Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi ze všech filmů co jsem s Funesem viděl líbí asi nejmíň, ale nejsem si jist jestli to není závada na mém přijímači. V podstatě bych se podepsal pod komentář Tosima, teda až na ty koně od Sempého. Autorem koní a výtvarných návrhů vůbec (nejen "odfláknutých" kulis, ale i "výstředních" kostýmů, které se nelíbily Jeanne) je totiž Albert Uderzo, jeden z otců Asterixe. Film je prostě další inscenací Molierovy klasiky, s několika originálními nápady. A - běda tomu - s Jiřím Krampolem v českém znění. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím naprosto nezvládnutý film jako celek (barevná stylizace je záhy opuštěna, film těká mezi symbolickou výpravou - viz lichvář a normálním exteriérem - ulice či zahrada, korunou jsou začátky dějství s okopírovanou první stránkou v pozadí), zustane mi pořád skvěle zahraný Moliere. A to pro mě není vůbec málo! Rozhodně lepší než různé taškařice, které zneužívaly Funesův talent. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, moc mě to nechytlo. Nevím, jestli to víc bylo přetaženou stopáží nebo tím divadelním pojetím (které mi samo o sobě ale tolik nevadilo, přeci jen to je podle divadelní hry), ale místy jsem se do atmosféry toho filmu nedokázal moc naladit. Naštěstí to pro mě zachraňuje nemalý počet vtipných scén, pár zajímavých režijních nápadů a taky zdařilé herecké výkony. Něco do sebe to naštěstí mělo, ale nijak zvlášť mě to nezaujalo. Slabé 3* ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Som veľký milovník Funesa, mnohé z jeho výrazov v tomto filme sú vrcholné v jeho hereckej kariére (bodaj by nie, bola to jeho vysnívaná rola, a akoby šitá Moliérom Jemu na telo :), ale to prísne držanie sa predlohy a celkový afektovaný prejav a snaha o "inovatívne režijné prvky" mi väčšinou nesadli.... stačilo možno použiť postavu lakomca, napísať scenár voľne vychádzajúci z Moliéra, a urobiť z toho klasickú "taškařici" nelipnúcu tak prísne na predlohe... tie siahodlhé francúzske kydy o romantickej láske ma nudili (film som musel pozerať v originálnom znení s titulkami - dabing bez Filipovského je proste nestráviteľný) ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Film se poměrně málo točí kolem Funèse a musím přiznat, že dialogy ostatních jsou mnohdy rozlezlé a začnou nudit, protože postavy se snaží odříkat celý ten starý text, obdivovat jednu věc tolika slovy, kolik jen dokážou vymyslet. Monology do kamery jsou pak vyloženě ujeté. A zatímco některé zvláštní nápady, jako třeba tu s čarou života, jsem uvítal, některé pasáže a místnosti na mě působily zvláštně. Hru jsem četl, zpracování je vlastně docela dobré, ale na vážně dobrý film to dle mě nestačí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)
  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)

Reklama

Reklama