Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Tormentor665

Tormentor665 (hodnocení, recenze)

Arbiter , jhr

USTR je obyčejný normalizační prostředek, kde angažovat mladé historiky bez práce, aby se podíleli na budování lepších zítřků a nejlépe podporovali i vstup bratrských vojsk na radaru:-D

Jasné, že trochu přeháním, ale nevidím v činnosti ústavu přínos pro skutečný historický výzkum. Vychází z principu, že minulý režim je naprosté zlo, proto musíme udržet ten současný, aby se to zlo nevrátilo. Něco takového přece do vědy nepatří.

na příspěvěk reagoval Arbiter

Tormentor665

Tormentor665 (hodnocení, recenze)

mrsin , Karlos80

Rozhodně nepopiratelné postřehy. Jenže já vnímám jednu změnu. Rozvírání nůžek bylo vždycky, bohužel, a ke konzumu a primitvní televizní zábavě jsme se dostali už za minulé normalizace. Ta současná je umocněná před tím neexistující virtuální realitou, do které padají všechny nastupující mladé generace, jichž se zatím nedotýká bída (narozdíl od zhoubné televizní zábavy). Výsledky studentských voleb člověka pořádně vyděsí. To jsou ještě lidé, kteří ani pořádně neví, co jsou ty sociální dávky, o nichž čtou na facebooku, ale už to stačí, aby posílali tlačítkem enter do plynu. Ale co až vyrostou?

na příspěvěk reagoval prkalil

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Pro milovníky nebo obdivovatele starých časů doporučuju knihu Retro ČS s podtitulem Co bylo (a nebylo) v reálném socialismu od Michala Petrova (1965). Tentokrát v rovině nepolitické. Pamětníci, kteří by snad chtěli tesknit po starých pořádčích, a hlavně mladí, jimž je leccos už těžko pochopitelné, si připomenou nebo se dozví, jak se žilo a jak se žije. V tom špatném i v dobrém. (pro flanker.27 dobrá zpráva - asi to bude objektivně laděné čtivo :))

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Tak samozřejmě, jinak se té pravé a od zlořádů očištěné demokracii nepřiblížíme!

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Jo a proto z ÚSTR po "reformě" odešli z rady snad všichni respektovaní historici a nově hrozí, že vypadne z Platformy evropské paměti a svědomí... :))  Hlavně, že to někdo dává do pořádku, když byl předtím tak k ničemu.

na příspěvěk reagoval jhr, Tormentor665

Uživatel BrunoAnthony smazal svůj příspěvek.

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

prkalil , flanker.27

Souhlasím. Jak byl letos nedavno zvolen banskobystrického župana Marian Kotleba? Pravice řekla, že v druhém kole nepodpoří levicového kandidáta. Existuje mnoho jiných úkazek genocidy i zeměmi, které šlo považovat za demokratické a to především v období kolonialismu.

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

mrsin

O ničem plácáš Ty, pokud nejsi schopen zformulovat větu tak, abys řekl to, co říct chceš. Poměrně jemně jsem Tě na Tvou hloupou formulaci upozornila, PetrPan to pochopil, Ty evidentně ne. Jak Tvoje neschopnost přesné formulace v rodné řeči souvisí s příštími volbami a konkrétně s tím, koho budu volit já, mi uniká, ale nepřeji si, abys mi tu souvislost vysvětlovat Ty. 

PetrPan

PetrPan (hodnocení, recenze)

A právě proto, snad zatím,  nemůžeme být jako Skandinávci. Dokud budeme mít pocit, že musíme bojovat s vlastní vládou a přesto si budeme stále dokola  volit "vůdce"  pořád půjdeme cestou "zpátky, kupředu ni krok".  Až český volič přestane být "božím bojovníkem... zejména v hospodě a před televizí" možná se ke slovu dostane pragmatismus ve správné míře okořeněný solidaritou. Do té doby sledujme zprávy na TV Nova, ČT1 a Primě ( plus další méně významné) a až se začnou lišit a vzájemně obviňovat ze lži, přišel čas na revoluci---ovšem v myšlení..... Bděte :)

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

flanker.27

Při čtení jé střední pasáže (A já chci ... musí dodržovat.) mě napadá všelicos - můžeš to trochu dovysvětlit nebo (prosím stručně) rozvést?

