Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

Z mé strany spokojenost. TGM nebyl nikterak glorifikován, ani naopak haněn (i to by se dalo, např. kdyby se děj soustředil na aféru kolem tzv. hilsneriády), byl vylíčen, jako muž, který se v určitém ohledu zasloužil o vznik našeho státu. Ovšem nepřipisuje se mu veškerá moc v tomhleto ohledu. Na 80minutovém pásku je těžko něco více rozpitvat, myslím, že se s prvním dílem tvůrci poprali více než slušně. Proto se těším dále, přesto, že si myslím, že se tvůrci zaměří právě na prezidenta Beneše, kde Moravec bude hrát spíše druhořadou roli. Ale uvidíme, možná se pletu.

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Arbiter

Pravda, a právě proto pravděpodobně použili tak hrubý střih, čímž přeskočili linku která by auru klaďase jen přiživila.

 

Uvidíme jak to vyzní v dalších dílech... pokud vůbec.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Ty si  to v tom příspěvku moc nekonkretizoval, tak jsem tě chtěl pošťouchnout, aby ses víc rozpovídal. A pošťouchl jsem tě právě tímhle směrem, protože první díl byl převážně o TGM, takže první, co se jako ploché v hodnocení nabízí, je právě on. Sám jsi teď napsal, že Masaryk je osobnost jednoznačně kladně vnímána (myšleno dnes, předpoikládám) a právě takového ho film nestaví - čili se naopak nedrží splošťujícího a glorifikujícího náhledu dneška. Proto mě tvá obava překvapila. První díl mě znejistěl možná po stránce formy, výpravy, lacinějšího provedení nebo tím, že děj posouval toporně divadelním způsobem skrze dialogy. O plochém náhledu v tak relativizujícím díle ale nemůže být. myslím, moc řeč. 

na příspěvěk reagoval Abes

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Však je taky na čase! Na Čtvrtou hvězdu se těším i já a docela jsem zvědavej i třeba na Strachův film Osmy.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Kulmon: plochý? Myslis, ze napriklad osobnost TGM byla vykteslena ploše?

na příspěvěk reagoval Kulmon

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

já též jako normální smrtelník jen jeden a souhlasím s tebou, čt se nám hezky vytahuje, teď už jen aby se povedla Čtvrtá hvězda a dílo bude dokonáno (o=

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

každopádně bych řekl, že zatím vypadá o stupeň lépe z čt novinek Cirkus Bukowsky

na příspěvěk reagoval mrsin

MarsQR

MarsQR (hodnocení, recenze)

mrsin

[Mozny spoiler]Jak jsem psal kdesi dole - nejsem historicky gramotnej, takze hodnotit faktickou stranku serialu moc nedokazu. Ale zda se mi, ze prinos to ma i pro me, protoze jsem si diky tem mezeram sam sel najit souvislosti. Takovy politicky zalezitosti podle me nejdou obsahnout v hodinovym poradu. A v tom druhym dilu nejde o Moravce ale o Benese.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

MarsQR

Ty jsi to viděl? Klidně to prozraď, myslím, že známost faktu, jestli tam takový skok bude, nebo ne, nikoho neurazí. Co si na ten druhý díl říkal?

na příspěvěk reagoval MarsQR

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

mrsin

v tomhle mu dost věřím, podle mě to zvládne v pohodě..

 

Kulmon: co jsem četl, tak závěrečný střih by měl být prý ještě o dost agresivnější [potencionální, nepotvrzený spoiler], takže jeden střih a z obránce republiky se hned stane kolaborant

na příspěvěk reagoval Kulmon, mrsin

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

Proč co? 

Daniela jako Havla jsem si dokázal představit ještě dřív, než se objevily záběry z natáčení, ale Plesl s Klausem nemá vůbec žádné společné rysy a upřímně jsem zvědavý na to, jak (a jestli vůbec) si bude schopen přisvojit jeho vystupování.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

ElrondBig

tady souhlasím  s ostatními, podle mě se na něj hodí dost, navíc si ho opravdu dokážu představit i s typickými Havlovskými gesty

 

Mrsin: proč to?

na příspěvěk reagoval mrsin

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

ElrondBig

O vzhled tam moc nešlo ale stejně bych řekl, že tím naivně-vystrašeným obličejem se s Danielem trefili.

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Z tohohle pohledu by se za "průšvih" dalo označit i obsazení Jiřího Vyorálka do role Gottwalda. Jenže mně to připadá jako trefado černého i kvůli té energii, které do ní Vyorálek dá. A stejné to doufám bude s Danielem. Absolutní lpění na podobě herce a postavy může nakonec vyústit v katastrofální herecký výkon (Július Pántik v normazilační "komedii" Vítězný lid).

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Martin Huba Masaryka ztvárnil velmi dobře, kdyby se točil film chtěl bych tam zase jeho. Myslím že touto rolí se fakt zaryl.... Těším se i na Landu a též Novotného v roli starého Beneše. Ovšem viděl jsem též fotky z dílu z roku 1976 kde hraje roli V. Havla Marek Daniel a to je... teda :-) no ehm :-)..... průšvih ......  

na příspěvěk reagoval Abes, Tom_Lachtan

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Tigran

Díky za tip, pěkný film. Pořád se ale nestačím divit, jak koukám, nejsem sám, že dodnes nevznikl pořádný film o Masarykovi. Ani by nemuselo jít o nějakou drahou výpravnou záležitost, ale klidně jen komornější ve stylu prvního dílu Českého století - vždyť to téma se úplně nabízí. A to tu každý rok vzniká minimálně jeden film z 2. světové/protektorátu...

na příspěvěk reagoval papuchalk

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

papuchalk

No a? Já neříkám, aby vše důležité bylo přisouzeno TGM, nýbrž aby byly nějaké dobové souvyslosti a události

lehce načrtnuty

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

myslím že to nemá s Masarykem mnoho společného, tedy POUZE s Masarykem v tom smyslu, aby mu byl vznik našeho státu přivlastněn nějakým vypravečem za pár minut filmu. o vznik našeho státu se významně zasadili i Beneš, Štefánik, nebo Osuský, kteří v zahraničí prakticky konali to samé co Masaryk. Ostatně spolu založili československou národní radu, která řídila odboj proti rakousku uhersku ze zahraničí. Nebyl to jen Masaryk, a nebyla to jedna věc, kterou udělal a najednou jsme měli náš stát.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

flanker.27

To ano, to byl hezký film o Čapkovi, ale myslím, že tam se Masaryk jen občas vyskytl na sraze "pátečníků". Ale jinak mimo tohoto a nově tedy i Českého století kupodivu s Masarykem nic. (Takže chci jednou pořádnej film o Masarykovi, včetně legií, včetně Zborova, s Čapkem a všema těmahle věcma...)

-------------------

Jinak hrabě Thun Bareš, anglický ministerský předseda Donutil i Alois Jirásek na závěr potěšili :-) 

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

papuchalk

tys to krásně shrnul/a do jednoho příspěvku, něco takového v pár minutovém dialogu by klidně stačilo, třebas, co já vím, v dialogu někoho před vystoupením z vlaku, nebo tak něco. 

na příspěvěk reagoval papuchalk

Reklama

Reklama