Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rodiče malého Vaška jsou velmi zaneprázdněni, a jsou nuceni Vaška "odložit" k dědovi, hajnému v lesích uprostřed Šumavy. Hajný Straka je ale starý mrzout, a jediného koho snese je jezevčík Brok, takže tímto nápadem není vůbec nadšený. Ale malý Vašek si ho svojí láskou ke zvířatům a zvídavými otázkami nakonec získá, a oba pak musí bojovat o Brokův život se zrádným jezevcem (po kterém je pojmenována celá skála)... Film má jednu velikou přednost, a to je jeho délka. Než si všimnete, že se vlastně docela nudíte, tak jsou tu závěrečné titulky. Ale ne, našla by se i další pozitiva - například dětská herecká hvězda Tomáš Holý či záběry krásné šumavské přírody. Příběh je ale velmi naivní, a oproti podobným filmům s Tomášem Holým z tohoto období nepřináší nic objevného (ba naopak).... ()

framil 

všechny recenze uživatele

Bože, to je kravina poplatná době vzniku. Ale kdysi to šlo, i když "velrybě" se to nemohlo vyrovnat.. A tak platí, že dvojka je horší než jednička a trojka je horší než dvojka. To, jak se chová ke zvířatům mělo být roztomilé, ale spíš by za to zasloužil, slušně řečeno, pár facek. No a s každým dalším uvedením je to horší a horší. Ovšem je fakt, že existují podstatně horší filmy. Prostě, malý Tomáš se vydal ze všeho, a už bohužel neměl co nabídnout. Český film ho vycucal do mrtě... ()

Reklama

saaaky 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, rozporuplné hodnocení - 3 hvězdičky. Tomáš Holý je opět znakem příjemného přírodního podání. Film má pěkný spád a odehrává se navíc v krásném prostředí. Děda je správným zachmuřeným dědou a příběhy z obyčejného chalupářského života jsou opravdu věrohodné. Nostalgie, legenda. Film, který nenadchne, ale je zajímavým doplněním pro nedělní odpoledne. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Krásný film o “husákově” dítěti který už doplácel na prudkou výstavbu paneláků ve městech, po roce 1968 tudíž smog ve městech, nástup alergii, asthmatu, ekzému a jiných do té doby, vesnickými kluky, nepoznanými civilizačními nemoci. Zde, městský chlapec po nemoci slabý neznalý přírody, přitom jeho tatínek vyrůstal v hájovně, se Václav naučí poznávat a získávat lásku k přírodě-lesu.  Pro nás kluky z města velké lákadlo, jen jsem nechápal, že socialistickej hajnej žije v stylové, stařičké, hájence díky bývalému majiteli lesů, luk a polností, knížeti Schwarzenbergovi, to sakra komunisti nemohli postavit krásnou stylovou roubenku ? Ne nemohli, protože na to neměli chuť ani prostředky, potažmo materiál..Jediný co jim nechybělo byla chuť natočit tento pěkný dětský film. Dnes máme nadbytek všeho ale chybí zase chuť natočit takto pěkný, poučný, film pro dětského diváka co má rád les. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)
  • Při točení osvobozování jezevčíka pes Tomáše Holého pokousal a on měl "šlinc" na tváři. To poté nechtěl říct svému otci, který se však o nehodě stejně dozvěděl. (Kuny27)

Reklama

Reklama