Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Hellraiser12 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu, který jsem zhlédl pár dní před maturitou, a díky náhodě, že jsem si u češtiny vytáhl knihu Lakomec (aniž bych ji četl :-)) jsem úspěšně složil maturitu z českého jazyka. Plný počet hvězd si proto tento film ode mě zaslouží, a budoucím maturantům, kteří si vyberou Lakomce na seznam povinné četby, mohu jen doporučit. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Ano měl to být vrchol Funésovy tvorby, která od půli 70 let stagnovala, ale po dvou infarktech se natáčení posunulo až na rok 1980, přestože Funés věnoval na natáčení své nejlepší síly a film byl natočen pod řežíjní taktovkou osvědčeného Giraulta a herecky obsazené kolegy z četníků a stálé filmové partnerky Claude Gensac, přesto se nejedná o jeho top film, ikdyž Funés jako Harpagon působí přesvědčivě, přesto daleko lepší zpracování Lakomce je z roku 1990 se Sordim a Antonelliovou nebo z Divadla na Vinohradech s famózním Kopeckým. Navíc toporný český dabing s Krampolem sráží film ještě o jeden stupínek níže. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že Louis de Funès v roli Harpagona působí unaveně, naopak. Až jsem se divil, jak je vitální, jak pořád odněkud někam běhá, někoho něčím tluče nebo po někom něčím hází, jak rozhazuje rukama, vztekle křičí a hned zase nevinně kňourá... Prostě obdivuhodná forma, říkejte si, co chcete. Škoda je, že se Lakomec nezbavil největšího neduhu, jímž trpí od doby, kdy ho Molière napsal, a to té roztahanosti. Film ji sice kromě Funèsova řádění poměrně úspěšně maskuje také několika doopravdy skvělými scénami s Claude Gensac a Michelem Galabru, ovšem chvílemi (obzvlášť v závěru) se zkrátka vleče a nedá se s tím nic dělat. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že Luis de Funes hraje ve filmu podle Molierova Lakomce, tak jsem zaplesal. Už to spojení Funes - Lakomec, cholerik,... Funes - Filipovský, Filipovský vynikajícně ztvárnil tuto roli na divadle. Vše hrálo pro. Jak mě hluboce ranilo, že tento film nedabuje právě Filipovský. Tady by si to užil víc než jinde. Bohužel malý velký herec odešel dřív než asi došlo k dabingu tohoto filmu. Jsem přesvědčen, že kdyby ho daboval Filipovský, dal by tomuto filmu úplně jinou atmosféru. Ale i tak krásný film. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)
  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno