Reklama

Reklama

Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu. (A-Company CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (733)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

V zásadě bych zde mohl opakovat stejné lapsy, jako mi vadily u Gymplu. Mizerně napsané některé až trapně nerealistické scény a momenty, sem tam katastrofální dialogy a tragičtí herci. Není jich tedy tolik jako v předchozím filmu, ale pořád tu jsou. Hlavní role pro mladého Vorla je prostě tragickej castingovej omyl, rodinnými vztahy naprosto neomluvitelnej, obsazování Filipa Vorla do role dementního spolužáka nebo sklepáků nefunguje. Jak je Fero Burda skvělej ve besídkách Sklepa, tady i v té miniroli asi s třemi větami prostě ruší. A spousta dalších. Plus takový omyly jako "humorné" připomínky předchozího filmu ("Po filmu Gympl maluje každá toyka") nebo zkarikování vedlejších postav ad absurdum (dejme tomu reálnou postavu hrdinovy matky-alkoholičky teď už scénář úplně zbabral). Taky je to prostě jen pokračování, chybí tomu švih prvního dílu. Proč tedy solidní tři hvězdy, byť by si to zasloužilo stěží dvě? Jeden z důvodů je Mádl. Jeho postava je skvělá, jeho zahrání je skvělý. Tenhle kluk prostě umí. Body navíc filmu v mých očích přidá i Eva Josefíková, která sice není tak sexy jako Lenka Jurošková z Gymplu, ale zase je ještě hezčí a její postava zajímavější. No a musím přidat v záplavě rapových a hiphopových hudebních sraček za jedinou světlou výjimku - písničku All I Need (co hraje během kolaudačního večírku), kterou nazpívala pro změnu moje spolužačka z vejšky Veronika Kratochvílová. Takže k objektivním dvěma hvězdám kvůli těmto plusům přidám subjektivní třetí. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Na to, jak to "v Čechách nemá úroveň", se Vejška víceméně povedla.:) Drogy, úlety, nevěra, sprejování (nebo malování? ač za umění to nepovažuji ani náhodou) - ano, dá se říct, že se opravdu jedná o celkem důvěryhodný náhled do života dnešních mladých okořeněný dnešní hudbou (bohužel). Ten doprovodný hiphop je to jediné, co mi vyloženě nesedlo. Jinak si troufám říct, že s hodnocením by byl film úspěšnější, kdyby se někdo nerozhodl ošálit diváky škatulkou "komedie" - o komedii se totiž nejedná ani náhodou. Je pravda, že Vorel neumí příliš hrát, je na něm znát málo zkušeností a celkově je zábavný asi tak jako jeho postava. Zaujal mě Mádl, který konečně projednou nebyl za stydlivého floutka - a Josefíková taky zahrála prvotřídní svini, která by těch facek zasloužila daleko víc. Celkově se mi to líbilo, rozhodně víc, než jsem předpokládala. Hlavně mě opravdu oslnil konec, kdy oba kluci zvedli kotvy - k tomu mám opravdu blízko:) PS: Bydžovská by už konečně mohla něco udělat s tím jejím vyslovováním, nebylo jí rozumět půl slova. Na tak obsazovanou herečku je to vážně ostuda. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Stejná jízda jako předchozí film. Všemu vévodí Mádl s Krausem, kteří si to znovu neskutečně užívají. Hudba je taky na jedničku. Nechybí největší bomba z posledního Vladimírova alba. Postsynchrony, které jsou navíc jak od samotného Trošky, to samozřejmě sráží o třídu dolů, ale svůj důvod zřejmě mají, i když mě nepřestanou srát. Přes lehce pozitivní konec doufám, že Vorel bude mít koule na epické zakončení možné trilogie. Gympl - Vejška - Pracák. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Některé věci se stanou, ale už se s nimi vůbec nepracuje. Ač mohly být pro další vývoj děje, pokud o něčem takovém můžeme hovořit, zajímavé. Námět postrádá jakýkoliv posun do nějakých zajímavých vod. Jeden se prodírá vysokou ekonomickou, druhý sní o umění, oba to dál táhne k nočním dobrodružstvím se sprejem pod bundou. Pryč jsou přihloupé kousky o panicích, kteří chtějí poprvé souložit. Vorel starší se pokouší o jakousi generační výpověď, ač i v ní všichni zasunují docela často. Jenže do toho rve i hodně dost pitomého humoru, takže ani on sám nevěděl, co vlastně točí. Nějaký společensko-kritický rozměr by látce docela slušel. Jenže Mádl jen balí kočky ze školy, podvádí při zkouškách, fetuje, chlastá, balamutí všechny okolo, včetně movitého fotra. Vorel mladší pije neperlivou vodu, nefetuje a asi to chce někam dotáhnout. A hlavně se zabouchl do zkažené studentské femme fatale s tváří Evy Josefíkové. Celé je to takový kalkul, ale za to velmi solidně natočený a z poloviny i velmi slušně zahraný. Ostatně je patrný ten rozdíl: na jedné straně dokonale přidrzlý spratek Mádl, výborná alkoholička Zuzana Bydžovská nebo Jan Kraus, který nemusí moc měnit ze svého moderátorského umu, páč jeho překvapení, že už nejde kdekoho podmáznout, je výtečné. A na straně druhé je to smutné herecké přihrávání vedlejších postav (policajtů, pedagogů i samotného Vorla mladšího, ze kterého herec nikdy nebude). Kromě těla Evy Josefíkové potěší i docela sympatické výlety noční Prahou s rapem v pozadí. Vejška není ucelená, Vejška ale není na české poměry vůbec špatná, jak jsem původně očekával. Takže vlastně spokojenost!! ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pokud bych musel koukat další hodinu na Tomáše Vorla a jeho neherecké umění, tak bych s hodnocením šel ještě níž. Délka je hodně stravitelná a tudíž se to jednou zvládnout dalo, ale tím to hasne. Po druhé se Vejšce vyhnu obloukem, párkrát jsem se sice zasmál, ale jednička byla o stupeň lepší. Vejška je Gympl v jiném obale, což je místy dost otravné. Silné zklamání, čekal jsem více .. 4/10 = 40% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (33)

  • Všechny policejní hlídky ve filmu používají jeden automobil Škoda Octavia Combi druhé generace s registrační značkou 2AP 5397. Vůz je pouze filmařskou napodobeninou, skutečná policejní auta nemají maják na nosiči, ale je přichycený přímo na střechu a vnější kliky a zpětná zrcátka nejsou stříbrně lakovaná, ale v barvě černého plastu. Stejný vůz se pak objevil i ve filmu Život je život (2015). (Martin_L)
  • V úvodních titulcích je pod kostýmy podepsána Dagmar Pomajblíková, v závěrečných titulcích je již uvedené správné jméno - Pomajbíková. Ohledně vedoucí kostymérky se tvůrci titulků vyřádili i na závěrečných titulcích, kdy je pro změnu uvedeno chybné křestní jméno Dagamara, místo Dagmar.
    (Ricci)
  • Na začátku filmu, když řezník nabízí k pomalování roletu, je roleta posprejovaná. V další scéně je čistá. (rybicka11)

Reklama

Reklama