Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 7
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 7

Recenze (138)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tady na tomto dokumentu je legrační to, že lidi kteří nedávali v hodinách dějepisu pozor nebo třeba neměli buňky na to pochopit látku, která jim byla vykládána, tak to budou brát jako dokument a ne jako něco šokujícího natož neznámého. Je důležité si uvědomit, proč Oliver Stone natočil takovýto dokument, který podkopává domácí i zahraniční politiku nejmocnější země světa a už vůbec není vlastenecký. Tak zaprvé Oliver sloužil nedobrovolně jako voják v dodnes pro mnoha lidí nepochopené válce ve Vietnamu ze které si přinesl pár těžkých zranění a také trauma, které si nahrazoval pudrováním nosu kolumbijským kokolínem. Od té doby kritizoval skoro všechny vlády, protože byly pravicové a agresivní vůči mnoha rádoby nepřátelům a to zejména kvůli nerostnému bohatství a dalšímu bohatství, které chtěla tato velmoc s pomocí svých spojenců získat. Byl velký odpůrce likvidování diktatur v Latinské Americe, které USA provozovala v 70. a 80. letech. Tento desetidílný dokument nám ukazuje, že vše není tak růžové a jasné, jak nás to učí v našich školách a že by o tom, co se studenti dnes učí ve školách měli trochu přemýšlet a občas se kouknout na tento nebo podobnej dokument a né si nechat vymejvat mozky občas i nelogickými fantasmagoriemi, který nás na těch našich skvělých školách učí. Ha, ha. Za objektivnost, nenucenost, poznání mnoha nových faktů, která byla předtím nevyvratitelnou pravdou a za sympatie k Oliveru Stoneovi dávám jasnejch 100%. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

No neviem, pozrel som si prvé 4 diely a bola to jedna veľká nuda. Komentátor chŕli fakty, striedajú sa dobové zábery, ale celé je to veľmi rýchle a strácal som sa v tom. Veľký podiel na tom má to, že rozpráva iba komentátor. Ocenil by som rozhovory s priamymi účastníkmi daných udalostí tak ako to bolo napríklad v dokumente World at war. Takto je to veľmi monotónne. 40 % ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než plným počtem, přestože jsem se snažila být při hodnocení seriálu kritická. Všechny, které zajímá politika, zvláště mezinárodní, Stoneovo Desatero pravděpodobně nadchne jako mně. Shlédla jsem všech 10 dílů a nenašla demagogii ani manipulaci, tak časté v převážné většině dnešních médií. Pouze fakta a souvislosti. Kompletní historie americké politiky za posledních 80 let, její vliv na samotné Američany i na zbytek světa. Závěrem bych ráda připomněla Voltairův citát z 18. století, který se objevuje v posledním díle o éře teroru - "Ti, kteří vás nutí věřit nesmyslům, vás jednou budou nutit páchat zvěrstva." - Pamatujte na to vždy, když budete pročítat noviny či sledovat televizi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dovolím si ohodnotiť po jednej časti. Prekvapivo informačne bohaté, výstižne doplnené zábermi z filmov a najmä plné dobových záznamov rokovaní politikov. Uvidíme ďalej, snáď informačná strohosť nepodľahne demagógii ako Nemci spojencom. Videná druhá časť. Nevedel som, že Rooswelt bol taký sympaťák. Kam sa hrabú slovenskí a českí politici. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Na spanilou jízdu kritického myšlení se Stone příliš často uchyluje k domněnkám a zjednodušení, přesto však rámec díla přesahuje 90% copypastové dokumentární historické produkce. Je zajímavé sledovat, jak kriticky smýšlející dokumentarista na naší veřejnoprávní televizi najednou netočí dokument, ale autorský esej, který musí být pro jistotu vysílán v nejvypečenější časy. O co šťavnatější je obsah, pohříchu často podtrhává nohy časová osa narativní formy, která vždy odvypráví ucelenou linii a pak se v čase vrací k jiné, paralelně probíhající. Neustále se tak překrývá antidatace událostí ve vztahu k dynamicky se měnícím ambivalentním postojům jednotlivých aktérů, což čitelnost vývoje jejich osobnosti a smýšlení zrovna neulehčuje. To však nemůže anihilovat fakt, že Americké století je povinná četba jak vyšitá. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama