Joshua Michael SternScénář:
Matt WhiteleyKamera:
Russell CarpenterHudba:
John DebneyHrají:
Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad, Lukas Haas, Matthew Modine, J.K. Simmons, Lesley Ann Warren, Ron Eldard, Ahna O'Reilly, Victor Rasuk, John Getz (více)VOD (5)
Steve Jobs. Byl bezesporu jedním z největších vizionářů 20. století, technologickým géniem a mimořádně schopným obchodníkem.Jeho spolupracovníci ho často nenáviděli proto, jaký byl, ale milovali proto, co tvořil. Apple Macintosh, iPhone, iPad nebo filmové studio Pixar. Uměl ukazovat cestu celému lidstvu, pracovat však byl schopný jen s vybranými jedinci. Vždyť kdo by neznal jeho slavnou větu: "Pracujte jen s génii, idioty vyhoďte!" Měl na to právo - sám byl génius. Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, od jehož smrti letos na podzim uplynou dva roky, nyní po knižním bestselleru ožívá také na filmovém plátně. (oficiální text distributora)
Hodně příjemně ztvárněné životopisné drama života Steva Jobse, jednoho z největších osobností této planety. Herecky hodně dobře zahrané, a především i hodně dobře vybrané. Podobnost herců na skutečné lidi, které hráli byla neskutečná. Jakožto divák jsem si film užil a udělal alespoň obrázek o tom, jak to v Jobsově životě vypadalo a čím musel projít, aby se dostal tam, kam se dostal, takže účel splněn. 80% ()
Jediné, co jsem se o Jobsovi dozvěděl, bylo, že byl vizionář. A přesně opačný je tento film. Tvůrcům jakákoli vize chyběla, takže si ani nepoložili otázku, jaký ten film má být. Co vyprávět, co vynechat. Tady jsou jen zřejmě náhodně vybrané scény z Jobsova života, natočené bez chuti a bez zápachu. Typický produkt kravaťáků z kanceláře. ()
Věřim, že Ashton Kutcher i zbytek herců ze sebe vydali to nejlepší, ale to nezachránilo tenhle film od nálepky těžkýho srance. První půle, "mapující" garážový začátky apple computers ještě ušla, ale jak film plyne dál, stává se z něj pouze sled vysekaných scén typu: "Steve, běž pryč - Stevův ublížený výraz", "Steve, my tě potřebujeme - Stevův odhodlaný, zamračený výraz" a "Bla bla bla - výraz Steva a všech ostatních plnej slz". Těžce nedotažená je linka osobního života, ale to je ve výsledku jenom dobře. Poslední půlhodina je dno. Scénáristický lejno. ()
Jobs byl génius, o tom žádná. Film si tato osobnost rozhodně zaslouží. Nevím o něm vše, ale vím, že byl osobností složitou a že se s ním někdy složitě spolupracovalo a pracovalo. Ve filmu působí spíše jako oběť správních rad a ředitelů, která nakonec přes ústrky zvítězí mírností jen díky svým nadčasovým vizím. Posléze se z něj stává tvrdý manager, neváhající ztenčit svůj team o polovinu... No možná taky názor a taky pohled. Jak to celé bylo asi vědí jen přeživší pamětníci v Apple. Tři mekintoše. * * * ()
Mě to přišlo stejné jako všechny ostatní filmy zabývající se génii v daném oboru. I Jobs je tady podán jako někdo, kdo je bezvýhradně oddán své práci a na všechno ostatní kašle, ať už je to rodina, přátelé či samotné chování k lidem. Pak už záleží na tom, jestli je ten obor hlavního hrdiny pro diváka zajímavý. Pro mě je IT španělská vesnice a nezajímá mě a proto jsem k Jobsovým pokrokům zůstal chladný. Zajímavé tak pro mě bylo především samotné ´vybudování společnosti a následné politikaření vedení, které se snažilo Jobse odsunout do pozadí. Co se Ashtona Kutchera týče, tak jeho výkon nebyl ani rybou, ani rakem. V jednu chvíli mi docela sedl a v té druhé jsem v něm viděl Jesseho z Hele vole, kde mám káru?. Za ztrátu času film nepovažuju, ale výraznější dojem na mě také neudělal. 55% ()
- Do scény, která se odehrává v roce 1976, byla použita skladba "Life's Been Good" od Joe Walshe. Ta byla ale vydána až v roce 1978. (Cheeker)
- Když Jobs (Ashton Kutcher) navštěvuje hodiny kaligrafie, vidíme, že kreslí jen jedničky a nuly, tedy binární kód. (jajush)
- Keď sa Steve (Ashton Kutcher) dozvedá od svojej priateľky, že je tehotná, tak svetlo svieti, o chvíľu môžeme vidieť, že je vypnuté, a potom je zas zapnuté. (ShortyIC)