Reklama

Reklama

Da Vinciho démoni

(seriál)
  • USA Da Vinci's Demons (více)
Trailer 1
USA, (2013–2015), 25 h 49 min (Minutáž: 49–59 min)

Tvůrci:

David S. Goyer

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Tom Riley, Elliot Cowan, Laura Haddock, Eros Vlahos, Gregg Chillin, Blake Ritson, Lara Pulver, Rosemary Rance, Rowena Diamond, Julian Seager, Allan Corduner (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(28)

Středověká Florencie je domovem mladého Leonarda da Vinciho. Umělce, odvážného vynálezce a svobodomyslného rebela. Jeho osudem je nejen odhalit tajemství prastarých učení, ale i zasáhnout do mocenských intrik, jichž se stane svědkem... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (188)

Fíla 

všechny recenze uživatele

Mou srdeční záležitostí byla a vždy bude Itálie, konkrétně Florencie 14.století. Už je to nějaký rok, co jsem přilnul k této době. Mladý Leonardo si svým důvtipem, drzostí, ale i velmi bystrým a tzv. renezancí, dokáže vypořádat s mnoha nástrahami a intrikami, které jsou namířené buď na jeho, nebo jeho blízké. Kdo chce naplno pochopit, co je to pojem "renezanční člověk", neměl by zahálet. Podoba města a kostýmy jsou skvostné. Snad přijde i 3.série. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Po zhlédnutí celé první série převládá nadšení. Ačkoli jsem nejprve čekal historický seriál ve stylu Borgiů, Da Vinci's Demons mě překvapil svou stylovostí a dobrodružnou směsicí historie a mysteriozní fikce. Pro fanoušky Assassin's Creed 2 jde tedy jistě o splněný sen a vůbec bych se nedivil, kdyby si tvůrci připravili nějaký odkaz na tuto sérii, protože podobnost mezi oběma díly je vcelku zřejmá. Nicméně Da Vinci's Demons do seriálu netahá žádné nereálné žvásty a doufám, že tomu i tak zůstane. Atmosféra tajemna je i tak velmi vtahující, historický podklad výživný a hlavní dějová linka velice slibná. Snaha o moderní pojetí je viditelná (Tom Riley jako Da Vinci, účesy, dialogy, notně upravená historie, hodně postelových scén), ale who cares. Seriál je to prostě hodně dobře napsaný, ještě lépe zahraný a geniálně hudebně podkreslený. Hodnocení série: 5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Druhá série běží v nasazeném tempu. Načas opouštíme Florencii a podíváme se do Nového světa. Mystická atmosféra zůstává zachována, Leonardo je skvěle napsaná a zahraná postava - líbí se mi proměny jeho charakteru. Hudebně je to stále hodně na výši, Bear McCreary je prostě dnešní hudební spička mezi seriály. Jediné malé mínus vidím v tom, že druhá série končí opět monstrózním cliffhangerem, takže čekání na pokračování bude hodně krušné. Hodnocení série: 5/5 --- TŘETÍ SÉRIE --- Se závěrečnou sérií přichází změny. Relativně bezstarostná dobrodružná atmosféra je pryč a na scénu přichází osudovost. Da Vinciho démoni získávají reálně hrozivé obrysy v podobě invaze Turků, která se táhne po celou třetí řadu. Po akčních úvodních dílech tempo rapidně zvolňuje a atmosféra výrazně potemňuje. Vrací se halucinace, temné vize a všudypřítomné zlo s velice nejasnými obrysy. Ztráty blízkých a všudypřítomná nebezpečí si na postavách nekompromisně vybírají svou daň. Proměny jednotlivých charakterů jsou hodně výrazné, tvůrci se z nich nebojí udělat psychicky nestálé trosky a z herců vyždímat naprosté maximum (démonicky rozpolcený hrabě Riario nemá chybu). S blížícím se koncem děj nabírá opět na obrátkách a jakoby i divák získával sílu do závěrečného boje. Až do poslední chvíle jsem se však obával, jak bude seriál zakončen. Mystery linie Labyrint/Sons of Mithras/Book of Leaves byla evidentně rozehrána na minimálně jednu další sérii a jisté škrty a úpravy ve scénáři jsou znát. Na určité věci jsem úplně uspokojivou odpověď nedostal, byť to hlavní bylo minimálně naznačeno. Tak či tak se tvůrcům povedl takřka husarský kousek. Da Vinci's Demons dostali nejenže důstojný, ale dokonce velice dobrý konec a to především z pohledu postav, o kterých, co si budeme povídat, byl tento seriál především. Hodnocení série: 5/5 ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