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

prkalil

Tak předně ji neadoruji (viz ještě dále). Za druhé pokud jde o současnou KSČM, jejich program o násilí nic neříká. Za třetí nejsem názoru, že i kdyby se nakrásně KSČM stala součástí vlády, že by uskutečňovala to, čím je neustále strašeno. Za čtvrté existuje mnoho jiných přesvědčení a ideologií, které považuji v jádru za násilné či škodlivé. Např. ta podoba kapitalismu, kterou právě zažíváme. Jeho projevy jsou dle mého násilné, degradují člověka do pozice ekonomické jednotky a pokud dotyčný nedodržuje jeho dosti tvrdá pravidla, je ze systíému venku. Ona sice existují alespoň některá pravidla, která tomu brání, jenže je fakticky nikdo nedodržuje. Jestli řadový člověk vidí, že pro něj nikdo nehne prstem, mám pochopení pro to, že sáhne jinam. Navzdory historické zkušenosti. Protože on musí žít teď.

A já chci, aby měl možnost ty nahoře potrestat. Aby byl bič, kterého se musí ti nahoře bát, aby nemohli být jedinou alternativou. A v současné době nevidím jiný způsob, než tenhle. Jestli ti nahoře nebudou mít skutečnéhom soupeře, skutečný jiný systém proti sobě, naprosto nic jim nebude bránit dělt si už úplně co chtějí a přestat dodržovat i to málo pravidel, co ještě musí dodržovat.

K té adoraci. nezastírám, že jsem člověk levicového smýšlení. Což ovšem neznamená, že schvaluji "diktaturu proletariátu" (i když kolik z těch vůdců byli dělníci. Snad prezident Novotný, za kterého se začaly přecejen poměry uvolňovat, začalo docházet rehabilitacím - třeba dříve perzekvovaní vojáci odboje získali zpět vyznamenání - a revizím procesů 50. let, a který měl dle mého o uvolnění poměrů v 60. letech větší zásluhu než Dubček). Masaryk řekl: "Jsem vždy s dělníky. Zhusta se socialismem, zřídka s Marxem." Dá se říct, že něco takového je moje přesvědčení. Když se řekne skandinávský systém, vím, že to zní trochu zprofanovaně, ale systém samotný za to nemůže. Nejsem pro omezení práva podnikat (slovo trh je moc umělé, to nerad používám). Ale jsem názoru, že jsou oblasti, které nemají být postaveny na zisku - zdravotnictví, vzdělání, důchodový systém kupříkladu.

na příspěvěk reagoval prkalil, prkalil

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

flanker.27

Tvůj znalostní arzenál je vskutku působivý - ale leckteré diskutující bys mohl vyděsit. S tím tady opatrně. 

Mně jde ale o jednu jednoduchou věc - já prosím nechápu, jak někdo může adorovat, uznávat nebo třeba jen tolerovat ideologii, která má v jádru programu násilí.

na příspěvěk reagoval flanker.27

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Zabývat se příspěvky uživatele jhr je skutečně absolutní ztráta času. Uděláte líp, když je budete ignorovat.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

prkalil

Máš hodně ráda převádění toho, co říkají jiní, do vlastní pohohy sobě blízké. nevím, jeslti se mi na takové bázi chce bavit, protože se obávám, že v rámci ideologií omezeného myšlení to k ničemu nebude. Ale nerad zůstávám dlužný odpověď.

Ne. Co se týče Hitlera, například je zajímavé, jak málo se rozebírají některé aspekty jeho cesty k moci. Např. že se jej pokusila využít německá pravice jako nástroj proti komunismu. Představovali si, v čele s von Papenem, že Hitlera zvládnou, že moc, kterou mu vydají, jim pak Hitler zase poslušně vrátí. Jaký to byl omyl.

Co se týče komunismu, už před mnoha a mnoha příspěvky jsem tu např. uváděl některé ekonomické ukazatele, které příliš nesouzní s tezemi o zničeném hospodářství a tak dále. Jsem ochoten se o tom bavit, ale nikdo kupodivu žádnou fundovanou oponenturou nekontroval.

