Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá naprosto skvěle. Alain Delon je jako správný policajt prostě klasicky dobrý, ale Jean-Louis Trintignant je jako grázl naprosto skvělý. Bohužel tím jak snímek graduje, se z toho... no vlastně ta gradace se z toho vytrácí a finále mě spíše zklamalo a ty pocity mi vydržely především. Škoda. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Hnusí se mi to." ----- "Mně taky. A máme na vybranou ? Ani já, ani ty." ----- Zvláštní příběh. Plyne v konstantním tempu ... za konstantního napětí. Chybí mu vrchol, ke kterému by mohl směřovat ... kterého by mohl dosáhnout ... který by mohl překonat. Jako když vypravěč nikdy nezmění rytmus a nezvýší hlas - dokonce ani ve chvíli, kdy mluví o letící kulce. Přesto je jeho kouzlo téměř neprůstřelné. Nemáte na něj - to ON má na vás. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vynikající Alain Delon jako policejní inspektor Roger Borniche unavený a otřískaný prací u policie a FANTASTICKÝ Jean - Louis Trintignant jako chladnokrevný zabiják Emile Buisson. Žádná velká rozmáchlá gesta, stačí jeho minimalistické hraní, stačí jeden pohled do jeho tváře a člověku hned přeběhne mráz po zádech. Staré dobré poctivé krimi s parádní atmosférou, tak jak to mám rád. p.s. také se přidávám k zástupu oslavující český dabing - Abrahám x Vinklář excelují a snímek ( pro nás ) posouvají možná ještě o stupínek výše. To říkam prosím při plném vědomí, jako zapřísáhlý odpůrce dabingu :o) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výtečné. V první půli se to ještě rozjíždí a je to malinko stereotypní, ovšem druhá část už je špičková. Navíc Tritignant je opravdu macho první třídy a se svým strnulým výrazem šíří strach všude, kde se ukáže. Celým filmem proplouvá pěkná hudba. Pravdou ovšem je, že dokonalosti Osudového kruhu tato kriminálka nedosahuje, to je pro mě prozatímní vrchol francouzské tvorby. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi nezmyselná kriminálka, kde si inšpektor aj vrah konkurujú v absurdnosti svojho konania. Vrah vraždí ako zmyslov zbavený všetko, čo sa hýbe, a inšpektor s radosťou vystaví riziku všetkých nevinných ľudí, ktorí s prípadom nemajú nič spoločné. Ťažko teraz posúdiť, či to bol zámer alebo iba slaboduchosť scenáristov, no hlavne ten nepodarený záver mi spláchol film o stupienok nižšie, kým v priebehu sa mi zdalo, že by to bol aspoň priemer. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Ve Finsku byl snímek do šestnácti let nepřístupný. (Terva)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama