Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (154)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Od začátku je jasné, že to obviněný nemohl udělat, i když proti němu postupně přibývají důkazy o jeho vině, i když se přizná, neb - něco v případě nehraje... Logika je v pravý filmový čas odkryta, a podobný film, rovněž fr. jsem z těch časů viděl, jen vše bylo obráceno, a nakonec jen detektiv věděl, kdo je vrah... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pátrání po vrahovi dvou malých děvčátek nás zavede do kanceláře policejního vyšetřovatele. Je Silvestr, všude se slaví, na policejní stanici však probíhá souboj nervů i hra kočky s myší. Byla jsem zvědavá na výkony Romy Schneider, Michela Serraulta i Lino Ventury. Nezklamali a strhující konec hodnotím velmi kladně. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Je Silvester. Zábava, oslavy a večierky sú už v plnom prúde. Prší. Nie, leje ako z krhly. Vyzerá to na ďalšiu typickú noc plnú havárií opitých vodičov, výtržností a drobných priestupkov. Na policajnej stanici je pracovný ruch v plnom prúde. Chlapík nahlasuje krádež auta. V kancelárii sedí mladý vyšetrovateľ a muž v elegantnom obleku - notár, ktorý v lesíku našiel mŕtvolu malého dievčatka. Prichádza starý vyšetrovateľ, vystupuje do dažďa, pomalým krokom míňa večierok, na ktorom je prítomný aj komisár, a prichádza na stanicu. Dvaja muži. Dva pohľady. Dva zločiny, spáchané rukou jedného človeka. Rozhovor, výsluch, telefonát. Ladné obraty v rukavičkách, komorné priestory, elegantné dialógy a úžasný herecký koncert. Dvaja muži, a jedna žena. Nevinný svedok, alebo chladnokrvný vrah? Je jasné, že tento večer bude dlhý. Hra sa môže začať. 85% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal v komentářích k mnoha filmům, že mám rád koverzačky. A když v tom navíc hraje Lino Ventura, tak jsem vůbec nepochyboval o tom, že se mi film bude líbit. Film se mi teda líbil, ale musim říct, že jsem viděl rozhodně už lepší filmy podobnýho ražení. A postava, kterou hrála Romy Schneider, mi přišla celá trochu mimo. Hlavně tu úplně poslední scénu bych asi potřeboval nějak polopatisticky vysvětlit. Ale i přes nějaký vady na kráse je to pro mě za 4 hvězdy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově částečně postmoderní, částečně strukturalistická výpověď o jen těžko polapitelné pravdě, k níž se člověk nemusí vždy dopracovat kauzálními postupy. Z právního hlediska znamenitý, cynicky opravdový příspěvek k problematice koherentního řetězce nepřímých důkazů jakožto prostředku k usvědčení pachatele. Celkově pak atmosférický, nesmírně propracovaný komorní minimalistický film překypující skvělými hereckými výkony, depatetizovanými dialogy a promyšlenou mizanscénou. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie začalo 27. januára 1981 a skončilo 13. marca 1981. Celá snímka bola natočená v štúdiu (s výnimkou jednej sekvencie v hoteli) a v chronologickom poradí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama