rôznorodosť, (ktorá v rozprávke je) pôsobila nehodiaco, neladne a krkolomne. Medzi pozitíva určite však patril hlas houbových víl. Ten bol super. */** ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

OMG, přehlídka práce s animací loutkovou, animací digitální, kresbou syna Františka Skály, zeleným pozadím atd., ale dramaturgicky absolutně nezvládnuté a kreativně nenápadité. Od režiséra Veni, vidi, vici, což mluví za vše. Hodně se toho namluví, nejlépe třikrát dokola, krátkou metráž natahují výplňové scény, které nemají ani poetiku, ani humor a nerozvíjejí příběh (první setkání s loutkovou veverkou je podáno jako vstávání do práce, on nechce, žena mu říká, ať vstane, on ale odmítá a to je všechno, bez nápadu či vtipu). Podtitul sice zní, že je to pohádka, kde je všechno tak trochu jinak, ale neznamená to, že by teze nemohla být rozvinuta za rámec schematického náčrtu. Citelně tomu chybí srozumitelný, jasný příběh (nejlépe na tom jsou legendy vyprávěné kresbami od Skály). Kolik času se věnovalo animaci, tolik času během toho mohli věnovat i obsahu. Např. se staví rozcestník do pravého úhlu (spoiler) pomocí pravoúhlého pravítka, i když snad každý od oka rozezná, když je něco rovně a když ne. Rozcestník byl zlý, protože ho před chvíli praštil někdo jiný a tím ho vyvrátil. Rozcestník si narovnáním udobří; místo toho, aby teda řekl, kde je hledaný cíl, vyveze člověka nahoru, první skálu, kterou uvidí, si spojí s cílem, a pak ho stejně pošle na jinou stranu. Myslím, že aby dítě nemělo během promítání tisíc otázek, muselo by být také malé, aby nerozumělo, co se říká. Jinak bude ještě pozornější, byť jeho pozornost upoutá veverka a křeček. Nedělají však dost eskapád, aby ho to nezačalo nudit. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o tom mám myslet. A to tak, že skoro po všech stránkách. Kolikrát jsem si říkal něco jako „opravdu to tady chtěli střihnout?“ nebo „tahle hudba k této scéně?“, takže tahle pohádka mě sice občas překvapovala, ale nakonec ani nevím, jestli to znamená, že je Pavel Göbl geniální, nebo diletant. Navíc, jestli používá slova jako „rurální“, tak to asi nebude pro děti. Ale musím uznat, že řada situací mohla za jistých okolností působit vtipně. Ale ty okolnosti tu prostě nenastaly, což je tak trochu k nepřežití. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Koncept a styl vyprávění tohohle příběhu je natolik nezvyklý, že jsem si v podstatě celou dobu na ten styl musel zvykat a nějak to trávit. Díky tomu mi vůbec nezbyl čas se zabývat příběhem samotným. Na první dojem mne to tedy vůbec nebavilo. Pořád mám ale pocit, že to tak špatné nebylo a k závěru to dokonce začalo být i lepší. Takže přesně napůl...zatím 50% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to celkově zmatek. Dadaistické záběry, takže to nedrží pohromadě. Kouzlo nesmyslu musí mít svou přísnou, byť skrytou logiku, jinak se ztrácí. Tři věci se dají ocenit: výtvarnou stylizaci na pomezí Svěrákova Kukyho a vidění Tima Burtona, pokus o propojení živé akce s animací a pár herců v čele s Bolkem Polívkou, snažících se najít v překombinované historce řád a vtip. Jenže jim v tom brání jednak mnohomluvnost, celá historie prokleté vsi se odvypráví kostrbatými oznamovacími větami, jednak rozkolísaný jazyk: bez varování skáče od výrazů typu "rurální" k jadrnému "Já myslel, že jdete kadit". Mladý pár své dialogy pouze bez výrazu přerecituje, ale pořád vzbuzuje víc příchylnosti než užvanění plyšoví hlodavci, vedle chipmunků nejprotivnější a nejzbytečnější animovaná zvířata v dějinách filmu.Jsou zde zajímavé technické hračky dětského vynálezce.Přehlídka zbytečných záběrů bez účelu, dlouhých vysvětlivek bez pointy, nahodile se zjevujících bytostí. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy na lesní křížovatce Toník (Gregor Bauer) nabídne mluvícímu rozcestníku, že ho narovná, vezme si od dědy z pojízdného křesla kouzelný meč a začne hloubit díru. Ještě než Toník díru vyhloubí, tak kamera zabere dědu v křesle, jak si ukusuje chleba a ejhle... za dědovými zády stále trčí kouzelný meč. (ČSFD)
  • Ve filmu je víc jak tři sta trikových záběrů. (Terva)

Reklama

Reklama