Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (312)

cheyene 

všechny recenze uživatele

O vynikajícím herectví Louis de Funèse nemůže být pochyb. Opět tu kraluje svými gesty a mimikou, byť pravda, tentokrát v umírněnějším duchu důsledkem prodělaného infarktu. Námět ohledně degustací byl fajn, převleky taktéž, ale směr, kterým se posléze komedie ubrala (cirkus pro mě trapný, továrna tomu dala korunu), už mi nešel k chuti. Hodnotím velmi slabými 4*, zvažuji dokonce 3. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl u hodnocení filmu Křidýlko nebo stehýnko průměrné tři hvězdy a v hlavě jen mlhavé vzpomínky na fajn zábavu, proto jsem si film rád zopakoval a dobře jsem udělal! Velmi rád zvedám hodnocení na solidní čtyři hvězdy. Proč? Večer jsme si chtěli pustit doma něco jen jako kulisu. Film nás ale svým humorem, dynamikou a svižností připoutal k obrazovce. My jsme zapomněli na to, co jsme chtěli dělat a jen se celou dobu skvěle bavili. Claude Zidi zkrátka podobné komedie točit umí (Zvíře, Hořčice, série Bažantů apod.) a v kombinaci s Louisem de Funèsem stvořil další výtečný kus. Občas se stává, že u podobných komedií někdy v průběhu dojde tvůrcům dech a jen poslepují zbylé gagy, aby už byl konec. Tady to rozhodně neplatí. Jednoduchý příběh, o autorovi gastronomického průvodce a především o jeho tajných kontrolách v restauracích, drží při sobě, i když je to v podstatě gag za gagem. Všechny gagy jsou totiž skvělé a především výrazová komika Luise de Funèse tomu dodává ty správné grády. Nicméně i zbytek hereckého osazenstva (syn/klaun Coluche, zkušený řidič/baron Raymond Bussières i sympatická Ann Zacharias) stálo za to a nic nepokazilo. Film nám uběhl opravdu svižně a ani chvíli nenudil. Dokonce v něm lze hledat i přesah. Třeba návštěva továrny a průmyslová výroba potravin stála za to. :-) ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel většina ne Funésovských ale řekněme francouzských komedií té doby notně zestárla. Nebo možná jsme jen zestárli my. Těžko říct. Možná jako puberťáci jsme byli shovívavější no a taky moc nebyla konkurence. Dneska už je a velká a staré francouzské komedie už neobstojí. Hodnoceno dnešníma očima, jen pár Funésovských komedií je ještě koukatelných. Tahle k nim ale nepatří. Funés není moc vtipný a všichni kolem jsou tak trochu pitomci (ostatně jako ve většině jeho komedií) a celé je to vlastně hrozná nezábavná hovadina. Odpad nedám jen z úcty k Funésovi. Nebo spíš Filipovskému? ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jedna z vrcholných komedií Lousie de Funese. Křidýlko nebo stehýnko řadím opravdu vysoko. Nic naplat, že tam jssou gumová kuřata a další nesmysly. Když se nad tím ale zamyslíte, tak vlastně přijdete na to, že to co my řešíme teď (nekvalitní polské potraviny), tak tohle řešila Francie před 35 lety. Ale zpět k filmu. Opět skvělý mistr komiků a jeho šílené eskapády a hlášky. Tohle nemůže odejít jinak než s maximální hodnocením. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná komedie, která s nadhledem kritizuje možnosti továrního kulinářského umění a úpadek pravého kulinářství v tak slavné francouzské gastronomii. Charles Duchemin (skvělý Louis de Funés) je ochráncem tradiční a vynikající francouzské gastronomie, které dává hvězdičky podle kvality a nebojí se neotřele kritizovat veškeré nedostatky. Jeho protivníkem je Jacques Tricatel (dobrý Julien Guiomar), který kupuje restaurace na úrovni a zásobuje je svým nepoživačným továrním proviantem, kde vše chutná stejně, jen to má jiný obal a formu. Gérard Duchemin (dobrý Coluche), syn Charlese Duchemina, je veden k pokračování rodinné tradice, ale jeho srdce náleží spíše cirkusu. Ale díky nové mladé sekretářce Margaritě (půvabná Ann Zacharias) stále pokračuje ve spolupráci se svým otcem. Z dalších zajímavých postav: šofér Henry (Raymond Bussiéres), stálý společník Charlese Duchemina na cestách, falešný instalatér (Yves Afonso), který se snaží získat podklady pro novou knihu Duchemina, a úlisný spolupracovník Tricatela Lambert (Daniel Langlet), který pro svého šéfa neváhá udělat vše. Zábavné, rozverné, miloučké. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Postava Tricatela (Julien Guiomar) byla inspirována Jacquesem Borelem, který měl v roce 1960 koncesi na motoresty na francouzských dálnicích. (Untentrauer)
  • Nápad na film vznikol už 4 roky pred výrobou, kedy v roku 1972 pozval producent Christian Fechner Louisa de Funèsa na obed, aby sa s ním stretol a navrhol mu, aby s ním produkoval film. Fechner na to spomínal: "Bol som jeho veľkým fanúšikom a jeho dialógy z filmov som poznal naspamäť. Pri tom obede som mu niektoré odrecitoval a myslím, že ho to pobavilo. Bol to ten najzdvorilejší muž a myslím, že ho veľmi potešilo, keď videl veľmi mladého producenta – mal som dvadsaťsedem alebo dvadsaťosem rokov – v plnom rozpuku ako fanúšika jeho filmov a človeka, ktorý sníval o spolupráci s ním." (Arsenal83)
  • Když se Gérard Duchemin (Coluche) poprvé ukáže v cirkuse, schytá zásah sklenice s hořčicí. Když následně vstoupí do maringotky, má flek na jiném místě než po zásahu. (Ozzy88)

Reklama

Reklama