Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Každý divák (včetně mě) velebí Quentina Tarantina, ale všimnul si někdy někdo, jaké pecky natočil Mel Gibson? A hlavně jak. Vždyť už jeho prvotina před velebeným Statečným srdcem, bylo velice povedeným dramatem. Hlavní role si střihli Mel se začínajícím a ještě talentovaným Nickem Stahlem. Ta lehkost s jakou Gibson umí točit je zkrátka fantastická. 75% ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o srdci chlapca a muža. Každý chlapec potrebuje skutočného otca, a v tomto príbehu ho Chuck nachádza. Nech je nádejou pre všetkých mužov, ktorým sa nedostalo v detstve toho čo sa malo. A inšpiráciou aby mohli dať svojím chlapcom to čo skutočne potrebujú. Mel, je skvelý režisér aj herec v tomto snímku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sympatický debut, s trochu nedotiahnutým scenárom a patetickejším záverom. Typ filmu, ktorý stojí na hercoch, čo v prípade Gibsona je pre mňa príjemným prekvapením. Typický rodinný film na nedeľné popoludnie. Gibsonova komornejšia a osobnejšia predpríprava na veľké armády, veľkolepé historické kulisy a potoky krvy. Je toto autorský film, umelecký, alebo mainstream? Zo všetkého niečo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek pro pedagogy aneb Disce aut discede. 1) Je tu pár užitečných rad, jak být dobrým pedagogem, rad, ze kterých by měl radost i Makarenko. Zvláště bych vyzdvihl odpověď učitele na otázku, jestli zneužil svého předchozího žáka. I didn't spend all summer teaching you, so you could cheat on this question. 2) Spoiler. Výrazný homosexuální (nebo snad pedofilní) aspekt, přítomný v předloze Isabelly Hollandové (knihu napsala jako 52letá v roce 1972), je ve filmu zatlačen do pozadí. Et tu, Chuckus? Rozhodl tak Mel Gibson ve snaze to say something more positive. Příběh tak ztratil jednu významovou rovinu, ale získal na jednoznačnosti a nesporně se stal přijatelnějším pro mainstreamového diváka. 3) Maloměsto je vykresleno úsporně, avšak velmi výstižně. Je pro USA typické, že autorka knihy zvolila tehdy asi šestisettisícový Boston. Ve filmu jej nahradily záběry z Portlandu ve státě Maine, kde (v Maine) byl film i v dalších lokacích převážně natáčen. 4) Příběh je situován do roku 1968. Chtějí tím snad autoři naznačit, že v dnešní Americe by se to takhle odehrát nemohlo? 5) Pro 37letého Mel Gibsona to je režisérský debut, pro 14letého Nicka Stahla debut herecký. 6) Distributor zase jednou nahrazuje nedostatek invence převyprávěním většiny děje ve svém textu. 7) Závěrem nádherné učitelské vyznání: You gave me what I never expected to find again. A gift of your trust and love. And nothing can take that grace away. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který působí až komorně a velmi niterně ve vztahu k divákovi. Žádné okázalé scény, žádné zbytečné emoční výlevy a žádné teatrální herectví kalkulující s případným Oskarovým oceněním. Příběh muže, skrývajícího se před světem kvůli svému zohyzdění, natočil Gibson tak neuvěřitelně uvěřitelně, až z toho mrazí. A přitom je to jen film. Jedna z kontroverzních příměsí příběhu, ve které je hlavní postava nařčena ze sexuálního obtěžování žáka, není optimálně dotažena a mírně působí rušivě, protože je to přece jen choulostivé téma. Bouřlivák Gibson si toho byl dobře vědom a raději se jen o tohle téma nenápadně otřel. Jinak je to poměrně nevšední dílo, které se vzpírá nálepce "doják". 80% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Mel Gibson sa obsadil do role McLeonda len preto, lebo nevedel nájsť žiadneho iného vyhovujúceho herca. (Fejpof)
  • Režisér a představitel Justina McLeoda Mel Gibson vzpomínal na jedno z úskalí vzniku filmu: "Vzhledem k tomu, že jsem hlavní roli musel vzít sám, znamenalo to pro mě mimořádně dlouhé pracovní dny, protože trvalo hodiny, než byla hotová moje speciální maska - a líčili mě ještě předtím, než štáb postavil scénu. Tolik sil jako u tohoto filmu jsem ještě nikdy nemusel investovat. Jednou jsem dokonce usnul uprostřed rozhovoru se svým asistentem - jako starý dědeček, který si právě zdřímnul. Když jsem se probudil, měl jsem před sebou dobře dvacet polarioidových fotek, jak slastně spím s otevřenou pusou." (NIRO)

Reklama

Reklama