Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lisa srazila Antoina na mopedu. Před 20 lety, kdy oba studovali na Sorbonně, spolu prožili krátký románek - on je dnes profesorem řečtiny, ona policejní inspektorkou, což mu ale dlouho nechce prozradit. Jejich první společný oběd přeruší telefonní hovor: došlo k vraždě poslance Národního shromáždění! (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přijemná zábava s porcí jemného vtipu i porcí napětí při odhalování brutálního vraha. Jemné sbližování dvou postarších lidí, kteří se už znali v dávném mládí, profesora řečtiny Antoina Lemerciera (dobrý Philippe Noiret) a policejní komisařky Lisy Tanquerelle (dobrá Annie Girardot). On je bohém, užívající si prostých krás, ona energická a zarputilá ochránkyně práva. Napětí při pátrání po vrahovi prominentních milenců luxusní prostitutky Christine Vallier (půvabná Catherine Alric). Jako pachatel je odhalen Christininin soused a domovník Charmille (Hubert Deschamps), sadisticky zvrhle kompenzující si svoje skryté city a sexuální absenci na vyhlazení všech prznitelů jeho objektu ochrany. Další zajímavé postavy: Lisina hodná matka (Paulette Dubost), sebevědomý policejní komisař Beretti (Guy Marchand), Lisina zvědavá teta Suzanne (Simone Renant), a prchlivý poslanec Alexandre Mignonac (Georges Wilson). Příjemně jemná zábava, humor a napětí a optimismus. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kriminální komedie s velmi sympatickou ústřední dvojicí - profesorem Lemercierem, kliďasem a policejní inspektorkou Tanquerelleovou, cupitajícím živlem - chvíli baví a rozesmívá, chvíli napíná, chvíli vyšetřuje (např. přestupováním z jednoho auta do druhého) podivné vraždy karosářským šídlem a jak mrtvých přibývá, atmosféra příjemně houstne a finále se povedlo. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože už bylo Annie Girardot v době natáčení 47 let, v roli Lisy jí to ohromně slušelo. Antoin v jeden okamžik prohlásí, že on je jako voda a ona jako oheň, ale následující události ukáží, že Lisa není jen nějaký táboráček, ale spíš plamenomet. Víc krimi, než komedie, ale ve francouzském duchu, takže ležérní polohy střídají hrrrmomenty a stejně jako tempo honiček, se přelévají i emoce. Skvělé výkony herců, podtrhuje i geniálně ladící dabing jak Věry Galatíkové, tak Čestmíra Řandy, takže zážitek je to veskrze retropozitivní. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Nenápaditá romance profesora a policistky nezdařeně zkombinovaná s nenápaditou detektivkou. Potěší leda jen jako výlet do dnes už idealizované minulosti - zpacifikované antikapitalistické protesty, bílá Paříž bez plotů okolo Eiffelovky, štíhlá kočička oddaná obtloustlým starším milencům, legrační teplý kadeřník v růžové košili, co rozdává zadarmo nové účesy, nefeministická inspektorka, co poslechne profesora, že má přijít na rande s lepším účesem. Jen by ten film nemusel být tak zběsile nudný a blbý. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Dvě naprosto odlišné postavy a de Brocův velice povedený mix detektivky, romantického dramatu a komedie. Výborná kamera i hudba a samozřejmě dvě Herecké osobnosti v nejlepších letech a nejlepší herecké formě vyústil ve velice povedený filmový zážitek, který diváka příjemně naladí a něžně pobaví, dojme i poučí. Těm dvěma hlavním postavám to tak děsně neladí až jim to vlastně ladí :-) Ani po letech film vůbec nezestárnul, což o volném pokračování už tak docela neplatí a (podle mne) i když nebylo vůbec špatné, kvalit "Kuřete" nedosáhlo, jak už to velice často při pokračováních bohužel bývá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Producentem filmu byl Alexandre Mnouchkine, jehož manželka, předválečná hvězda Simone Renant, se ve filmu objevila v menší roli tety hlavní hrdinky. (argenson)
  • Natáčení probíhalo v Paříži a jejím pařížském regionu a také v městečku Honfleuru. (sator)
  • Skladba, kterou zpívá sbor v restauraci, je „Agnus Dei“. Přestože zní jako duchovní chorál z 12. století, jedná se o novodobou skladbu autora hudby k filmu Georgese Delerueho. „Agnus Dei“, tedy beránek Boží, je velmi staré a rozšířené pojmenování pro Ježíše Krista. (sator)

Reklama

Reklama