Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě mrzí, když čtu v biografiích svých oblíbených herců o jejich divadelních počinech, že jsem je nemohla na jevišti vidět na vlastní oči. Většina má totiž tu špatnou vlastnost, že už nejsou mezi námi. Louis mi to ale svým způsobem splnil, jeho Lakomec je totiž divadlo na plátně. Zklamaná jsem nebyla ani trochu, na rozdíl od většiny jsem totiž vůbec nečekala „typického Funèse“. On sám ovšem zůstal i v klasické hře naprosto svůj. Při scénách s pavím převlekem jsem málem vypelichala. :) „Radil bych úřadům, aby tu věc vyšetřili co nejzávažněji! A jestli mi nepomůžete zpátky k mým penězům, budu žádat spravedlnost a dám zatknout POLICII!“ ()

martins 

všechny recenze uživatele

Ano měl to být vrchol Funésovy tvorby, která od půli 70 let stagnovala, ale po dvou infarktech se natáčení posunulo až na rok 1980, přestože Funés věnoval na natáčení své nejlepší síly a film byl natočen pod řežíjní taktovkou osvědčeného Giraulta a herecky obsazené kolegy z četníků a stálé filmové partnerky Claude Gensac, přesto se nejedná o jeho top film, ikdyž Funés jako Harpagon působí přesvědčivě, přesto daleko lepší zpracování Lakomce je z roku 1990 se Sordim a Antonelliovou nebo z Divadla na Vinohradech s famózním Kopeckým. Navíc toporný český dabing s Krampolem sráží film ještě o jeden stupínek níže. ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Louis si splnil životní sen a zahrál si Harpagona. Do vedlejších rolí obsadil své staré přátele (Grosso a Modo jako lokajové) a celkem to vyšlo, kvůli několika geniálním nápadům (viz Tosimův příspěvek). U Jákoba a právě u Lakomce mi nejvíce chybí dabing Františka Filipovského. U Jákoba proto, že to je komedie plná Louisových gest, která uměl Filipovský vždy dobře "ozvučit". U Lakomce mě to mrzí z toho důvodu, že Jiří Krampol pro mě není charakterní herec a tak Harpagona nezvládá a navíc u klasiky se vážně vykrádání Filipovského nehodí. Originál FF měl totiž tu hru nastudovanou téměř stejně detailně jako Louis a slavil s ní úspěchy, jak v ND, tak i v televizní inscenaci. Vznikl by tak možná nejlepší Filipovského dabing, kde by spojil svou funésovskou dikci a svůj normální herecký projev. Z porevolučních dabérů by se na to asi nejvíc hodil Jiří Lábus. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak Jean Girault, tak i Louis de Funès se nacházeli na sklonku svých kariér a životů. Oba spolupracovali hojně a režisér 4 ze svých 5 posledních filmů natočil se slavným komikem. Bohužel ani jediný moc úspěšný nebyl. Přeci jen závěr Četníků, Zelňačka a Lakomec nezastihli ani jednoho v nejlepší formě. A to přesto, že tady Funès opět řádí jako za mlada. Jenže tvůrci to pojali zajímavě, když postavy promlouvají k divákovi jako na divadle. Čeští diváci navíc měli tu smůlu, že dabing nezachytil u tohoto filmu Františka Filipovského, ale Jiřího Krampola. A i když se snažil, a není možné mu mít něco za zlé, protože dabovat geniálního herce po geniálním dabérovi je skoro nemožné, nestíhal a můj zážitek tím byl poznamenán. ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

Velmi podařená adpatace Moliérova Lakomce. Louis de Funès jako spolurežisér a představitel hlavní role zabodoval. Dokonalé vcítení se do role Hapragona, spousta typicky Funèsovkých gagů. Funèsovi zdárně sekundují představitelé veldejších rolí Michel Galabru, Claude Gensac a další. Harpagon je zde opravdový bručoun, což je ještě umocněno podle mého názoru skvělým dabingem Jiřího Krampola. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)

Reklama

Reklama