Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franciszek (Ireneusz Czop) prichádza na návštevu rodnej dediny po dvadsiatich rokoch emigrácie. Brat Józef (Maciej Stuhr) ho víta zdržanlivo. Ožíva medzi nimi dávny spor, lebo Franciszek opustil hospodárstvo a neprišiel ani na pohreby rodičov. Po niekoľkých dňoch však starší brat zisťuje, že dedina je nepriateľsky naladená voči Józefovi. Ten totiž otvoril tabuizovanú tému siahajúcu do dávnej minulosti... (Flego)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Som vďačný režisérovi aj hercom za ten film. Za pokus o sebareflexiu dejín poľského národa. Vôbec sa nečudujem rozpoluplným názorom a rozhorčeným diskusiam okolo filmu a tejto témy. Takýto film by mali premietnuť všetkým našim "rodu-verným Slovákom", ktorých predkovia doposiaľ chvália "Tisa a jeho "štát" , a si žili z avizovaných majetkov (a neboli to iba malé "obchodíky na korze" s gombikami a cvernami či dedinské krčmičky) A kto pochybuje o príbehu nech si zaloví v Googli niečo o poľskom JEDWABNOM. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Wladyslaw Pasikowski mi uz cosi hovori /Katyn/, ale tuna sa velmi nepredviedol. Na temu Zidov a Holokaustu tu bola natocena uz spusta snimkov, a tento rozhodne nepatri k tomu lepsiemu. Kalina sa vracia po X rokoch z USA spat do Polska a citi nenavistne pohlady na seba. To je asi cele, dalej sa tam nedeje nic, co by stalo za zmienku. Dlhe nudne zabery, priserne dialogy a priserne herecke vykony pochopitelne nepocitam. Takze som zas a opat rad, ze Polska kinematografia je na okraji nielen europskeho, ale aj svetoveho diania. A dufam, ze tam este aj sakramentsky dlho ostane. 40 % ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STATEČNÝ KALINO, A TY STATEČNÝ KALINO, PRAVDU CHCETE ZNÁT?! A JSI SI JISTÝ, ŽE TĚ TA PRAVDA NEOTRÁVÍ? CHCEŠ ZPOVĚĎ, TAK JI MÁŠ MÍT.“...... /// Bylo nebylo. Kdysi dávno nějaký svině zabili Ježíše Krista a jsou místa, kde si to pamatujou dodnes… Opravdu postupně odhalovaný tajemství a příběh, kterej by mohl napsat sám život. Říkám si, Polák nejsu, Žid tuplem ne, ledaže by ta PRAVDA A SPRAVEDLNOST PRO VŠECHNY… Ovšem ke konci tohle přestane bejt úzkoprofilová záležitost a začne to vypovídat něco tak trochu o nás všech. Lidech samozřejmě. Za což by si ten film ty 4* možná i zasloužil. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Maccabi Tel Aviv! (Nečum, fandím vole!) 2.) Vlastním v Polsku nemovitost. 3.) Thx za titule ,,KenoL“ a ,,onoff. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Aky 

všechny recenze uživatele

"Nahnali Židy do domu, zapálil jej, a když matky vyhazovaly své děti okny ven, aby je zachránily, vracely je vidlemi zpět..." Ne Němci. Poláci! Sousedé z vesnice. Neskutečně silné, emotivní drama, které si o sobě Poláci dokázali natočit, a to nejen jako vypořádání se s historií, ale také jako snímek současného polského antisemitismu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Postupné rozplétání toho, co se před desítkami let stalo, může člověka dovést až k věcem, které vidět a slyšet rozhodně nikdy nechtěl. Po roce 1989 se ve střední a východní Evropě natočilo dost filmů, které nesedí do schématu o tom, že všechno zlé dělali jen Němci. Jak vidno, i někteří další občas z různých důvodů přiložili ruku, vidle či pochodeň ke společnému dílu. Tenhle film je celkem pomalý a občas vyžaduje se víc soustředit k pochopení polských reálií, nicméně nelituju... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Roman Polanski vyhlásil: „Dlho som čakal na tento film. Na jeho natočenia bolo treba mať veľkú odvahu.“ (kacer4)
  • Józef (Maciej Stuhr) vykopává židovské náhrobky umístěné různě po dědině namísto dlažby. Židé byli ovšem zabiti při druhé světové válce a hned po ní došlo k pozemkové reformě, kde byla vlastnická práva Židů na pozemky zatajena. Kdo a kdy tedy udělal obětem náhrobky!? (snob)
  • V Poľsku po svojej premiére vyvolal film Dozvuky okrem pozitívnych i kontroverzné reakcie verejnosti a politického spektra. Osobné útoky musel znášať nielen režisér, ale aj herecký predstaviteľ Jozefa - Maciej Stuhr. (kacer4)

Reklama

Reklama