Reklama

Reklama

Indie Game: The Movie

(festivalový název)
  • Kanada Indie Game: The Movie
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument zachycuje snažení a pocity vývojářů tří nezávislých počítačových her. Od prvotních návrhů přes těžký a dlouhý vývoj bez záruky úspěchu a navrácení vložené energie, až po samotné vydání hry. Sleduje příběh autorů hry „Super Meat Boy“, dvojici Edmund McMillen a Tommy Refenes. Dále v něm vystupuje Phil Fish se svojí dlouhá léta složitě vyvíjenou hrou „FEZ“. V menší míře pak představuje autora hry „Braid“ Jonathana Blowa. (montana_cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Mezi filmem a dokumentem je dost tenká hranice, tudíž se do sebe vždycky navzájem tak trochu vpíjely. Vpíjí-li se dokument do filmu, je vše v nejlepším v pořádku, neboť to dává filmům téměř vždy prospěšnou autentičnost a sugestivitu. Proti postupům pocházejících z dokumentů jako ruční kamera nebo práce v neateliérovém reálu nelze rozhodně nic namítat. Zásadní problém nastane, začne-li se naopak vpíjet film do dokumentu, a to se stává bohužel dost často a stalo se to i zde, neboť takové vpíjení obírá dokument o veškerou věcnost a posouvá ho do hrané, melodramatické, sentimentální roviny, kde nemá co pohledávat. Rozhodně netvrdím, že musí každý dokument vypadat jako nějaká garážová lo-fi nahrávka, jen říkám, že nabízet divákům pouze řeky plné medu a stromy obsypané gumovými bonbony a docela rezignovat na jakékoliv konkrétní informace o samotném vývoji her je fatálním omylem a obávám se i ztrátou času. ()

Roxan 

všechny recenze uživatele

Super film, sem nadšená. Mam chuť si zahrát Super Meat Boye a podívat se jestli FEZ už konečně vyšel nebo se ten týpek už uplně zbláznil. Líbí se mi pohled z druhý strany, jak programátoři prožívají vydání svojí hry a jak je jejich život s hrou spojený. Jediný co mě fakt rozčilovalo byla až moc aktivní snaha těch, co dělali titulky - když se tam objevu "zvuk moře, zvuk klávesnice" apod. a vy ho přitom jasně slyšíte a v originálu nic takového napsané není, tak to mě uplně fyzicky bolelo. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Hravý a celkem povrchní dokument, který naštěstí oslňuje běžné diváky hlavně svými vyššími produkčními hodnotami (kamera, hudba, střih). Po svižné půlhodince, kdy jsou všechny tři "týmy" představeny přichází trochu originálnější a zajímavější část, kdy tvůrci sledují vývojá v určitých fázích procesu výroby videoher. Je zde stále na škodu rozpočtové a časové omezení, protože je vidět, že natočený materiál je pouze z několika málo návštěv. Zato ale musím kladně hodnotit výběr her, které patří v indie mezi ty větší, snadno identifikovatelné, a zároveň jsou za nimi sympaťák a výrazná osobnost (Edmund), inteletaktuál (Jonathan) i magoři (Phil a Tommy). Toto rozškatulkování je pro diváka zajímavější než děj v druhé polovině dokumentu. Na závěr jenom poděkuji za skvělou a ojedinělou projekci ve startupovém hnízdě TechSquare se spoustou mně podobně "postižených" lidí. 75 % ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Značně zúžený pohled do nezávislé herní scény, zastoupené vlastně jen třemi projekty a čtyřmi vývojáři. Naštěstí jsou to projekty dnes již skoro ikonické, které do jisté míry formovaly pohled na "indie hry" a jejichž autoři jsou určitě zajímaví lidé, které můžete obdivovat, učit se od nich, držet jim palce, mít nutkání je nakopat do koulí, či je konejšivě obejmout. Nejdůležitější ale je, že diváka prostě baví. Znáte-li hry Braid, Super Meat Boy a Fez, je tento snímek skoro povinností, ale určitě si ho užije i člověk, pro nějž jsou hry na pokraji zájmu. Vydařené 4! _________poznámka pod čarou: Jonathan Blow je génius!!! (bez ironie) ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Zajimave, sympaticke a misty dokonce napinave az dojemne. Indie hram jsme nikdy neholdoval, ale rozhodne maji svym alternativnim pristupem a pojetim me sympatie. Tento snimek me utvrdil jeste v necem - diky bohu za relativitu vnimani hodnot a vseho, co dokaze cloveka udelat stastnym. A nekdy i znacne bohatym. Mezi nerdy je mi stale lepe a lepe... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu je uvedeno, že nová hra Jonathana Blowa, "The Witness", bude vydána v roce 2012. Lidé si však museli počkat až do roku 2016. (Melcoiro)
  • Hra "Fez", jejíž strastiplný vývoj film dokumentuje, vyšla 13. 4. 2012 a sklidila obrovský úspěch. Na Gamerankings dosahuje hodnocení takřka 89 %. PC verze hry "Fez" pak byla uvedena 1. května 2013 (Yokolobuna)
  • Rozpočet filmu byl získán pomocí služby Kickstarter, kde lidé sami přispěli penězi na jeho vznik. (montana_cz)

Reklama

Reklama