Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Túto vynikajúcu francúzsku kriminálku som už videl mnohokrát, ale pred napísaním komentára som si ju doprial ešte raz. Keďže ju poznám naspamäť nemohla ma ničím prekvapiť. A predsa. Nikdy predtým mi tak neprekážal uškriekaný Abrhámov hlas pri dabovaní Delona, ako teraz a nikdy predtým mi toľko neprekážala tak hlúpo vyjadrená vďaka tabakovým koncernom za poskytnutú dotáciu. Možno by bolo zaujímavé spočítať koľko minút bol Delon na plátne bez cigarety. Veď tento film by mohli premietať aj pri odvykacích kúrach. Najväčšiu pochvalu si samozrejme zaslúži Jean-Louis Tritignant bez ktorého by to bol iný film. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Chyť mě, když to dokážeš." Schod za schodem, v rytmu stylovém, s cigaretkou v koutcích úst, v oparu nikotinovém. Oheň, popelníček, pane Delone? Alain oblékl kabát policejní. Kabát, který je v jeho podání slušivý a který se nikdy neobnosí. Jean - Louis oblékl širák charismatického zloducha, stojícího na druhém břehu. Neústupný buldok detektivní kanceláře, snaživý muž zákona s pomádou ve vlasech, vyhlašuje hon na lovnou zvěř, na zabijáckého pistolníka se škraloupem. Alain pálí jednu za druhou. Jean-Louis jednoho po druhém. Všechny ty, kteří mu zrádně vstoupí do cesty. Správný odhad. Kostky jsou vrženy. Smetanu slízne jen jeden. Klasický trik kdo s koho, který nestárne. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Řízná retro kriminálka, ve které se nikdo s ničím moc nemaže, zejména pak Jean-Louis Trintignant s nějakým hereckým projevem. Jeho minimalistický chladný až krutý výraz je konzistentní a hlavně naprosto trefný. A také velmi dobře v paměti uchovatelný, pročež si Emila Buissona budete velmi pravděpodobně pamatovat déle a lépe než podstatně lidštějšího a neméně skvěle ztvárněného policajta Rogera Borniche. Povídka O Policajtovi má to kouzlo a atmosféru, které pramení z osobnějšího vztahu mezi dvěma hlavními hrdiny stojícími na opačných stranách zákona - viz třeba Mannův Nelítostný Souboj - a je-li film navíc tak dobře zahrán jako je tento, má všechny předpoklady stát se klasikou. Ne automaticky extra špica klasikou, ale zcela jistě 80%ní klasikou. PS: Nečekal bych, že dabing Josefa Abrháma bude Delonovi tak skvěle sedět. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost dobrou kriminálku, v níž si nikdo moc nedělal hlavu s psychologií postav (tihle jsou dobří, tihle zlí a hotovo) poněkud shodil závěr, kdy byl dlouho těžko polapitelný zločinec chycen tak jednoduše. Scénáristické pero se asi nějak unavilo. Bohužel jsem měl tu smůlu, že jsem film viděl dabovaný a Josef Abrhám se k Delonovi absolutně nehodí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Napínavá hra na četníka a zloděje, která trvala tři roky, než zloděje chytli. Je to povedená kriminálka s honícím policistou Rogerem Bornichem (dobrý Alain Delon), , kterému se snad vždy podaří dostat svého cíle, snad jen někdy s překvapujícími ztrátami. Navíc pokud jsou ty ztráty na straně zločinců, jaképak přemýšlení. Emile Buisson (skvělý Jena-Louis Trintignant) ja sadistický vrach a lupič, kterému dodává moc pistole v ruce. Neváhá ji použít k odstrašení, pomstě, doměnce, či k zabijácké radosti. Je nadchnut svou mocí odnímat životy druhým a ještě si přitom vydělat peníze. Je to jen produkt nesmlouvavého společenského systému, navíc krátce po druhé světové válce, která většině ukazovala svoji odvrácenou tvář? Není kriminalita jen utěkem z neutěšené reality? V postavě Emila však vytryskuje s nebývale krutým potěšením. Spolupracuje, ale končí špatně, s ním několik zajímavých postaviček: bratr Jean-Baptiste (André Pousse), nešťastník Mario (Renato Salvatori), Raymond (Mario David), který se ho ze strachu z Borniche pokusí zradit, Rene Bollec (Maurice Barrier) se svojí sestrou Suzanne (Francoise Dorner), oba neústupní. Napínavé, zajímavé a se šťastným koncem pro společnost. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)
  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama