Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

arie 

všechny recenze uživatele

Temer geniálna konfrontačná záležitosť francúzskej krimi, ktorej pozitíva stelesňujú obligátne aspekty, ktoré od podobne ladených filmov očakávam. Adekvátne zauzlený scenár, nejednoznačný antagonista, realistické prostredie, ktorému tentoraz dominuje švajčiarsky Zürich, tradične dokonalý Morricone, tradične bezchybné obsadenie. Opätovne adorovať Venturov výkon by bolo zbytočné, no priam dokonalým ťahom je obsadenie Piccoliho (pod noblesným vystupovaním nachádzajúce sa nánosy dlhoročnej špiny a marazmu), či viaceré miniatúry známych tvárí (Bruno Cremer, Bernard Fresson, Heinz Bennent). Rozuzlenie je očakávané, no táto brilantná filmárčina tým rozhodne netrpí. Milovníkom Venturu a kvalitného európskeho remesla doporučujem snímku servírovať ako dvojprogram s týmto kúskom. P.S.: Napriek Linovmu zamietavému stanovisku by ma maximálne zaujímalo, ako by tento materiál vyzeral v rukách prvotne zamýšľaného poľského provokatéra Andrzeja Zulawskeho. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Když je potřeba uzavřít seznam, musejí padat hlavy. Všech bez výjimky. Nebo-li něco se prolátne, tak je potřeba síť agentů zlikvidovat v celé struktuře. Pokud jde o Eurospy filmy, od etalonu Le professionnel (1981) je to o 2 schody níž. Občas odvysílá ČT ještě s dobovým dabingem, Moravec, Balzerová a spol. ()

Reklama

levente 

všechny recenze uživatele

Film s tolika chybami, že jakákoliv snaha o reálný příběh je ze všeho nejvíc smutná. Vážné tváře ctihodných herců. Ale k čemu ten příběh je? Co přináší? Asi nejvíc Curych z osmdesátých let. Někdy je střih vyloženě vtipný. V jedné scéně, kdy Ventura míří na řídícího zlosyna ze zadní sedačky si scénář nevěděl rady s tím, jak může mířící muž vystoupit bezpečně z auta, aniž ztratí kontakt s tím, na koho míří? Jak to tedy udělat? Střihem. Prásk. Ventura je z auta venku a stojí u dveří řidiče. A tohle stokrát jinak. Vedlejší role se ze všeho nejvíc chovají, jako by dali půlku intelektu na charitu. Usmívají se a dělají hovadiny. Radši se jít projít do Stromovky po desáté... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER! Čekal jsem do poslední chvíle nějaký zajímavější zvrat. Jak to bylo celé od začátku postavené, bylo zhruba jasné, kdo je kdo a ke které tíhne straně. Proto mi přišlo divné, že hlavní hrdina věřil spíše zabijákovi a nakonec na to fakt dojel. Ten film nemá žádná překvapivá místa, jede v jedné jasně dané lince až do konce bez jakéhokoliv náznaku nečekaného zvratu. Ale jinak je to natočené velice decentně a uměřeně, zajímavě, s dorbými hereckými výkony a samozřejmě hudbou Ennia Morriconeho. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

většinu filmu jsem vůebc netušil, o co běží, naprostá totální nepřehlednot postav, mám pocit, že chvílemi nevěděli kdo je kdo ani autoři scénáře, ono to sice má mít na konci "super nečekanou pointu a velké odhalení" ale předchozí tápání bylo tak vyčerpávající, že mě ten film začal nudit a nebavil dávno před "tou pointou". Navíc Ventura už tady překročil šestej křížek a agent zabiják, kterej běhá a střílí po lese, začíná bejt trošku nevěrohodněj a to ho mám jinak fakt rád. 50% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)
  • Když Grenier (Lino Ventura) odchází společně s Chancem (Michel Piccoli) od komisaře, kde žádali propuštění Anny (Krystyna Janda), sejdou ze schodů, na sloupu, za nímž přejdou, je jasně vidět stín kameramana. (Snorlax)
  • Film se natáčel ve švýcarském Bernu a Curychu, v Mnichově (Německo) a Paříži (Francie). (Snorlax)

Reklama

Reklama