Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem tentokrát četl (povinná četba) a docela se mi líbila. A toto ztvárnění překvapivě taky. Některé nápady, jak setřít rozdíl mezi divadlem a filmem (herci často mluví do kamery, jako by na diváka v hledišti, scény občas přejdou do úplně jiné během vteřiny /při vyšetřování, kdy jsme v kuchyni, jsme najednou u soudu/) mi přišly bezchybné. Bohužel ale není to úplně věrné knižní předloze, pár postav si režisér přidal (kuchař/kočí v jedné osobě či dohazovačka v divadelní hře, pokud si dobře vzpomínám, nebyli) a první cca hodinu lze obdivovat pouze výkon ďábelského Funèse. Prakticky až od chvíle, co mu ukradnou truhlici plnou zlaťáků, začíná být i film excelentní. Ale to je poslední půlhodina, což je z dvou hodin přeci jen málo. Lakomec sice stojí za vidění, ale pozor, není to přesně podle knihy, takže si raději nejdříve přečtěte knihu a až pak zhlédněte tuto (povedenou, místy až parodickou) taškařici. 80 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle provedení se mi prostě nelíbilo. Louis de Funès je klasicky afektovaně teatrální a mě to k té postavě prostě nesedí. Je to pořád on, kdo chce být ve středu dění, kdo chce být nesmírně zajímavý a zábavný, ale to jeho herectví je v tomhle případě prostě otravné. Ta hra je sama o sobě dobrá, ale na tomhle zpracování mě nadchly hlavně kresby Alberta Uderza. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia moliérovej klasiky. Prvé dialógy síce šuštia papierom a divadelná predloha z nich trčí ako fagot v sláčikovom kvartete. To sa však okamžite zmení, keď sa na scénu dostane Louis de Funes, ktorý prevezme všetku komickú aktivitu a na jeho výkone nie je vôbec vidieť, že má takmer 70 a točí jeden zo svojich posledných filmov. Produkcia, ktorá je kvalitná, originálne vpašovala samotného Moliéra a jeho literárne dielo do kulís filmu. Herci hrajú výborne, veď okrem pár mladých hercov mu sekundujú starí kolegovia Claude Gensac, Michel Galabru, Guy Grosso a Michel Modo zo žandárskej série. So starej klasiky tak vznikla svieža funesovka. Škoda že Funesa už nedaboval František Filipovský lebo Jiří Krampol jeho úrovne nedosahuje aj keď sa dosť snaží. 70% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní sólo De Funese, který exceluje svým typickým vystupováním. Potěší vidět postavy z četníků, ale zbytek se na place trápí a nudí. Postupem času se odehrává to samé dokola a komedie ztrácí dech. Scénář se hodí více na divadelní jeviště a rozhodně to chtělo o půl hodinku zkrátit. Snaha Krampola nadabovat francouzského komika ve stylu Filipovského, mě příliš nesedl. Nicméně milovníci de Funese si přijdou na své více než dost. .....6/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Louis de Funés je v tomto filme úplne dokonalý "Lakomec". Nezabudnuteľným spôsobom tu stvárnil známu komickú, klasicistickú postavu. Starý, vypočítavý, majetkom posadnutý Harpagon je v jeho podaní perfektný. Román, ktorý poslúžil ako predloha pre tento snímok, napísal v roku 1668 slávny, francúzsky spisovateľ, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov svetového, literárneho klasicizmu, Moliére (vlastným menom Jean Babtiste Poquelin). Od tej doby sa toto dielo dočkalo mnohých divadelných a aj filmových spracovaní. Z tých filmových je toto, z roku 1980, asi to najlepšie. "L´Avare" *** ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)

Reklama

Reklama