Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% - Bláznivá dobrodružná komedie s Belmondem, u které se budu nudit a nakonec i usnu? Ano, to je Muž z Hongkongu. Základní zápletka byla celkem jednoduchá, ale na ni se nabalil ztřeštěný děj, ve kterém jsem se jen velmi obtížně orientoval. Ze všech těch situací přímo odkapávalo, jak měly být třeskutě zábavné, ale já jsem se téměř ani nepousmál. Hlavně jsem nechápal, kdo je kdo a proč se to vlastně všechno děje. Hlavní hrdina v podání J.-P. Belmonda se bezhlavě vrhal hned sem, hned tam, v každém viděl svého potenciálního vraha. Jako by se mi na obrazovce zjevila Cimrmanova Hodina pravdy, jen ten vichr z hor stále nepřicházel. Opravdu u tohoto žánru bych čekal větší zatažení do děje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Presne toto Belmondovi ide. Šialená akcia, ktorá sa neštíti akejkoľvek nadsázky. Radšej nech to nedáva zmysel, ako by to malo byť uťahané, takže za šialenosti by sa nehanbil ani Baron Prášil. Tu je ale všetko skutočné, kaskadérske a akrobatické kúsky sú nápadité a výborne zvládnuté až sa zatajuje dych. Prechod Himalájami, lanovým mostom si vyžiadal moju maximálnu pozornosť a podobne aj B(elm)ond-girl Ursula Andress, jej plážové scény a striptíz naopak. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Arthurovo hledání důvodu žít je úžasně zábavné, Alexandrina krása svádí k hříšným myšlenkám, sluha Leon hláškuje v duchu nejlepších tradic, skorotchýně Suzy je nádherně zákeřná a demence dua detektivů pojišťovny nemá nejmenší chybu. Přesto nemohu dát víc než tři hvězdy, neboť má oblíbená ztřeštěnost je tentokrát absolutně neukočírovaná a mám jisté podezření, že pan de Broca sice přijal režijní honorář, ale při natáčení snímku strategicky zaujal místo v nějakém hongkongském nevěstinci a pak už nenašel sílu dát snímku hlavu, patu a něco mezi ně. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co všechno musí chlap, který může mít všechno, udělat, aby ho zase začal život bavit? Pokud je tím mužem Jean-Paul Belmondo, pak opravdu hodně. A bude to zábavné a napínavé? To rozhodně. Tak proč 60%? Protože mezi Bebelovými eskapádními filmy nijak zvlášť nevyčnívá a zase tolik toho k nabízení nemá. Muž Z Ria je ve své seriózní dobrodružnosti podle mě lepší volba. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V rámci historie hongkongské kinematografie a kořenů tamní akční produkce a kaskadérské práce se jako jeden z formativních impulsů uvádí natáčení amerického filmu "The Sand Pebbles" (1966), který je při tom co do akce skromný. Naopak francouzská klasika "Muž z Hongkongu", která o rok dříve vzala ulice britské kolonie útokem, se doposud (přinejmenším v anglicky psaných textech) dočkala maximálně letmé zmínky. Přitom se Brocovu divokou frašku vyloženě nabízí vidět jako precedent akčních komedií Jackieho Chana. Ostatně Belmondo se svou burleskně fyzickou komikou a zásadou, že veškeré krkolomné kousky bude provádět sám, by mohl být přímým vzorem budoucí největší hvězdy zlaté éry hongkongské kinematografie. Hongkongští kaskadérští veteráni francouzskému natáčení přisuzují přinejmenším jednu praktickou inovaci, představilo totiž praxi používání papírových krabic ke zmírnění pádů. Dále se jedná o první produkci, která akci vyvedla ze strojeného prostředí filmových studií přímo do ulic města a v nich inscenovala velkolepé sekvence spojující atrakci krkolomné akrobacie s lokálními exteriérovými prvky, jako jsou lodě kotvící v přístavištích či bambusová lešení. "Muž z Hongkongu" tak současně zastává pro Hongkong i roli cenného historického mementa svými četnými záběry čtvrtí jako Central či Aberdeen a letiště Kai Tak v jejich dávno zmizelé podobě. Stranou ohledů spojených s titulním dějištěm nabízí Brocův film grandiózní parafrázi na bondovky a další opulentní produkce, jejichž hlavní atrakci představuje střídání ikonických světových lokalit. Belmondův hrdina pak zesměšňuje vznešené motivace vážných gerojů, když se hlava nehlava vrhá do dobrodružství na základě okamžitých impulsů a navíc ve jménu egocentrických zájmů, čímž navíc odhaluje vágnost a nesmyslnost konkurenčních McGuffinů. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (18)

  • Detektivové Stoleté Cornac (Paul Préboist) a Roquentin (Mario David) při automobilové honičce nasedají do červeného taxi. Při následující hromadné nehodě vylézají z havarovaného černého automobilu, aby vzápětí s ostatními použili stejný taxík, jako na počátku pronásledování. (Robbi)
  • Při natáčení scény, kdy Jean-Paul Belmondo s Jeanem Rochefortem viseli na svázaném prádle pod liánovým mostem, docházelo ke značným průtahům způsobeným rozbitou kladkou. Jinak dobře naladěnému Belmondovi – momentálně již poměrně dlouho visícímu pod mostem – začali téct nervy a rozkřičel se na tým techniků opravující kladku. Rochefort sdílející s ním utrpení se snažil hereckého kolegu uklidnit. Řekl mu: „Víš, že beru o třicet tisíc franků míň než tvůj impresário?“ To Belmonda rozesmálo a uvedlo zpět do pohody. (Komiks)
  • Bylo to poprvé, co herci ze západu pracovali v Nepálu. Z města Patan byli někteří jeho obyvatelé kvůli natáčení na týden vystěhováni. (Zdroj: Philippe Durant: Belmondo). (vesper001)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama