Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů se mnou hodně pohnula už před dvěma roky, kdy jsem jí viděl poprvé a záhy si jí pustil opakovaně. Přesně stejný zážitek (včetně okamžité další reprízy) mne postihl i právě teď a už tři dny marně hledám slova, kterými svůj obdiv k tomuto FILMU s velkým F a jeho tvůrcům vyjádřit. Jsem stále plný emocí, které nedokážu plně popsat, smutek z tragických osudů postav se ve mne míchá s dojetím z vybraných scén a celkovým nadchnutím. Poetické vlající moře před blížící se popravou, spadlý klobouk na silnicí po osudovém zatčení.. Melville měl snad každý záběr do detailů předem promyšlený a Lino Ventura v stelesnění pana Gerbiera naplno prožívá každé gesto, stejně jako jedinečná Simone Signoretová, Meurisse, Crauchet a další. Pro mne nejen velice osobité a neotřelé zpracování hrdinství obyčejných lidí ve válečném odboji (bez pátosu, bez holduvzdání, zato s propracovanými charaktery jednotlivých postav), ale i dokonalá souhra brilantního vizuálu, zvuku, strhujícího dění na plátně a špičkového herectví. Pořád doufám, že se mi časem podaří napsat ucelenější komentář, jaký si tento film zaslouží... 100% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

La Resistance! Melvilleovo méně známé dílo, ale o to lepší. Činnost francouzského odboje v Marseilles za nacistické okupace. Čím to, že je to jako celek tak dobré? Je "na vině" precizní atmosférická režie, která v nejedné scéně nedovolí napětím ani dýchat? Herecký koncert, kde Lino Ventura je jen špičkou ledovce? Scénář, který vždy když již začínáte mít pocit, že víte na čem jste přijde s něčím novým? Či prostě jen vědomí, že je to natočené na motivy skutečných osudů? Nic z toho, ale všechny tyto a mnohé další aspekty tvoří dohromady zcela dokonalý film. Při vší snaze mě nenapadá jediná piha na kráse. Opravdu. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Asi před půl rokem jsem v Levných knihách viděl DVD. Název a popis byl ve španělštině (El Ejército de las Sombras), kterou nevládnu, ale obsazení hlavních rolí bylo pochopitelně dobře čitelné. Simone Signoretovou považuji za jednu z nejlepších hereček v historii kinematografie a Lino Ventura rovněž není žádné ořezávátko, tak jsem vlastně naslepo koupil tohle dokonalé odbojářské drama. Silná atmosféra, precizní režijní vedení a perfektní herci (vedle výše zmíněných třeba Jean-Pierre Cassel) se starají o zážitek, na který se nezapomíná. I po třetím zhlédnutí jsem stejně otřesený jako napoprvé. Mrazivé! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročný film na soustředění i vzhledem k dost dlouhé stopáži. Přesto má nesporně svou výpovědní hodnotu o činnosti francouzského odboje a jejich členů, kteří do toho šli většinou s vědomím, že se tak možná velmi rychle zkrátí jejich životy, což dokladuje i závěr tohoto snímku. Žádný patos, žádné klišé, ale pokud možno věrohodná ukázka toho jak to tehdy fungovalo. Lino Ventura byl velmi dobře zvolený herec do hlavní role a současně se Simone Signoret byli ostatně jako vždy skvělou ukázkou hereckého umění. Ty pomalejší chvíle se naštěstí střídaly s těmi dramatičtějšími a já mohu jen napsat, že jsem opět viděla jeden ze zajímavých válečných dramat z období 2.světové války. 75% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh neobyčejné síly. Lino Ventura s kamenným výrazem tváře, jako vždy skvěle uchopil roli. Troufám si říci, že jí zajisté měl takříkajíc ušitou na tělo. Prostě i tentokrát se zhostil postavy Philippa Gerbier s imponující jistotou. Totéž platí i o herecké práci skvělého trojhvězdí Simone Signoret, Jean-Pierre Cassel a Paul Meurisse, kteří ve výsledku nepopiratelně předvedli doslova extra herecký koncert, jenž svým napětím dokáže zrychlit i tep. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • 23. února 1943 nebyla neděle, ale úterý. (Snorlax)
  • André Dewavrin, vedoucí tajné služby de Gaullových Svobodných francouzů z doby okupace Francie, zde hraje sám sebe. (chamonix)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama