Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie s asi nezářivějším naším hereckým dětským představitelem... Jako malý sem to žral, postupně mi však začal vadit všudypřítomný socialismus v podobě záběrů na dokonalou přírodu, řeky plné vyder, raků a nekonečné záběry na stáda srnek. Vždycky se na tento film rád kouknu, ale už to není ono.... ()

Reklama

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Klasika českého filmu, kde se snoubí poetika přírody se sondou do rodinných vztahů (nevrlý otec neodpustil synovi, že se nestal hajným a najednou má vnuka na hlídání), kdy vše podtrhuje skvěle hrající Tomáš Holý (toho si opravdu zamiluje každý, i takový mrzoutský hajný) a menší drama kolem záchrany psa. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi všichni známe ze svého dětství. Shlédnutí po letech tedy může trochu překvapit. Příjemná je syrovost prostředí i velmi slušné herecké výkony s minimem dialogů. Překvapí některé reálie, třeba lesní dělník neustále jezdící s "flintou" nebo to, že Vašek na Šumavě například vůbec nechodí do školy. Režie silně připomene Karla Kachyňu, i když není tak silná. Podstatná je tu psychologická linka - vtah děda-vnuk, ve kterém samozřejmě rezonuje taky bolestný vztah k nepřítomnému synovi/otci. Naopak až druhotné je například líčení krás šumavské přírody, byť nezle mluvit ani o tom, že by tu prostředí roli vůbec nehrálo. Navzdory spíše pozvolnému tempu film také není doslovný a nevede diváka za ručičku od jedné scény ke druhé. Viděno snad po třiceti letech je to rozhodně pozitivní překvapení. ;o) Celkový dojem: 75% ()

Regig 

všechny recenze uživatele

Já jsem vyučený v lesnické škole a pro mě je tento film pokaždé krásnou vzpomínkou na báječné časy v přírodě, plné zvěře, krásné krajiny a čerstvého vzduchu. Opět báječný herecký výkon, našeho nejlepšího děckého herce Tomáše Holýho. Tento kluk mě nikdy nezklamal ze svým hereckým výkonem a to ani v jednom z jeho filmů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Gustáv Valach (horár Straka) sa od roku 1968 dostal na čiernu listinu, lebo odmietol hrať kontroverznú postavu pápeža v hre "Zástupca", a preto mal režisér z jeho presadením dosť veľké problémy. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama