Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vašek je divnej a děda je úchylák. Celé je to divně nerealistické a uřvané. Děda je myslivec. Ve filmu vidíme akorát těžaře a mýtiny. Poselství pro vnuka jak hrom. Takhle si vzkvétající přírodu nepředstavuju. Jako malej jsem tenhle dětský film žral. Dneska? Děkuji, nechci. Tohle zestárlo a zdebilnělo až moc. ()

saaaky 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, rozporuplné hodnocení - 3 hvězdičky. Tomáš Holý je opět znakem příjemného přírodního podání. Film má pěkný spád a odehrává se navíc v krásném prostředí. Děda je správným zachmuřeným dědou a příběhy z obyčejného chalupářského života jsou opravdu věrohodné. Nostalgie, legenda. Film, který nenadchne, ale je zajímavým doplněním pro nedělní odpoledne. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Klasika českého filmu, kde se snoubí poetika přírody se sondou do rodinných vztahů (nevrlý otec neodpustil synovi, že se nestal hajným a najednou má vnuka na hlídání), kdy vše podtrhuje skvěle hrající Tomáš Holý (toho si opravdu zamiluje každý, i takový mrzoutský hajný) a menší drama kolem záchrany psa. ()

eagles22 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že nesnáším myslivce. Povětšinou jsou to magoři, kteří pálí po všem, co se šustne a až pak začnou přemýšlet, co nebo kdo to je. A rádi si hledají záminky, aby mohli něco zastřelit. Mám naopak moc rád zvířata, ale jedna z výjimek je jezevčík. Jsou to neuvěřitelně ukňouraný, uštěkaný, otravný a zákeřný lumpové. Ostatně jediný pes, který mě v životě pokousal byl právě jezevčík, když znenadání a bez varování vyběhl z křoví a prokousl mi nohu. A co onen jezevec z filmu vlastně dělá tak špatného? Je ve své noře a nikomu neškodí, jenže tam za ním nabíhají zmagořený jezevčíci a snaží se ho zakousnout a pak se všichni diví, že se jezevec brání. To se má nechat zabít? Kdyby ho zakousli je to v pořádku, ale jelikož zlikviduje jezevčíka, je z něj jezevec zabiják. No a film vrcholí zabitím nádherného jelena, fakt šťastnej a harmonickej konec... No ale nechci jen kritizovat, protože vzhledem k zmíněným věcem, nemohu tento film posoudit moc objektivně :) Jako na celek a odpočinkový film se na to koukat dá a určitě jedna hvězda za Šumavu a druhá za Tomáše Holého. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)

Reklama

Reklama