Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (231)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si myslel, samozřejmě podle názvu, že film bude vyprávět o nějaké staré pušce (rozuměj staré rachejtli). Těsně před začátkem filmu jsem si ale přečetl obsah a byl v podstatě nadšen. Válečná tématika a ještě v rámci staré dobré filmařské Francie? To nemůže být zklamání. A také že ne. V první polovině Vám tvůrci vytvoří důvod se mstít a ve druhé půlce Philippe Noiret vytvoří postavu, kterou bych do něj nikdy neřekl. Postavu muže, který se začne mstít. A věřte mi, že potkat za války člověka, který se jde mstít, tak můžete počítat se štěstím, když si nepůjde pro Vás . Ve filmu je to samozřejmě něco jiného a tak sledujete a vlastně ani nemrkáte...až tak dokáže francouzská kinematografie sedmdesátých let být silná. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem (tajně, škvírou pod peřinou) viděla mnohem dříve, než bych bývala měla. Scéna s plamenometem mne pak pronásledovala v dětských snech a někde v těch krajích za zrcadlem už i zůstala. Jako dospělá vidím příběh o niterné potřebě odplaty, ale i o tom, že humanita má hranice, jejichž nerespektování vám může vzít lidskou tvář stejně, jako zavírání očí před zlem. Phillippe Noiret je tu vynikající, přerod zdvořilého lékaře v nelítostného lovce podal naprosto přesvědčivě. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne, co dokazal v tomto filme doktor, ktory so strelbou na ludi nemal ziadne skusenosti, ale na druhej strane ten odpor, ktory citil k nemeckym vojakom za to, co urobili jeho rodine bol silnejsi a okrem toho bol vo vyhode, ze tam poznal kazdu jednu chodbicku. Obcasne spomienky do minulosti trosku brzdili dej, ale inac je to skvely napinavy film. _________ Philippe Noiret - (Julien Dandieu) +++ Romy Schneider - (Clara Dandieu) +++ Jean Bouise - (François) +++ Joachim Hansen - (Dôstojník S.S.) +++ Robert Hoffmann - (Poručík) +++ Karl Michael Vogler - (Doktor Müller) +++ ()

francis 

všechny recenze uživatele

Film se silným tématem pomsty za smrt blízkých, kdy člověk necítí strach z vlastní smrti. Ovšem zpracování mi moc nesedlo. Často mi připadalo nenápaditý, navíc ani vizuálně to nebylo moc přesvědčivý (a to beru v potaz, že jde o třicet let starej film). Tvůrci až moc spolíhali na to, že maji působivou předlohu a suverénní herce, a trochu podcenili formu, zdá se mi, a to mě při sledování poněkud rušilo a bránilo mi naplno se ponořit do příběhu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film o velké lásce nemusí být sentimentální slátanina, film o pomstě nemusí být primitivně akční hovadina. Může vzniknout film Stará puška. Vynikající herecké výkony doprovází hudba mistra de Roubaixe. Z milujícího člověka se stává vraždící a pomstychtivá bestie - tenhle přerod zvládl Noiret na jedničku. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • Hlavní role lékaře-pacifisty, který po brutální vraždě své dcery a ženy zaujme opačné stanovisko a začne jednoho po druhém likvidovat členy nacistického komanda na malém hrádku, se měl nejdříve, dle slov scenáristy Pascala Jardina, zhostit Yves Montand, jenže jemu se scénář ani role nelíbila, a tak odřekl. Dalším osloveným v pořadí byl Lino Ventura. Tomu se nabídka velice líbila, jenže konstatoval, že v jeho případě by jako pacifista u diváků neobstál, a sdělil Jardinovi, ať se poohlédne po někom méně nápadném, kdo si drží ve filmech úroveň nenásilného filosofského chlapíka s příjemným obličejem. Odmítnutí také okomentoval slovy: „Nejsem typ, který by spekuloval, jestli zabije všechny chlapy jednoho po druhém. Já je zabiju najednou a potom se uklidním.“ Scenárista tedy hledal a narazil na Philippa Noireta, který přijal. (LiVentura)
  • Film byl ve Francii vřele divácky přijat – v celé zemi jej vidělo přes 3 miliony diváků a v Paříži téměř milion diváků. (Duoscop)
  • Film se natáčel ve Francii v přístavu Biarritz, ve městě Montauban (50 km severně od Toulouse) a v Paříži. (džanik)

Reklama

Reklama