Reklama

Reklama

Nesahejte na prachy

  • Francie Touchez pas au grisbi (více)
Trailer

Měla to být poslední akce před odchodem z podsvětí. Jean Gabin volí mezi přátelstvím a penězi. Max je všemi uznávaný muž podsvětí, muž pevných zásad. Ve svém věku už chce mít klid a zajistit se na stáří. To mu má umožnit poslední akce – uloupení velkého množství zlata. Max je chytrý, nikomu nevěří, a tak o všem ví jen jeho nejbližší přítel Riton. Ale Riton je přesný opak Maxe, nemá jeho zásady ani vůli. Osud Maxova „důchodu" je ohrožen... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Starosvětská francouzská gangsterská škola. 1) Ty bájné staré časy, kdy gangsteři se na oběd se svou kočkou převlékali, chovali se decentně, na úrovni a se šarmem a vždy drželi slovo i přátelství, i když na tom tratili, sice nikdy neexistovaly, ale je příjemné myslet si, že ano._____ 2) Pomalý film je úsměvný, násilí představuje pár kašírovaných facek, vše je takové přátelsky sousedské, i to gangsterské hašteření. Na konci však děj zostří a pojem drama získá své oprávnění._____ 3) 50letý Jean Gabin (Max) odchází do důchodu (to se tak ti zločinci mají), naštěstí nikoli hereckého. Jeho nejslavnější a nejlepší role ho teprve čekají._____35letý Lino Ventura (šéf konkurenční bandy Angelo) ve svém hereckém debutu zazářil._____ 4) Zaujaly mě dobové reálie, zejména stylové výtahy. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících snímků s Jeanem Gabinem, tentokrát více laděný jako gangstera, což není vysloveně jeho parketa, ale podařilo se mu to na výbornou. Ve své první filmové roli se skvěle blýskl Lino Ventura. Výkony všech herců byly velmi přesvědčivé, podpořené dobou hudbou Jeana Wienera a také černobílým obrazem. Užil jsem si to. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

• Film pod lakonickým vedením Jacquese Beckera pro mě nemá tu pravou noir atmosféru a je to hlavně konverzační krimi. Je tu debutující Ventura, mladá Jeane Moreau a především jako vždy uvolněný lehce flegmatický Jean Gabin. Ne náhodou si Francouzi na konci milénia zvolili Gabina hercem století. 70%. Produkce: Del Duca Films ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Beckerova Diera patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy vôbec, nie iba z väzenského prostredia. Nešiahajte mi na prachy ale patrí aj medzi gangsterkami iba k priemeru. Všetko ide podľa šablóny a na istotu. Množstvo žvanenia, Gabin iba prechádza z interiéru do interiéru a rvačka nikde. Dokonca aj záverečné zúčtovanie je skôr sklamaním a pôsobí tak trochu parodicky. Ventura nedostatočne využitý, ženy málo osudové. Z úcty k Beckerovmu spomínanému neskoršiemu majstrštyku a Gabinovmu slušnému výkonu zaokrúhľujem 50% hore. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Už to zní jako ohraná deska, ale na Jeana Gabina se vždycky opravdu těším. Tentokráte dokonce stál přímo u herecké kolébky Lino Ventury, který svůj filmový debut zvládl na jedničku, kdy jsem si říkal, že to je přesně ono. Ostatně neznám žádný jeho film, kde by nezahrál dobře. Přišlo mi to tak všechno fajn, v případě filmu Nesahejte na prachy, když ti dva spolu hrají. Film si nikdy nelze užít bez dobrých herců, a proto je zážitek především z nich. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Jean Gabin se přiznal, že mu Becker předvedl hereckou zkoušku Lina Ventury, což Gabina ohromilo. Později se během natáčení stali z Gabina a Ventury dobří přátelé. (Monco)
  • Herec Lino Ventura se dostal k roli ve filmu úplnou náhodou. Režisér totiž sháněl někoho, kdo mluví francouzsky i italsky a navíc působí jako mužný typ. Šéf produkce si vzpomněl na svého kamaráda Lina Venturu, který na zkoušku dorazil, ač o roli vůbec nestál. Lino paradoxně zkouškou prošel, dostal smlouvu, jenomže aby se roli vyhnul, řekl si za roli o v té době velmi vysokou částku milion franků. Ani to mu ale nepomohlo, získal jak roli, tak vysoký honorář. (Lynette)
  • Francúzske filmy-noir 50. rokov boli ovplyvnené kľúčovou literárnou stopou, ktorú zanechala tzv. Série Noire – šlo o preklady amerických hard-boiled kriminálnych románov. V tejto snímke je to príznačné pre hudbu, ktorá je akýsi hybrid jazzu. Spája americké a francúzske jazzové rytmy s francúzskymi melódiami a hudobnými nástrojmi, najmä s akordeónom. (Biopler)

Reklama

Reklama