Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Carbo 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto filmu je převzetí stylu komedie z Molierova pera. Rozhovory vedené pomocí dlouhých monologů které jsou často hnány do extrému není nic moc zábavného pro běžného diváka. Nemůžu ovšem popřít, že se mi některé scény líbily(výběr peněz při mši, trhání vlasů). Kdyby se ponechal námět a nechala se volná forma mohlo to být lepší. Pokud srovnávám způsob adaptace Funesova Lakomce s jinou adaptací divadelní hry například s Cyranem z Bergeracu zahraným Depardiem, tak je pro mne příjemnější a zábavnější druhý způsob. ()

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi ze všech filmů co jsem s Funesem viděl líbí asi nejmíň, ale nejsem si jist jestli to není závada na mém přijímači. V podstatě bych se podepsal pod komentář Tosima, teda až na ty koně od Sempého. Autorem koní a výtvarných návrhů vůbec (nejen "odfláknutých" kulis, ale i "výstředních" kostýmů, které se nelíbily Jeanne) je totiž Albert Uderzo, jeden z otců Asterixe. Film je prostě další inscenací Molierovy klasiky, s několika originálními nápady. A - běda tomu - s Jiřím Krampolem v českém znění. ()

Reklama

Woyczek 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla dost rozvláčněná a ani nebyla tak vtipná, ale jak se děj rozjel a zvláště finále u soudu bylo k popukání. Skvělé nápady s koňmi a texty na zdech, past na noze i občasná změna prostředí (ať už divadelní jeviště, nebo syn za mřížemi) spolu s Funesovým uměním ovšem nemohou vyvážit rozvláčněnost - chtělo by to tak o dvacet minut méně. 70% ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Jako učební materiál a filmové ztvárnění knihy byl snímek skvělý, ale jakožto plnohodnotný celovečerák už nic moc. Louise de Funèse mám radši v četnících, ale ani zde se neztratil a Harpagona ztvárnil špičkově, jako by mu z oka vypadl. Film byl ale zbytečně dlouhý a na to, že má jít o komedii, jsem se mockrát nezasmál. Bohužel. ()

Pet 510 

všechny recenze uživatele

Dám vám radu. Utíkejte. A utíkejte daleko ať si vás tento film někde nenajde. Pokud jsem to správně pochopila Lakomec má být komedie a když dokoukáte komedii mělo by nastat takovéto ‚příjemno‘ doprovázené úsměvem na tváři. Nedostavilo se. Co je tu špatně? Tak zaprvé, už prostředí kde se lakomec odehrává je nechutně sterilní. Film by měl podle mého mínění vyvolat pocit, že jste tam, že se před vámi odehrává skutečný příběh a když toho není sto dosáhnout pomocí herců a dialogů měl by se aspoň pokusit navodit tento pocit kulisami a rekvizitami. Za druhé, charaktery jednotlivých postav jsou příšerně jednoduché a tím pádem nevěrohodné stejně jako jejich reakce a chování. Za třetí, mluvení na kameru na diváky.Uááááááá. Omlouvám se, ale k tomuto mám opravdu velikou averzi. Jestli by jste náhodou nebyli už tak dost nepohlcení dějem, s radostí přispěchá Funés a jeho hlava v nadživotní velikosti vám oznámí čím se právě jeho postava zaobírá. Za čtvrté, děj je prostě a jednoduše stupidní. Je to do dvou hodin roztahaná slátanina o tom jak si jistý mužík sedí na svojí truhličce a odmítá k ní kohokoli pustit. Poslední scéna z filmu, kdy Funés jde po poušti a táhne za sebou svoji truhlu, která je jeho pokladem, ale především prokletím celý film vystihuje. Abychom si to shrnuli,špatný děj, postavy, prostředí, pocit. Myšlenka možná dobrá, neoriginální, ale vcelku dobrá. Jediné co celý snímek drží nad vodou je samotný Louis de Funés. Podal dobrý herecký výkon, ale ve špatném filmu. Škoda. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)

Reklama

Reklama