Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (219)

mm13 

všechny recenze uživatele

Na prvý krát som zaspal a dobre sa stalo! Keď sa totiž film volá Sicílsky klan a hraje v ňom takéto trio, predstavím si drsné mafiánske predstavenie, plné prestreliek a veľkých vášní. Namiesto toho sa jedná o takmer klasickú krimi s pokojným tempom rozprávania, ktorú som si na druhý krát užíval neporovnateľne viac. Najmä teda vďaka naplno nevypovedaným, iba naznačeným a divákovej fantázii či skúsenostiam prenechaným súvislostiam - o minulosti postáv nevieme nič alebo len veľmi málo, ich rozhodnutia preto sledujeme s trochu iným napätím, hádame kam nás povedú, čo nám o nich prezradia. Na konci som nevedel ani to, komu vlastne čo zlé alebo dobré prajem... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající gangsterka, kterou jsem viděl kdysi dávno v mládí a zapomněl na ni až po včerejší oživení v tv. I po letech nic neztratila na působivosti a rozhodně se mě líbí víc než tolik vychvalovaný Kmotr. Výborné herecké trio s působivou hudbou Ennia Morricone dávají filmu další plus. Stále vidím kamenné tváře Gabina a Delona v pilotní kabině při průletem nad Manhatanem a následném přistání na dálnici. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Může člověk chtít od filmu víc než Gabina, Delona a Venturu najednou? Odpověď zní, že samozřejmě může, ale mně to úplně stačí. Tempo Klanu je pozvolné jako večeře u rodinného stolu jeho šéfa a do svých tenat mě dostalo stejně pozvolna a jistě, takže jsem během poslední půlhodiny už jen mlčky seděla a zatínala prsty do opěradla. Když si představím, jak lacině (přesněji řečeno proklatě draze) okázalou a výbuchy překypující ubohost by z podobného tématu udělali dnes, je mi trochu teskno. Stejně jako z toho, že dvě hvězdy z hlavního tria už zaujaly svá místa v hereckém nebi a zřejmě nikdo už nenatočí tématicky podobný film bez stovek vybuchlých aut, tuny trapných hlášek a uječených herců, zatímco u jediného Gabinova pohledu, Delonových na okamžik se zalesknoucích očí při rozhovoru o jeho dětství a Venturova úsečného "připalte mi" jsem měla pocit, že už to jen samo o sobě je hodno nejméně oscarové nominace. A pokud by se člověku drala na rty námitka, že podobný závěr a milostnou pletku s kolegovou ženou už někde viděl, tak to aspoň v mém případě odmávne s pubertální jistotou, že od Klanu ostatní filmy opisují. Moje jediná výhrada k filmu se týká maestra Morriconeho, protože jeho hudba se mi poprvé v životě nejen nelíbila, ale přímo mi vadila. Ale co, kvůli jedné blešce v luxusním kožichu přece nebudu snižovat hodnocení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Chcem začať tým,že Lino Ventura je francúzsky velikán herectva so skvelými vlastnosťami,kde stačí vidieť jeho výraz a hneď mi je všetko jasné.Pritom je rodený talian,ale považujem ho za Francúza. Okrem Lina tu sú Alain Delon a Jean Gabin na opačnej strane barikády proti klasicky pojatému policajnému vyšetrovateľovi,ktorý im bude neustále v pätách...A bude mať posledné slovo/čin. Réžia Henriho Verneuila je dobrodružná ako spisovateľ science-fiction Jules Verne,s ktorým majú podobné priezviská,ale najmä napätie a premyslenú akciu,kde neexistuje pocit nudy,ja som sa nikdy nepozrel na čas,až ku koncu,to znamená,že snímok perfektne odsýpa,kde dabing má šmrnc. Jean Gabin mi pripomenul v niečom Dona Corleoneho,s ktorým ho spája rešpekt,tak v každom zábere,v ktorom je Vittorio Manalese nie je zbytočný. Ukážková je scéna v lietadle,kde sa chystajú prebrať drahocenné šperky vysokej hodnoty,ktoré pristáva inde ako malo za asistencie plánu,ktorý vychádza tak,že všetci,čo čakajú na letisku v New Yorku budú prekvapení,keď sa objavia na diaľnici,ale to nech si každý pozrie sám. Sicílsky klan ponúka výborné obsadenie,zrady,výborne napísané postavy,akciu,aj nahotu,špičkovú kameru,réžiu,hudbu,kde som si istý,že tento trojlístok je garancia totálnej kvality... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Henri Verneuil byl skvělým režisérem, který si za většinu svých filmů zaslouží velké! uznání. A tento se řadí mezi ty nejlepší. Role Gabina v čele mafiánského klanu je dokonalá, ne nadarmo se o něm říká, že měl nejstálejší chladný výraz ve filmovém světě(náš R.Hrušínský), Delon zde představuje "malého" zlodějíčka, kterého si tento klan najme a kterému právě on nadělá mnoho problémů. A potom výtečná postava samotářského komisaře ztělesněného výborným hercem Venturou, no to je klasika, kterou když neuvidíte, ochudíte se o další skvostný zážitek z realistického světa "podsvětí"... Ps: Jsou zde menší mouchy, ale vzhledem k době, ve které dílko natočili, se nemůžeme ani divit(narážím na přistání uneseného letadla přistávajícího na rozestavěné dálnici) a naopak skvostný závěr, kdy Gabin přichází zpět do svého skladiště od "popravy", kde je sídlo rodinné firmy a s prostřelenou kapsou u baloňáku kladně přitakává se svým tak typickým výrazem na otázku přítomného komisaře, "zase jedna dobrá trefa?!" Podíl Mistra Morriconeho snad nemusím ani zmiňovat...geniálně ostré. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Když dva dávní přátelé Vittorio (Jean Gabin) a Antonio (Amedeo Nazzari) nakupují v obchodě hračky pro svá vnoučata, Antonio zvolí letadlo na baterky a Vittorio autodráhu. Ve výsledku si ale Vittoriův vnuk hraje po celý zbytek filmu s letadlem. (selfesteem)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž, Rím, Charenton-le-Pont a Puteaux. Tiež v dedinke Arcueil vo Francúzsku. (dyfur)
  • Film získal v roce 1981 na festivalu David di Donatello ceny v kategoriích nejlepší kostýmy a nejlepší výrobní design. (Terva)

Reklama

Reklama