Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lino Ventura v roli francouzského vědce, který je v politicky složité době donucen "tiše" pracovat pro Rusy. V Británii, kde částečně vykonává svou původní profesi, je zatčen policií a obviněn ze špionáže pro KGB. Ví, že vyjít ze tmy do světla pravdy pro něj bude likvidační, stejně tak, jako být propuštěn bez procesu a očištěn od všech závažných obvinění. Jeho dny jsou sečteny, odkud a kdy přijde smrt...? (LiVentura)

(více)

Recenze (82)

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch "studenoválečných" paranoidních thrillerů, které se už dnes, i vzhledem ke geopolitické situaci, netočí. A je to škoda, takové filmy, ač měli často velmi podobnou zápletku, dokázaly zaujmout něčím specifickým, charakteristickým, a divákovi tak připravit příjemně napínavý filmový zážitek. To platí i pro Mlčenlivého, kde Venturova poker face prochází celým filmem, zdánlivě odtažitým, ale přesto nabitým spoustou energie a napětí. 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úchvatný úvod, brilantní závěr, a vše, co se dělo mezi tím, na tom bylo až na pár ojedinělých chvilek velice podobně. Lino Ventura se pro tyhle hrdiny doopravdy narodil a asi málokdo by dokázal postavu zoufalého vědce urputně bojujícího o přežití podat tak uvěřitelně. Tísnivě bezvýchodnou náladou podobný film Rozhovor s Genem Hackmanem se mi sice líbil ještě více, ale to neznamená, že bych Mlčenlivému dával pět hvězdiček nerad. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se může směle pyšnit dvěma obrovskými přednostmi, tou první je Lino Ventura, naložil si mlčenlivého vědce na bedra a odtáhl celý film v podstatě sám. Druhou je houstnoucí atmosféra a stupňované napětí, nevěřila bych, že se u toho budu kroutit jak užovka a cítit mráz v zádech (sledovat aktivity tajných služeb mi stále nedělá dobře). Takže ano, strhující boj o přežití jednoho osamělého, který uvízl v síti špionáže znepřátelených stran, mě dostal. Plus hudební podmaz vynikající. P.S. A drobné výtky si nechám od cesty.. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tady celkem není o čem, prostě stará poctivá francouzská špionážní krimi s Lino Venturou a přímočarým scénářem, u kterého jsem si v polovině filmu nějak neuměla představit, že by dokázal ve stejném tempu udržet mou pozornost další hodinu, ale jemu se to povedlo a ještě jsem byla napnutá jak trenky. Filmová výzva 2016 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Odjakživa tvrdím, že základem filmu je scénář, Mlčenlivý je ovšem vzácný případ, kdy režijní a herecké nasazení dokáže divy a z typicky béčkového námětu je schopné vykřesat velký příběh a silné drama. Lino Ventura se dostává do soukolí střetu tajných služeb východní a západní Evropy a stává se záhy štvancem ve vlastní zemi. Jeho paranoia dosahuje maxima, kdo ale počítá s nejhorším, bývá připraven na ledascos. A štěstí, jak známo, přeje připraveným. Mlčenlivý je temný napínavý film, u kterého rád zamhouřím oči nad zjevnými nedostatky scénáře. Ten mj. počítá s celou armádou špionů schopných zorganizovat atentát na počkání. Realita byla i v dobách nejhoršího vzepětí studené války naštěstí poněkud jiná. Zamhouřím oči i nad bezmála operetním odhalením padouchů a nakonec udělím hodnocení nejvyšší. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Aj keď sa jedná o špionážny film, hlavná postava nie je špiónom, čo bolo na svoju dobu nezvyčajné. (Sao Saoi)
  • Letadlo na samém počátku filmu je Iljušin Il-62. Jedná se o sovětský úzkotrupý dopravní proudový letoun s dlouhým doletem z první poloviny 60. let 20. století. Tento konkrétní s imatrikulací CCCP-86682 byl již sešrotován. (sator)

Reklama

Reklama