Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Byl jsem nejbohatším mužem na světě". "Zlato mě zničilo, zlato". Belmondův skvost napěchovaný granáty, výbuchy, mrtvými a geníálními dialogy. Společně s neskutečně sexy M.Laforet, s francouzským šarmem Jeana P.Belmonda a přirozeným dabingem J.Krampola to ve Vás zanechá příjemně smíšené pocity, zahalené do vůně pouštního prachu a výstřelů střílejícího kulometu cizinecké legie. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Plátno se chvěje napětím od první minuty. Legionář Belmondo pádí mezi výbuchy, troskami a mrtvolami a nežene ho (jen) pud sebezáchovy, ale i myšlenka na zlato. Což v tomto filmu není eufemismem pro milovanou ženu. Mrchožrouty jsem poprvé viděla ve věku poměrně útlém, a zaujaly mne především scény s elektrickým proudem. Až později jsem dokázala docenit to ostatní: dialogy Michela Audiarda, hudbu Georgese Deleruea, zelené oči Marie Laforêt, vzrušující balancování mezi promyšleným humorem a nesmyslnou krutostí války a především pak zjištění, že Belmondo je v armádě filmových frajerů generálem. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

V komediálním hávu se tu ve skutečnosti odvíjí celkem drsná moralitka, ale logika příběhu příliš volně povlává a konec je pro anti/hrdinu příliš easy, než aby se to divákům zarylo nějak nebezpečně hluboko do s/vědomí. Těžko se mi ale věří, že pouhé dva roky předtím Verneuil natočil Tisíc miliard dolarů, novinářský krimi thriller servírující divákům syrově a natvrdo svíravou analýzu role peněz v destruktivním mechanismu dnešní globální ekonomiky, sdělení, před kterým už nejde tak snadno uniknout jako tu. Teprve nad tím u tohohle filmu kroutím pobaveně hlavou. *~ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že zápletka je trošku přitažená za vlasy, ale to se v rámci dobrodružné válečné komedie, která si nehraje na nic víc, než příjemný a ryze oddechový kousek v pohodě ztratí, zvlášť když je výborně obsazená a dobře vypointovaná. Hodně pomáhá přítomnost Jeana-Paula Belmonda v hlavní roli, který si střihl tradičně charismatického sympatického hrdinu, který má nejednoznačnou polohu mezi statečným vojákem, příležitostným lupičem, cynickým svůdcem a kamarádem. Přihrává mu skupina dobrých herců v čele s Jacquesem Villeretem, je to obecně film, kde i malé role hrají velcí herci. Chytré dialogy a řada nečekaných zvratů spolu se zajímavou pointou dělají z filmu nadčasovou podívanou. Není to na čistokrevných 5*, ale ve srovnání s tím, jak si komedii představují dnešní filmaři, se k té páté hvězdičce nakonec přikláním. Svou roli hraje i kvalitní dabing z časů, kdy byl považovaný nejen za řemeslo, ale za svým způsobem umění. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)

Reklama

Reklama