Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (122)

genetique 

všechny recenze uživatele

William Friedkin dostal po dlhej dobe svoju réžiu pod kontrolu a takmer bez zaváhania a s najprísnejším okom natočil pútavú vojenskú vyšetrovaciu krimi drámu so skvelým akčným rozbehom. Najväčšie pozitívum vidím v zásadnom a takmer vražednom anti-patriotizme, ktorý sa len tak v amerických vojenských hrdinských snímkoch nevidí. Skvele dynamickú prvú polhodinu vystriedala pomerne svižná súdna dráma, ktorá má svoje plusy aj mínusy. Jej zápletka sa zo začiatku zdá takmer prekombinovaná, no v závere je to všetko až príliš jednotvárne, akoby to niekam celé vyfučalo, či prasklo ako balón. Súdne hračky, slovné prestrelky, vypočúvanie pod prísahou, či záverečné príhovory porote už som videl aj na vyššej úrovni, ale je tiež pravda, že som čakal menej, takže spokojnosť. Našťastie je na čo, alebo na koho sa pozerať, Tommy a Samuel podávajú svoj štandard, Pearce sa chopil šance v tejto partii sekundoval dominantne. 75%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akcia nepatrí k hlavným kladom snímky, našťastie sa strieľa len v prvej polhodine. Následne zbrane utíchnu a prídu na rad pomerne zaujímavé témy na rozmýšľanie, plus prekvapivo málo plytké dialógy. Takisto jednanie postáv je pomerne vierohodné a ani ten Guy Pearce nehrá až takého kastráta, ako by sme doňho povedali. Nevraviac o tom, že starí drsní bardi Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson si padli do noty a herci z podporných rolí sa snažia. Vizuálna stránka nie je príliš nápaditá, vyzerá to nejeden raz ako televízny film. Ak budete čakať ďalšie scenáristické (Zelené) peklo, budete pomerne inteligentným a sympaticky staromódnym a komorným výsledkom príjemne prekvapení. ()

Reklama

brit84 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se mohli T.L. Jones a S. L. Jackson nechat ukecat k natočení tohohle braku. Film jsem jakž takž baštil do pasáže, kdy je k soudu předveden wietnamský velitel. Co to mělo být? Jak mohli najít někde ve Wietnamu chlapa, se kterým se před desítkami let jednou T. L. Jones potkal v džungli? A zničení jediného důkazu (videokazety), který vojáky mohl očistit, to jsem asi taky nějak nepochopil. Strašná hovadina. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Koukám na tenhle film už poněkolikáté.Vždy se objeví cosi zajímavého.Vespod je standardní konflikt mezi etikou a formální mocí.Zde vojenskou.Ochrana ambasády je jistě nutná a potřebná věc a standardní součást bezpečnostního protokolu snad každé země. Nestandardní je ale útočník.Dav namixovaný z teroristů a civilistů všech věkových kategorií. Velitel jednotky byl konfrontován se situací,kterou vyřešit bez improvizace nebylo možné.Po nějaké chvíli ostřelování z davu a zabití několika vlastních vojáků dává velitel rozkaz k útoku a dav je z podstatné části postřílen včetně civilistů.Není samozřejmě možné použít v takové situaci praktiky odstřelovačů.Mezi tím je evakuován velvyslanec i s rodinou.Celá akce je posouzena jako hromadná vražda a velitel čelí obvinění.Dobře je zde podán průběh procesu,jeho příprava a zákulisní intriky.Stát se snaží setřást vinu za každou cenu.Nicméně i stát má také,naštěstí,jen soudní cestu,kterou toho lze dosáhnout.Tohle je jedna z výhod demokracie.A tady je také slabé místo.Manipulace s důkazy,zákulisní diplomacie,argumentace a standardní postup,konečně finále v americkém stylu,kdy spravedlnost vítězí.Slušný film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Okrem Maroka sa natáčalo v Nokesville, Virginia, Warrenton, Virginia (scény vojenskej základne), Hunting Island, Južná Karolína (scény vo Vietname) a Mount Washington, Virginia (scény generála Hodgesa). S produkciou filmu pomáhalo Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických a US Marine Corp. Film sa nakrúcal od 12. marca do 24. júna 1999. (Arsenal83)
  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • Scény obliehania veľvyslanectva USA boli natočené s pomocou 1500 miestnych komparzistov a vrtuľníkov z marockých kráľovských vzdušných síl. (Arsenal83)

Reklama

Reklama