Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
Ukázka z filmu 19
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Videa (30)

Ukázka z filmu 19

Recenze (186)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se, že dám tomuto nanejvýš podivnému dílku šanci. Teď pomiňme fakt, že to nehorázně przní Sherlocka Holmese a že moderní podoba sedí mistru dedukce lépe v lepší anglické verzi. Možná je pravda, že detektiv potřebuje ženskou, ale takhle by to nešlo, vážení. Změnit doktorovi pohlaví? Ne, ne, ne, říkal jsem si, ale po pilotu jsem došel k názoru, že Lucy Liu zase není v té roli tak špatná. Stejně jsem za to ale na tvůrce naštvaný. Johnny Lee Miller není Sherlock, ale hodí se do takových seriálů. Sice jsem pořád myslel na to, že to není Sherlock a že je nehorázný zločin, co z toho udělali, ale ten seriál potenciál má. A nemalý. New York je sice už okoukaný a detektivka je to tuctová, ale na pilota se dalo docela dobře koukat. Jsou tu některé dobré postavy, Sherlockova dedukce je sice dobrá, ale nijak oslňující. Zatím jsem viděl jen pilotní díl, ale seriál má u mně druhou šanci a já při jeho sledování zatím zůstávám. Takže abych to shrnul: obsazení Sherlocka mohlo být lepší, Lucy Liu to jde. Moderní podoba je horší, než anglická, ale pokud seriál budete brát jako normální pitomou americkou kriminálku, mohlo by se vám to líbit. Samozřejmě nevím, jak to bude dál, ale zatím to je tak, jak to je. A je to jedna z těch lepších amerických detektivek, ale horších Sherlockových. Jonny Lee Miller ale není zas tak špatný, to ne. Má charisma a do podobného seriálu se hodí. No, takže tak. Jak říkám, potenciál tam je. Moderní podoba... Benedict vede ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Zhlédl jsem necelou polovinu první řady, ale přestože se to většinou nestává, seriál mě neupoutal natolik, abych se na něj koukal pravidelně. Je jisté, že Elementary ani po kotníky nesahá britskému Sherlocku, dokonce Elementary krom jmen a hlavní premisy nemá se Sherlockem Holmesem nic společného. Poměrně dobrá detektivka, žalostně špatný Holmes. Jako každý americký seriál i zde jsou děje tvořeny tak, aby to mezi hlavními postavami jiskřilo a diváci doufali, že se ústřední dvojice dá dohromady (což na Sherlocka Holmese už vůbec nesedí). Nevím, jestli je to mnou, nebo tím seriálem, ale dost mě nudil klasický hodinový (resp. cca 45minutový) formát. Buď to odsuzuji, protože tyhle "delší" seriály nemám moc rád, nebo ty příběhy jsou málo promyšlené, nebo efekt místního "Sherlocka" působí až příliš chabě. No, je vlastně možné, že to budou všechny tři možnosti... ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem 3. epizodu (Lovec dětí) ... víceméně náhodou ... ze zvědavosti ... a proč to nepřiznat - taky pro srovnání (i když se tak dostávám do rozporu sama se sebou, neboť každé porovnávání je svým způsobem zavádějící). Musím konstatovat, že britský "Sherlock" (2010) - geniálně ztvárněný Benedictem Cumberbatchem - si 21. století jednoznačně podmanil, aniž by o to jakkoli usiloval ... stačil mu k tomu jediný pohled, nic víc nepotřeboval. Naproti tomu jeho americký protějšek v podání Jonnyho Lee Millera neudělal na náš přetechnizovaný věk pražádný dojem. Naopak. Byl jím pohlcen, rozžvýkán a posléze bez špetky zájmu zase vyplivnut (s trochou zlomyslnosti dodávám, že jeho vzhled podstoupené proceduře částečně odpovídá). Není nestravitelný ... ale jeho chuť je nevalná. Kromě jména nemá nic, co Sherlocka dělá Sherlockem ... přitom zdaleka nejde jen o skvělé pozorovací schopnosti, všestranné znalosti a bystrý úsudek. Myslím, že se vůbec nic nestane, když toho milého hocha už nikdy neuvidím - na druhou stranu jediný díl je dost málo na nějaké objektivní ohodnocení ... takže ... asi nechám věcem volný průběh. (Kdybych se tady a teď musela rozhodnout: 2,5*, zaokrouhleno na 2*.) --------------- P.S.: Další epizody ("Nekonečná hra", "Anděl smrti", "Nebezpečné létání", "Úniková cesta" a "Zapomenutá bomba") se odvíjejí přesně ve stejném duchu. Vůbec nic se nezměnilo ... k lepšímu - ani k horšímu. Možná jsem si na americký náhled na Sherlocka Holmese trochu zvykla ... a to je asi tak všechno. Ale třeba právě proto k němu nechci být zbytečně tvrdá, takže pro začátek zkusím přihodit slabší 3* … co to udělá ... i když si myslím, že jakýmkoli počtem hvězd mu nijak významně nepomůžu - ani neublížím. ()

kenkaku

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi tak 5,5 epizody jako kulisu při domácích činnostech (takže prakticky jako rozhlasovou hru), proto si bodové hodnocení odpustím. Co si ale neodpustím, je komentář k dabingu. Vždy když promluvil Sherlock, viděl jsem v duchu Barneyho Stinsona (díky dabingu Davida Novotného). Ta afektovaná dikce je prostě zabiják :D. To, že povinná neomarxistická diverzita udělala z Watsona aziatku, komentovat nebudu vůbec ;). ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Najväčším problémom tohto seriálu je meno hlavného hrdinu. To meno nás núti porovnávať, ale bohužiaľ sa táto americká verzia nemôže rovnať svojim súčasníkom ani predchodcom. Meno Sherlock Holmes to nie je len detektív, ktorý rieši prípady pomocou dedukcie, má predsa svoje charakteristické črty tak fyzické ako duševné a toto Johny Lee Miller absolútne nespĺňa, pričom mu nepomáha ani scenár. A urobiť z Dr. Watsona ženu, s ktorou by v budúcnosti malo dôjsť k zblíženiu, tak to už snáď ani netreba komentovať. Ale ako som v úvode napísala, stačilo by zmeniť meno hlavnej postavy a bol by to celkom pozerateľný kriminálny seriál, ktorý však tak ako tak neprekračuje hranice jemu podobných. ()

Galerie (1 267)

Zajímavosti (18)

  • Sherlock (Jonny Lee Miller) odemyká zámky všeho druhu (pouta, dveře, auta atd.), skoro v každé epizodě odemkne alespoň jeden zámek. (ben666)
  • Epizóda je venovaná Ericovi Justenovi, ktorý sa podieľal na výrobe zvuku v prvých štyroch sériách seriálu. (koba)
  • V 10. díle 1. série hraje Holmes (Jonny Lee Miller) na místě činu na klavír bez latexových rukavic. Jakmile přestane hrát a ukáže do místnosti, má rukavice nasazené. (soarka)

Související novinky

Van Helsing dostane vlastní seriál

Van Helsing dostane vlastní seriál

28.06.2024

Postava Dr. Abrahama Van Helsinga, zřejmě nejznámějšího lovce upírů, která má svůj původ v „Draculovi“ od Brama Stokera, se dočká vlastní televizní série na stanici CBS, spadající pod společnosti… (více)

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama