Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

mortak 

všechny recenze uživatele

Ve stylu filmů Sergia Leoneho - muži poznamenaní smrtí, muži se smrtí v očích, muži se zbraní. Ženy jsou pro ně se svou oddaností jen dekorativní přívěšek (jak říká Bornichovo děvče v závěru o Buissonovi: má krásné oči - to už známe z Leonových ikonických širokouhlých záběrů). Deray vytváří po celý film pomocí barevného tónování odraz chladu jejich duší - vždy dokonale sladěná barevná kompozice, strohá a chladná, vyjadřuje ledově přitažlivou osudovost smrti - a pomalu a pečlivě inscenuje každou vraždu, přičemž klade důraz na moment, kdy práskač (ať už skutečný, nebo zdánlivý) uvidí před svýma očima smrt. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmový majstrštyk a masterpiece či jak by řekli Nigeřané fitacciyar ! Stará francouzská škola šlape od začátku do konce jako dobře namazaný stroj, nikde nic nepřebývá ani nechybí. Za největší zážitek považuju Trintignantova Buissona, famózního psychopata a asociála, a krásné oči Claudine Auger, byť její role byla menšího rozsahu, budu si ji pamatovat. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě taková varianta francouzského policajta, kterou si zahrál Alain Delon vyhovuje. Delon je ke všemu ještě velmi charismatický a šarmantní. Konec filmu jsem si představovala trochu jiný. Mohl ho přece zastřelit v přestřelce. To by bylo daleko zajímavější. Takhle mi to přišlo uměle naroubované a bohužel zbytečné. Viděna verze, kdy daboval Delona Trávníček. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

V podstate sa mi to páčilo s dvoma pripomienkami: negatívnou a pozitívnou. Tým negatívom je, že obdobné kriminálne filmy J.-P. M e l v i l l a sú štýlovejšie a navyše aj jeho postavy pôsobia hlbšie, no potom aspoň viem, čím sa inšpiroval Ridley S c o t t, keď točil svojho preceňovaného Amerického gangstra, osobitne, čo do záveru. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že to ani není moc Thriller, ale okamžiky s hercem Trintignantem, jsou opravdu mrazivé. Delon zde hrál komisaře,který se nedá vyvézt z míry. Filmy s Delonem jsou většinou chladné a zdlouhavé, ale u tohoto filmu jsem se velice bavil - vše bylo takové klidné a rozumné. Příjemné překvapení. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. Točit se začalo 3. února 1975. (Terva)
  • Za své zločiny byl Emile Buisson odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 28. února 1956 gilotinou. (krubi)
  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama