Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát o tom, jak je Král rybář špatný film. Nebyla by to pravda, ty 2* spíš znamenají, že jsem se pociťově s tímhle filmem naprosto minul. Dobře to napsala má oblíbená uživatelka Phobia. Ano, pro řadu uživatelů to je nejlepší a nejsrozumitelnější Gilliamův film. O Kletbě bratří Grimmů se psalo a říkalo, že je to jen poloviční Gilliam, přitom tam jsem všechny znaky typické pro jeho tvorbu spolehlivě poznal. Tady je nenalézám vůbec a po pravdě řečeno by mě ani nenapadlo, že tohle natočil právě Gilliam. Je to totiž typická ždímačka na city a příběh o outsiderech, kteří se dokážou znovu oklepat, vstát a jít za štěstím. Nedávno jsem znovu zhlédnul Rain Mana a musím říct, že na mě i po letech svou dávkou sentimentu spolehlivě zafungoval, tady to ale nějak nešlo. Ten film je totiž tak nějak přehrávaný a to ani ne tak díky hercům, kteří patří k hollywoodské špičce, jako spíš díky požadavkům scénáře a režiséra. Tím pádem pro mě nejsou dost civilní a jestli se např. v profilu Amandy Plummer píše o tom, že se snad nemůže najít divák, který by nebyl dojatý její postavou v tomto filmu, pak krčím rameny a říkám "Ano, já jsem ta výjimka". Buď točíte film se zjevnou fantastickou nadsázkou typu Horší už to nebude (který byl ale přitom v hereckém projevu mnohem civilnější) nebo točíte snímek z reálného světa a tam podobné zvraty a postavy, jako je bláznivý Parry, jednoduše nepatří. Reálný život bezdomovců a jejich skutečné problémy ten film míjí vzdáleností světelných let. Ano, je to hezky natočené a zahrané, ale neřeklo mi to vůbec nic a znovu se už k tomuhle filmu vracet nebudu. Celkový dojem: 45 %. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam v tomto snímku opustil své fantaskní a futuristické světy budoucnosti a natočil příběh bývalého cynického rozhlasového DJ Jacka Lucase a záhadného bezdomovce Parryho, které spojuje tragédie nepřímo zaviněná právě Jackem. Vznikl zajímavý, avšak dlouhý a poměrně depresivní film s vynikající výkony obou hlavních představitelů v pro ně atypických rolích. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nezaměnitelný rukopis, bizarně bláznivý styl a humor, tvořivost a fantazie Terryho Gilliama jsou poznávacími prvky jeho osobnosti. Po filmech 12 opic a kultovnímu Brazil jsem od něj jako třetí film zhlédla Krále rybáře. Ten chlapík se mi začíná opravdu líbit:) Skvělé výkony Jeffa Bridgese, Robina Williamse a také Amandy Plummer. Bizarní příběh s údernou silou originálního scénáře, dialogů, vtipu a celkového zpracování. Během sledování filmu jsem čekala, jestli se fantaskní představy bláznivého Perryho nějak prolnou do skutečnosti a jeho, myslí stvořená legenda o Rudém rytíři a Svatém grálu umístěném na 5. avenue nabude realistické podoby. Pak mi došlo, že se jedná pouze o jeho vlastní "svět" a že vlastně to hlavní, o co zde jde, je hledání, naděje a láska. Vždyť, kdo je vlastně bláznem? Člověk, kterého ostatní takto můžou nazývat, může mít mysl více uspořádanou než člověk, který se nám jeví jako naprosto "normální." Mám ráda filmy, kde se, my, co si připadáme často jako "blázni" nebo "jiní", můžeme zachumlat do vytříbeného, správně bláznivého, avšak až důležitě pravdivého smyslu pro lidskou odlišnost, představivost a fantazii. Thanks, Terry:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neda se rict, ze bych z tohohle filmu byl naprosto hotovej, to me vic dostali jiny Gilliamovo kousky, ale i tak se jedna o vyjimecnej pocin. Pribeh je originalni variace na celkem provareny tema, tady navic s naprosto perfektnim scenarem. Navic to je trochu ladeny do fantasy, takze tu je zajimava stylizace, paradni ohnivej rytir a hlavne typicka Terryho uchylacka kamera. Plus tu je super hudba a diky tomuhle vsemu dohromady ty dve hodinky utecou fakt svizne. A to jsem se jeste nezminil o naprosto dokonalejch hercich. Williams a Bridges podavaj jedny z nejlepsich vykonu, az clovek nevi, kdo z nich hraje lip a na koho se zamerit, protoze se skvele doplnujou a nijak se navzajem nerusi. No a za zminku jeste stoji nesikovna Amanda Plummer, ktera me obcas fakt pobavila. Jako celek je film fakt excelentni smes romantiky, drama, fantasy a komedie, ale jak uz jsem psal, mam radsi jiny Terryho filmy. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Fisher King nieje len úžasným filmom, ale aj zaujímavým prierezom Gilliamovej kariéry, a môžete nájsť motívy ešte z dôb jeho montyphytonovského obdobia, ale aj aj motívy, ktoré sa objavovali v jeho neskorších fimoch. Inak je to proste riadne uletená Gilliamovka plná pološialených postáv a strelených historiek, ale aj nečakane hlboký ľudský príbeh ktorý dojme a pohladí na srdci. Odporúčam aj tým, ktorí pochybujú o tom, že Robin Williams je výborný herec.(10/10) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Bílé tričko s obrazem baseballového hráčem, které na sobě měla postava Jeffa Bridgese, herec už dříve obléknul ve filmu Strach (1989) a později také ve snímku Big Lebowski (1998). (Bounded)
  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)
  • Edwin (Christian Clemenson) posloužil jako zdroj inspirace pro skutečného vraha George Hennarda, který 16. října 1991 najel svým pickupem do restaurace Luby v Texasu a poté zastřelil 23 lidí, převážně žen, a dalších 27 zranil. Stejně jako Edwin spáchal po činu sebevraždu. Ve své době se jednalo o nejhorší masovou střelbu s největším počtem obětí v historii USA. Ironií osudu při ohledávání Hennardova těla našel koroner v jeho kapse lístek z kina na film Král rybář. (POciSEM)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno