Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 1

Recenze (146)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je hodně podobný tomu z filmu Záhadný kontraband (1964) s Belmondem. Bourvil mne nikdy příliš neoslovil, ani v komediálních, ani v charakterních rolích, tohle byl snad dokonce jeho nejslabší výkon. Funès je zde ve výborné kondici, ale bohužel nemá takový prostor jako v mnoha jiných filmech, které byly postaveny na jeho komediálním talentu. Ale chvíle, které patří pouze Funèsovi, jsou silné, sprchování v kempu, nebo nenápadka na celnici. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Aber das ist nicht möglich. - To já zase nerozumím, co tím myslíš, holka." U Smolaře tak trochu zamrzí, že spolu Louis de Funès a Bourvil neměli více společných scén. I když má film gangsterský nádech, působí jeho akční linie poněkud unyle a humorná rovina se rovněž držela celkem na uzdě. Sekvence z autoopravny a kempu měly sice své kouzlo, ve zbytku však šlo spíše o nevýrazné scénky. V rámci de Funèsovy tvorby jde o průměrný a nijak nevyčnívající kousek. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Skoro se ani nedá říct, že Bourvil a Louis DeFunés hrají spolu. Po celou dobu se pohybují jakoby vedle sebe, ale málokde dojde k interakci. Smolař by se dal chápat i jako symbolický přelom mezi starým typem francouzské komedie, kde všem stačil k veselí jen nějaký ten dobromyslný venkovan a pár nedorozumění k tomu, a tou novou, dravější a s promyšlenějším humorem. Bourvila zkrátka musíme nějak přetrpět (mimochodem, proč se film jmenuje Smolař, když v něm hraje hotové dítě štěstěny?), zato všechny scény, kde vystrkuje růžky Ludva, jsou k popukání. Třeba hudební etuda v autolakovně, ale taky scéna v opravně, kde se skrývá před Bourvilem. Má na hlavě svářečskou kuklu, takže mu vůbec nevidím do tváře, a přesto ho na první pohled poznáme podle pohybů. :-) Vida ho. Zábavný i bez grimas. 60% ()

subic 

všechny recenze uživatele

To je ten film s tím cabrioletem Cadillac, dlouhým jak tejden, co má pod nárazníky zlato, v křidelkách heroin, v baterii diamant a ten největší uprostřed volantu. Kdo jiný to tam napěchoval než Louis de Funès, který navíc na zboží celou cestu dohlíží. Je ho potřeba přepravit po vlastních z Neapole, je vidět Neapolský hrad, do Bordeaux, kde se má nalodit na loď na Floridu. Bourvil tu sice hraje ťulpase, jako vždy, ale cestou na to přijde. 71% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná a zábavná komedie, kde gangster Leopold Saroyan (vynikající Louis de Funés) najme naivního Antoina Marechala (Bourvil) k převozu auta z Neapole do Bordeuax, které je napěchováno kokainem, zlatem a diamanty z velké loupeže. Saroyan je nádherně ďábelsky výbušný a jeho humor eskaluje, například, když si sám opravuje auto, nádherně vše diriguje, všechny komanduje a nesnáší odpor. Marechal je trouba, mlsný kocour, který nikdy nedosáhne svého, i když si myslí, že má nadosach krásky Ginu (Alida Chelli) a později Ursulu (Beba Loncar), postupně svou naivitou přichází skoro o všechny kontrabandy, i ženy a jeho humor je spíše rozvleklý, takový bodrácký. Do toho samozřejmě vůdce druhého gangu, který chce vše pro sebe, Kokta Mickey (Venantino Venantini). A dva četníky zde hrají Guy Grosso a Michel Modo z Četníků. Ale celkově je to velmi zábavná, místy napínavá a výbušná komedie, kdy vyjde najevo, že není nejlepším nápadem najmout na důležitý úkol naivu, který si myslí, že je na výletě. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Francúzsku: Bordeaux, Carcassonne, Les Arcs, Menton, Paríž a Saint-Raphaël. A tiež v Taliansku: Neapol, Pisa, Rím, San Gimignano, Sutri a Tivoli. (Zdroj: filmovamista.cz) (dyfur)
  • Bourvil měl vyšší honorář než Louis de Funès. (M.B)
  • Auto v titulní roli je Cadillac DeVille Convertible typ 6267F, modelový ročník 1964. (Stejšn)

Reklama

Reklama