Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (243)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série Temného případu je naprostá pecka. Především je to herecký koncert McConaugheye a jeho proměna v čase je opravdu děsivá. Harrelson není o moc horší a hraje přesně takového policistu, jakým vypadá že je. K tomu opravdu výborná Fukunagova režie a závěr, který je jak z Mlčení jehňátek. Prostě paráda. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, jaký použít prostředky, kdybych hodlala někoho lámat, tak zvláštní a jedinečný to je. Otravoval mě jenom způsob intonace obou borců, v některých místech až přepálený a to beru, že nejen tupé ale i hlas se léty mění, a neodbytný pocit, že už se oba předem vidí, jak si jdou po červeným koberci pro nějaký poklepání na herecký ramínko. Satisfakcí mi ale mnohonásobně byl scénář (ke své radosti jsem zjistila, že ho má na svědomí Nic Pizzolatto - čiliže autor scénáře The Killing), díky němuž jsem byla tlačena o obou svérázných náturách podumat a konfrontovat, a nepopsatelná atmosféra. Temný případ shledávám jedním z nej seriálů poslední doby. Asi tak. ()

Reklama

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jsem dlouho odkládal, protože mě docela odrazoval ten hype, který se kolem něj vytvořil. Dnes, po zhlédnutí celé první řady, musím uznat, že se jedná opravdu o velmi kvalitní seriál. Po stránce herecké, scenáristické, hudení nebo kterékoli další je takřka bezchybný. Přesto však nejdu na plné hodnocení. Seriál je dobrý, ale má až příliš pomalý spád. Na jednu stranu je to dobře, ale tady mi to přijde až příliš zahnané do extrému. Možná kdyby jednotlivé epizody byly o něco kratší a tedy koncentrovanější, byl bych spokojen úplně. Přesto se ale těším na druhou řadu. 82 % ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stát blízko souboje světla s temnotou se nemusí vyplatit, v případě některých klání to ale neplatí. Ve světě lesa, vidin, parohů, prapodivných obyvatel a Rustyho zabíhavých monologů mi totiž i přes počáteční problémy s naskočením na danou trať bylo moc dobře. To, že si věčně nasupený Harrelson i v nejlepším slova smyslu jetý McConaughey kradou celý Případ pro sebe, je asi jasné každému, kdo o tenhle profil zavadil. Každá promluva či (ne)shoda je dohrána do extratřídy a je to právě pouto hlavní dvojky, díky kterému zůstává po prvním příběhu v hlavě tak pozitivní dozvuk. Čím déle se znají, tím více se odlišují a paradoxně čím rozdílnější jsou, tím jsou navzájem provázanější. Bohužel ve chvílích, kdy se oba naplno věnují vyšetřování vraždy, unikala moje pozornost i vzhledem k pozvolnému tempu všemi směry a nezbývalo než si přát zaslechnout nějakou další neprůhlednou metaforu. Až ve dvou finálních dílech jsem konečně onomu hledání stop přišel na chuť, ale tím spíš bych se na začátku obešel bez poněkud vynuceného střídání časových rovin. Takže ano, je to audiovizuální a herecká bomba, u které zvěsti o výjimečné události z větší části nelhaly. Důvody pro nenadálé zatracování televizní tvorby mimo HBO pro mě ale zůstávají větší záhadou, než jakou byla pro hlavní nesourodou dvojici identita ústředního vraha. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Tvůrci si dávali záležet na tom, aby výprava odpovídala době, ve které se příběh odehrává. Fotografie mrtvol v dějové lince z roku 1995 jsou např. foceny analogovým fotoaparátem a klasicky vyvolány. Tvůrci nepoužívali digitální techniku, dokud to příběh neumožňoval. (jerry12)
  • V deníku Dory (Amanda Rose Batz) se objeví zmínka o žlutém králi. Přestože se může zdát, že jde jen o výplody Dořiny nemocné a zdrogované mysli, jde ve skutečnosti o odkaz na knihu hororových povídek Roberta W. Chamberse "Král v žlutém rouše", která vyšla v roce 1895. Zmíněno je také město Carcosa, které bylo podle Chamberse městem zničeným nepředstavitelnými nadpřirozenými silami. (ČSFD)
  • V první sérii pátrají detektivové po "špagetovém monstru". To skutečně existuje. Jedná se o přezdívku pro tvora s latinským jménem Bathyphysa coniferna, který žije v hlubinách a jen málokdy se ho podaří zachytit. (tb_23)

Reklama

Reklama