SEZÓNA 1: Nakonec se dalo, ale se spoustou výhrad. Titulní figura se profilovala jako egoistický nezodpovědný floutek ztrpčující život všem kolem sebe, který z problémů vždy vybruslil díky obrovské porci štěstí a na poslední chvíli sestrojených "fantasy" udělátek. Hlavně se ale dlouho nic nedělo, Da Vinci tápal a utápěl se v pochybách, vizích, vzpomínkách, snech, proroctvích; mnohem výživněji působily intriky a podrazy mezi Florencií a Římem, tzn. mezi rody Medici, Pazzi a papežem (u něhož ta naprostá arogance a zkaženost "božskou" mocí již překročila hranice parodie). No aspoň mne úchvatné prostředí renesanční Itálie přimělo zavzpomínat na Assassin's Creed II (a rozehrát Brotherhood), kde jsem si všechny ty pamětihodnosti mohl s Eziem prolézt pěkně dle libosti. SEZÓNA 2: Přesunutí jedné linie do Jižní Ameriky rozhodně přineslo kýžené oživení, jelikož dění kolem (dvojníka) papeže či dobývání Florencie a Medicejské banky záživností zrovna neoplývalo. Ubylo vizí a postavy nabraly na sympatičnosti, ale jinak žádné extra zlepšení. SEZÓNA 3: Odražení vyloděných Turků u Otranta a zabránění jejich invazi do Itálie uzavřelo Da Vinciho cestu (asi i tu duchovní a objevení sestry rodinnou), přestože nejasný ideologický svár mezi tajnými mocichtivými uskupeními Labyrintem a Syny Mithry nadále trvá. No nevím, možná se to nemělo tvářit tak vážně, ale tu rozkodrcanou kárku jsem do finiše dotáhl spíše z povinnosti. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První seriál z historického prostředí s reálnými postavami, který je asi stejně historicky přesný jako já jsem gay, a je mi to naprosto u prdele! Celý průběh první řady je skutečným oříškem, hrou seriálu s divákem, kdo koho odchytí a ošuká. Vůbec se nedivím, že pilot a rovnou prvních sedm dílů polovinu diváků odradilo, protože to zkrátka občas bylo až moc naivní a evokovalo to pouze fakt, že bisexuální feťák Leonardo vyřeší absolutně každý problém, který daný díl přinese nějakým svým super nereálným nápadem a vynálezem, čímž je příběhu a zápletek konec. Závěr první řady a navozující druhá, to je ale jiný kafe, kterému se těžko hledá přirovnání v současné seriálové tvorbě! Doslova odměna pro diváky, kteří se prokousali až sem, jelikož se zde rozehrává dobrodružná seriálová bomba, která snad nemá obdoby a vývoj některých postav o proti první řadě je monstrózní. V seriálu je chytře skloubené fantasy, historické momenty, vědomosti, komedie, rodové bojůvky, spiknutí, prcání, zkrátka taková Hra o trůny, ve které se něco děje. Seriál má navíc punc renesančně-ateistického směru, kdy je Vatikán a křesťanství vyobrazeno primitivně, mocichtivě a zpátečnicky (historicky přesně) a Da Pinči je naopak ukázkový racionální ateista z 21. století. No, seriál jsem apaticky ošoustával, postupně vstřebával mnou nenáviděné prvky a nyní jsem to já, kdo dostává čočku do čokodíry! S01: 70%, S02: 90%, S03: 40% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…KAŽDÁ OTÁZKA, KTEROU ZODPOVÍŠ, VEDE JENOM K DALŠÍ OTÁZCE. A TAKOVÉ VÝPRAVY PAK VEDOU JENOM K UTRPENÍ. OVŠEM PRAVÝM UTRPENÍM JE CHVÍLE, KDY JSOU VŠECHNY OTÁZKY ZODPOVĚZENÉ, PROTOŽE TI NEZŮSTANE NIC, NA CO BY SES MOHL PTÁT...“ /// Bastard, potížista, manipulátor…, ale hlavně umělec a vynálezce… chápu fascinaci postavou Leonarda Da Vinciho, touhu probrat se jeho vynálezy, vomrknout skici, kodexy, ženský… Je 15. století, takže je tu samozřejmostí zápletka s bojem s církví, ovšem tady nejen z důvodu vědy, nýbrž církev (pane faráři, tohle se vám líbit nebude…) to jsou intriky, šukání (všeho a všech), boj o moc a území … příběhově jsem tak mezi 3-4*. Zdá se mi to dost lacině vyobrazený a takový zjednodušený (či jak to nazvat). Taky se (bych řek) moc nepárali s historickou věrohodností – ale to bych přenechal kunsthistorikům. Stejně jako rozplétání zápletky ohledně Krypty nebes, Knihy listin a Synů Mythrase. Takže vlastně nic pro historiky. Spíš se pobavěj ti, co se chtěj bavit uvolněným dějem, sexem, vynálezama, intrikama, mečováním… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád Leonarda (v jakýkoliv podobě). 2.) Rád sleduju luštit šifry mistra Leonarda. 3.) Thx za titule ,,Umpalumpa3, novoten, phoebess“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (679)

Zajímavosti (7)

  • Každá epizoda seriálu je pojmenována po jedné tarotové kartě. (SFalconJ)
  • V šachové partii hraje kníže Vlad Italskou hru. (Doomcourier)
  • Výkonný producent David S. Goyer si přál, aby úvodní sekvence byla dlouhá 30 vteřin. Skladatel Bear McCreary podle toho pro sekvenci vytvořil znělku. Když však Goyer slyšel hudbu, poprosil McCrearyho, aby celou znělku prodloužil. Producenti se následně rozhodli tuto delší verzi do seriálu použít a prodloužili i celou sekvenci, aby se do ní delší znělka vešla. Dokonce se k tomu re-editovaly některé již dokončené epizody, aby se vešly do časového rámce. (SFalconJ)

Související novinky

Goyerův sci-fi Cliffhanger

Goyerův sci-fi Cliffhanger

05.02.2014

Producent, scenárista a režisér David S. Goyer v současnosti patří mezi nejžádanější hollywoodské tvůrce. Připravoval Batmany Christophera Nolana nebo Muže z oceli Zacka Snydera, sám potom natočil… (více)

Reklama

Reklama