Reklama

Reklama

Únos

Trailer 1

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (164)

PP66 

všechny recenze uživatele

Když srovnám tento film s Kapitánem Phillipsem, jako kdybych srovnával obecně americké pojetí filmů a evropské potažmo severské - oslavné až okázalé hrdinství proti obyčejnému lidskému a autentickému osudu, osudovosti bez patosu. I když oba snímky ode mě obdržely čtyři hvězdy, pod kůži se mí více dostává dánský svou pravdivostí. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Kapringen vs. Captain Phillips. Dva filmy se stejným námětem, přesto naprosto rozličným způsobem vyprávění. Jestli že je Captain Phillips brán jako hollywoodská výpověď na téma "Únos lodi somálskými piráty", tak Kapringen zdatně ukazuje spíše tu dokumentaristickou část bez veškerého patosu a pochopitelnou uvěřitelností - nadutí šéfové velké korporace, zoufalost rukojmích a to se daří maximálně. Škoda toho zdlouhavého začátku. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I já viděl nejprve akčního Phillipse a až pak toto. Oč byl Phillips akčnější o to se Kapringen nepříjemně táhl. Nebylo to však na škodu a netvrdím, že jsem se nudil. Táhl se jako celé to úmorné vyjednávání a já úplně cítil na jedné straně tu nepříjemnou uniformitu moderní klimatizované kanceláře nasvícené bílými zářivkamu s nechutnou kancelářskou kávou v konvích a močí a špínou s potem páchnoucí kajutu, kde se tísnili 3 rukojmí... Lindholm nás prostě nechá vyjednávat a čekat s hrdiny příběhu zda únoscům bude nakonec na minimum sražené výkupné stačit. Věřím, že tímto způsobem probíhá většina únosů a platba výkupného. Situace z Phillipse, že na somálský kudlanky najedou dvě letadlovky, torpédoborce a Seal team je asi spíše hodně za hranou reality. Občas se sice ze zpráv dozvíme, že ta a ta fregata pomohla zahnat piráty, to jsou ale asi spíše vyjímky. Somálské vody jsou pirátstvím proslulé. Znovu se divím jako u Phillipse. pokud tam nějaká společnost musí posílat lodě, nevyšlo by je levněji umístit na palubu i nějaké ozbrojence (soukr. ochranku, armádu, cokoliv...). Cákat po bubácích vodu hadicí nebo se rovnou nechat zajmout jako v tomto případě mi připadá velmi neekonomické. Dokud budou nadnárodní společnosti platit, budou únosy pokračovat.... Dávám 4 smajlíky zaslané faxem. U Phillipse mi však srdce tlouklo víc, proto on má o hvězdu navíc. * * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Paráda. Rekonstrukce, prostá všech kudrlinek, které by měly diváka citově vydírat. Je tu jen sedm chlapů, kteří se zoufale chtějí dostat domů, ale nezbývá jim nic jiného, než čekat, až je z toho jejich mateřská organizace dostane. Stísněná atmosféra na lodi byla takřka hmatatelná a napětí v prostředí vyjednávacího týmu taktéž. Poctivá severská filmařina. 95% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale notáák..žeby nás tu někdo vodil za nos? Kde jsou ty letadlové lodě? Kde jsou ti snipeři? Kde je přímý zájem presidenta? Ahá jasně to mají jen ve velkém a nejlepším USA.. Všude jinde(jako např. v zaostalém dánsku) kde nemají na palubě Foresta se musí spokojit jen s telefónem, faxem, pevnýma nervama a hromadou trpělivosti.... Pche-Pól Zelenátráva se může jít se svou propagandou tak akorát vysrat........ Spoilery..............Mám jen dvě výtky 1.Ta bezhlavá koza byla zbytečná. Dopad té scény by byl stejný i bez toho záběru.. 2. Koncovkový twist s mrtvým kapitánem byl taky trošičku jako pěst na oko. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)
  • Natáčení probíhalo na moři, kde hrozilo skutečné napadení piráty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Vo filme možno počuť okrem dánskeho aj anglický, švédsky, somálsky či japonský jazyk. (MikaelSVK)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama