Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (160)

andrii 

všechny recenze uživatele

Nepokoušej jen jednu stranu mince. Stylové duo parádníků s osobitými přednostmi rozhazuje charisma po marseilleských "pláních," barech a plážích. Alain Delon - vážný, fešný, se slovy v očích modravých, podmanivou elegancí vynášenou samotným nebeským spřežením a Jean-Paul Belmondo - rošťácký, cool, mazaný švihák, mají v hrsti všechno nebo nic. Vybrušují a dekorují vintage módou a kloboučnickými orgiemi ducha doby a filmové estetiky. Vzájemně se vyvažují, přičemž nepřekračují a nepůjčují si z hereckého šatníku toho druhého. Klenotníci šarmu okoření jedinečnou ceremonii glamour hereckého charakteru. Elegantnost sama flámu gangsterského prší z každého detailu šibalských kratochvílí. Diskrétně, leč důrazně. "Avanti!" ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Veselý - učesaný - kabaretný, taký je film Borsalino a presne taký typ gangsterky nevyhľadávam. Zamrzelo to najmä, keď sa pri pohľade na obsadenie tešíte na veľkolepú udalosť a dostanete rozpoltený film, ktorý nevie akou cestou sa vydať. A tak miesi odľahčené pasáže s tým žánrovo čistými v akých môže inak pútavý príbeh dvoch gangstrov čo ovládnu Marseille, pracovať naplno. Zaujímavé je tiež sledovať ako sa dve veličiny bijú o svoje miesto na plátne, žujú tabak, mračia obočie, hádžu frajerské pohľady, vyťahujú drahé kvádra. Remíza sa ale nekoná, Belmondo Delona prehral herecky i charizmou a nič na tom nezmení ani najšialenejší plavkový úbor čo Jean-Paul na pláži vytiahol. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní gangsterský film, který přibližuje meziválečnou dobu v Marseille. A to její odvrácenější stránku. Ale na druhou stranu, doba byla zlá, navíc kapitalismus a už tehdy jistá konzumace. Když se k tomu připočte touha po krásném pohodovém životě a peníze hrají hlavní roli. A když se to bere jako hra a zábava v jinak fádním životě, je to jen póza, či výkřik protestu, nebo jen přizpůsobení se daným okolnostem v daném čase? Každopádně Francois Capella (skvělý Jean-Paul Belmondo) a Roch Sffredi (krásně neústupný Alain Delon), oba nesmiřitelní, nepodajní, tvrdohlaví a toužící po krásném životě, rozjíždí kolotoč podvodů, zábavy a nezbytného násilí a zabíjení. Rybník je malý a mladé dravé štiky jdou po těch starých, sice velmi silných, ale už těžkopádných. A tak končí svoji životní pouť řezník Poli (André Bollet) a Marello (Arnoldo Foá), dva neoficiální vládci Marseille, advokát Rinaldi (Michel Bouquet) a ambiciózní Tanečník (krásně úlisný Christian de Tilliére). Nemohli chybět svůdné ženy: svůdná Lola (Catherine Rouvet), paní Rinaldi (Corinne Marchand), po které tak toužil Roch, a mladá Ginette (Nicole Calfan), dcera Polyho, láska Francoise a rozbuška k počátku rozhodného střetu. Trochu vitpu přináší smolař Mario (Mario David). Ale jinak je to výborný film o tom, co vyvolává touha po lepším životě, která vede k určité hře ve které si vybudujete svůj vlastní stát, kde platí vaše pravidla a zákony. Každé pochybení, či zaváhání se krutě trestá. Je jen otázkou jestli si uvědomují úplný dopad a následky svého chování, či je to spíše jako hra, ve které propadli zcela své roli, kterou nejsou schopni už nikdy setřást. Což pozná i Francois. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Počas necelých dvoch hodín sa priateľstvo medzi Borsalinom a Francoisom vykreslí do takej podoby, že som mal až pocit, že sa dívam na príbeh dvoch bratov. Kupodivu dosť pripomínajúcich Michaela a Santina Corleonových. Šarm a charizma Alaina a hlavne Belmonda upúta každého. Nevadili mi ani chybyčky, ktoré majú na svedomí staručké 70.roky v ktorých sa ešte bitky a úmrtia hrali dosť komicky. Bitka medzi hlavnými postavami však možno zaujme práve vtipným vykreslením, čo však neplatí o smrti v závere, pretože divák úplne nepocíti ten žiaľ, ktorý si postava zaslúži. Hudobnú stránku hodnotím taktiež na výbornú, hlavá melódia, ktorá vo filme odznie asi 100x sa vám navždy vryje do pamäti rovnako ako toto dielo. Výborný gangsterský film z prostredia 30.rokov o páde a vzostupe dvoch veľkých kamarátov. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy, zaokrouhleno tentokrát dolů. Francouzská úspěšná gangsterka, která se snažila prorazit i v USA, ale později ji smetl Kmotr z povrchu zemského. Jinak je to ale docela fajn film, škoda tý nevraživosti mezi Delonem a Belmondem, je to z toho snímku trochu poznat. PS: Má to příšernou hudbu, jak z grotesky, ale sranda to být neměla. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Saccomano prodal práva na film producentovi Delonovi za šedesát tisíc franků. [Zdroj: kniha „Alain Delon: Ďábelský anděl“ – Dana Čermáková] (Locksley)
  • Film byl sice již čtvrtým snímkem, ve kterém se před kamerou setkávají dvě herecké hvězdy Delon a Belmondo, ale teprve prvním, kde spolu hrají dvě rovnocenné hlavní role. (hippyman)
  • Jean-Paul Belmondo podal po uvedení snímku do kin na Alaina Delona žalobu pro porušení smlouvy, protože se jeho jméno objevilo na plakátech dvakrát - Delon byl nejen hlavním protagonistou, ale i producentem. Ze stejného důvodu se Belmondo nezúčastnil premiéry. (vesper001)

Související novinky

Zemřel Alain Delon

Zemřel Alain Delon

18.08.2024

Přichází smutné zprávy z Francie. Ve svém domě ve městě Douchy zemřel v něděli 18. srpna legendární francouzský herec Alain Delon. Bylo mu obdivuhodných osmaosmdesát let. Zprávu potvrdili tiskové… (více)

Reklama

Reklama