Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (311)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi je blázen-génius! Něco takového vymyslet, sepsat, dát do kupy takové množství gagů všeho druhu a ještě navrch podtrhnout hlubokým společenským odkazem, zrežírovat a natočit... to chce kus umění, nápadů, ale vskutku i toho bláznovství. Od pana režiséra je to pro mne po čase již třetí kousek, a zatímco o dekádu mladší Prohnilí byli spíše jen úsměvně hořkou legrací a Mistři gagu takovou malou bombou, tahleta (nejen gastronomická) smršť ze 70. let se místy blížila k atomovce. :-))) Výborně to od dokumentárního vstupu gradovalo přes nabitou komedii až k poměrně děsivému "sci-fi" k závěru v továrně. Tahle doba skvělým a originálním komediím rozhodně přála a jejich přetrvávající popularitě se ve většině případů ani nedivím. Příjemné bylo pro mne mj. shledání Raymonda Bussièrese (baron-šofér Henry), kterého jakožto československý fanjšmekr pamatuju z hlavní role filmu "Dědeček automobil". ;) 80% ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Druhý gastonomicky zaměřený film u kterého si člověk říká, že by pan Louis de Funés mohl být z fleku kritikem jídla. Elegance se snoubí s vtipem, to co je Funésovi vlastní. Film naráží na různé prohřešky v oblasti gastronomie a pokud si to člověk promítne do života nazná, že myšlenky jsou často blízko k pravdě. ()

Reklama

Billie777 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem tradičně dostala chuť k jídlu. :) Jako malá jsem tento film milovala a miluji ho pořád. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů s Louis de Funésem. Když jsem byla malá, tak mě vždycky nejvíc bavila scéna na začátku, kdy Funés přijde do restaurace převlečený za ženu. Skvělá je i scéna se zubařem a degustací dětských pudingů. :) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu to možno bolo pokrokové a hodilo by sa to skôr do dnešnej doby, v ktorej vám do jedál dávajú rôzne umeliny. Humor opäť svojský a dobový, je to také Funèsovské a francúzske, tu sa mi však nepáčila tá bláznivosť, ten dej, na ksichty som si už zvykol, ale na niektoré veci sa skrátka nedá zvyknúť, ak sa mi protivia, tak sa mi nebudú páčiť a ak sa opakujú vo viacerých filmoch, aj tak nemienim svoj názor skrz prilepšovanie meniť. V tomto filme ma zaujala najmä postava syna Gérarda, dokonca bola výraznejšia než samotná postava Duchemina. Túto komédiu si však musia obľúbiť kuchári, veď aký film v ktorom sa skoro všetko točilo okolo jedla dovtedy vznikol a bol až takto výrazný. Francúzska klasika. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Je to lehce zhovadilé, ale předběhlo to svou dobu a ani dnes to nepostrádá na aktuálnosti. Tento film dal v mém světě jméno těm nejhorším blafům a vývařovnám. Tricatel je synonymem pro všechny ty masné výrobky bez masa, mléčné výrobky bez mléka a restaurace, kde je UHO (univerzální hnědá omáčka) základem receptu na všechna jídla od předkrmu až po dezert. Ve Francii se s tím potýkali už v sedmdesátkách, my jsme si ty dobroty vycinkali klíčema na Václaváku taky. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Louis de Funès (Charles Duchemin) prohlásil, že s touto rolí opustil svůj typický cholerický herecký projev a přešel na nový způsob herectví. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Hoci ich postavy majú vo filme k sebe istú príťažlivosť, Ann Zacharias (Marguerite) nebola s Coluchem (Duchemin) veľmi spokojná a kritizovala ho za to, že hrá len na seba bez toho, aby sa príliš delil o svoje herecké skúsenosti. Na druhej strane, Zacharias si úžasne rozumela s Raymondom Bussièresom (Henri, vodič Duchemina). (Arsenal83)

Reklama

Reklama