Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak mám mluvit o jednom z prvních filmů, který jsem si pořídil na DVD a doteď si ho doma chovám v úctě. Krvavá volba je dost zajímavé válečné drama, kde patos a patriotismus jde stranou. Zde se hraje na všechny strany a právě Američané se snaží být ti nejsprávnější, jako obvykle. Na svojí délku se na to nechá koukat. První půlhodina je plná parádní akce, druhá část, tedy hodina a půl je spíše volnější a více ukecanější. Mně osobně filmy odehrávající se valnou část příběhu v soudní síni vadí. Tenhle jakoby zázrakem ne. Nevím čím to je. Možná díky případu, který je i v dnešní době aktuálním. Povedené herecké výkony dvouch hlavních představitelů už jen dokazují, že si dali sraz v solidním filmu, který není takový jak by se od něj čekalo. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aj napriek vynikajúcemu obsadeniu je Krvavá voľba len ďalším ľahko nadpriemerným filmom, ktorý síce nie je bez myšlienky, ale na to aby si zaslúžil štyri hviezdičky by asi potreboval kvalitnejšieho režiséra. Friedkin síce nebol úplne zlý, ale kvalita réžie dosť kĺzala a film často pôsobil nudným dojmom. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí soudní drama se skvělou válečnou částí (skvělý akční začátek - krutý Vietnam a masakr v Jemenu), poté s navazující vyšetřovací částí a strhující soudní částí (krásná a zajímavá ukázka typického amerického soudnictví) a to vše ještě umocňují nadprůměrné herecké výkony všech hlavních postav. Celý film má spád, svižné tempo děje a nepostrádá tolik důležité napětí a tudíž nebyl důvod k tomu, abych se nudil. 70% ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Má to gule, tu ťažko hodnotiť akciu, keďže jadrom filmu je súdny proces. Ten má však medzery a niektoré súvislosti sú nevyjasnené a divák nemá šancu vidieť zákulisie ostatných postáv. Je to dramatické a aj napínavé, herecky je to výborné. Pearce je na tieto úlohy ako stvorený a tie jeho gestá stoja za to :) 70% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Krvavá volba je americký film – hodně americký. Japonci (Češi, kdokoliv jiný) by ho natočit nemohli. Chyběl by v něm ten americký pohled na věc, který je zcela nezaměnitelný. Proto tentokrát toleruji tu obrovskou nálepku „Made in USA“. Prvních válečných 30 minut má svižné tempo a William Friedkin předvádí, že by mohl klidně zmáknout Black Hawk Down místo Ridleyho Scotta. Potom ovšem nastane v rámci děje nutný přelom do příliš poklidného vyšetřování. Napraví to až závěrečná půlhodinka, kde Friedkin nastolí řádné soudní drama, jehož nejvypjatější moment je skutečně brilantně natočen a hlavně svižně sestříhán. Musím přiznat, že ač se mi zdají americká soudní dramata téměř identická, tahle pře byla nejen zajímavá, ale i dokonce chvílemi napínavá. Zasloužili se o to také herecké výkony hlavních představitelů Samuela L. Jacksona a Tommy Lee Jonese, které ovšem suverénně převálcoval vedlejší Guy Pearce. Takže ačkoliv jsem milovník dramatických válečných akcí a první 30 minut jsem si výtečně užil, tak zbylá stopáž filmu nebyla vůbec k zahození. Myslím, že 4* si Krvavá volba s přimhouřením oka zaslouží. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Arabčina, ktorú používajú dôstojníci pri vypočúvaní Hodgesa (Tommy Lee Jones), je miestny dialekt - Levant. Týmto dialektom však hovoria ľudia žijúci v Izraeli a Jordánsku, nie v Jemene, kde sa film odohráva. (Arsenal83)
  • Keď je ambasáda napadnutá, vidíme muža, ktorý po nej hádže plastovú fľašu. Keď však fľaša narazí na stenu, rozbije sa ako sklo. (Arsenal83)
  • Režisér William Friedkin odmietol obvinenia, že film bol rasistický: "Dovoľte mi hneď na úvod povedať, že film nie je protiarabský, nie je protimoslimský a určite nie je protijemenský. Aby bol film natočený v Maroku, súčasný marocký kráľ si musel prečítať scenár a schváliť ho a podpísať sa svojím menom... a nikto z arabskej strany veci nemal pocit, že film je protiarabský. Film je protiteroristický. Zaujal rázny postoj proti terorizmu a hovorí, že terorizmus má mnoho tvárí... ale tento film sme nenakrútili, aby sme ohovárali vládu Jemenu. Je to demokracia a ani na chvíľu neverím, že podporujú teroristov viac ako Amerika." (Arsenal83)

Reklama

Reklama