V téhle rovině míním objektivitu. Také v tom, že nemám rád, když se zločiny jedněch (které nepopírám) uvádějí pouze jako politický materiál jiných. A tak se tyo právě s tím komunismem děje. Ne, já nevidím objektivní rozbor naší minulosti. Já vidím jedině politický kapitál, který z toho plyne. "Volte nás, protože jinak příklon k levici, komunisti" a tak dál. O nic víc se snažit dotyčný nemusí. Nemusí sám nic nabídnout. Viz asi tak poslední 3 moje příspěvky, nemyslím, že bych to dokázal napsat znovu a lépe.

A pak znovu upozorňuju na to, že v politice se nevolí za odměnu. Ani Churchilla Britové nezvolili v roce 1946. Lidi musí reagovat na to, co se děje te´d. To není krátká paměť. Já narozdíl od lidí jako ty lidi nezavrhuju, že mají krátkou paměť. Ale oni nevedou minulou válku. Oni řeší to, že jaku placení jako kdyby pracovali 4 hodiny denně a musí tam být 12 hodin. A pak jim ještě seberou židle, protože to prý zpomaluje v práci. A pak, když toho mají dost a z takové práce odejdou, ještě jsou označováni za socky, protože "žijou na podpoře". Jako kdyby to bylo nějaký terno pro normálního člověka. A političtí představitelé pak ještě mluví o tom, že kdo odejde sám, neměl by mít právo na podporu v nezaměstnanosti. Nebo aby se zavedly pracovní knížky, do které si s ním bývalý zaměstnavatel bude vyřizovat účty. Režim, který se nedokáže za svoje lidi postavit ale jde na ruku těm, kteří ty lidi - to se nedá :) - vykořisťují, se fakt nemůže divit, že řada z těch lidí bude volit tu komunisty, tu DSSS. Jak přišel Hitler k tolika hlasům? protože spousta řadových lidí měla pocit, že ti co si říkají demokraté na ně serou. Tím neříkám, že by se diktátoři jako Hitler nebo Stalin nebo jiní menší o lidi zajímali. Ale jediný způsob, jak nedat lidem důvod tyhle volit, je být skutečně lepší. Zasloužit si tu přízeň. Dokázat, že stát, který řídí, řídí v zájmu občanů a ne svém vlastním nebo těch, co ho platí. Mezi takovými a těmi proklínanými extrémisty vskutku nevidím rozdílu co do míry škodlivosti pro zemi.

na příspěvěk reagoval prkalil, prkalil, Ampi

Příspěvek byl smazán administrátorem.

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

To nebyl moc povedený vtip, já vím, ale chtěla jsem tím naznačit, že objektivita v hodnocení něčeho (objektivně :)) špatného by měla mít své hranice. Abychom se pro samu úpornou snahu po objektivitě vůbec dobrali k nějakému závěru.

na příspěvěk reagoval jhr, Ampi

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

mrsin

Vidíš. S tímhle v podstatě můžu bez výhrad souhlasit. Byť bych k tomu dodal, že to připomínání by mělo probíhat nezaujatě a objektivně.

na příspěvěk reagoval prkalil

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

flanker.27

Tak já jsem taky nemyslel přímo tebe, ale to je jedno. Věř mi, že i já se snažím vidět věci objektivně a i na socialismu byly některé věci na lepší úrovni než jsou dnes, o tom nemůže být pochyb. Osobně mám ale na prvním místě svobodu, a ta za minulého režimu byla taková, jako byla. Z tohoto a z řady dalších důvodů, z nichž některé jsem zde už uvedl, komunisty podporovat nebo dokonce volit prostě nemohu. Uznávám také, že se toho někdy na komunisty shazuje víc, než měli skutečně na svědomí, a že si tím někteří "demokraté" chrání vlastní záda. Takový postup ale stejně jako ty odsuzuji. Na tom, že se zločiny nacismu a socialismu musí neustále připomínat, aby se nemohli opakovat, ale trvám.

na příspěvěk reagoval flanker.27

Reklama

Reklama