Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jestliže bývá Dickens obviňován z přemíry sentimentality, tak Christmas Carol je toho nejkřiklavějším příkladem a rozhodně se nemůže řadit po boku většiny jeho ostatních děl. Nicméně právě proto se tu podařilo převést jeho povídku do filmové verze povedeně a nanejvýš věrně. Pak je již pouze na vás, zda vás "zmoudření" starého, zapšklého, bezcitného a vůbec odporného dědka, jež jest provedeno za pomoci vánočních duchů, naladí do té správné vánoční atmosféry, anebo úplně znechutí a odradí. Film by se však rozhodně neměl promítat jindy než o Vánocích, tehdy má pak naději, že možná dožene nějakého osamělého, starého a opuštěného člověka k sebelítosti a snad i k pláči. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tá televízna tvorba je o trochu rozdielna, ako tá ktorá sa premietaná v kinách. V podstate tu viac ide, ako dosiahnuť umenie, alebo podať divákovy umelecký zážitok. Vrelo odporúčam na vianočné časy. Je len škoda, že tá televízna tvorba upadá a máloktorému sa dnes chce zapnúť televízor, to len tak na okraj. /70 %/ ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dojemný a nádherný film přesně opisující Dickensův světonázor. Jak se kdo k této problematice postaví, je jeho věc. Já musím vyzvednout celou tu nádheru v čele s vynikajícím Patrickem Stewartem. Také Richard E. Grant hrál svou roli velmi přesvědčivě. Chce-li být někdo dojat, vřele doporučuji tento nádherný příběh. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější verze Vánoční koledy je ta kreslená, kde tvář hlavní roli propůjčil Jim Carrey. Asi i proto, že to je první verze tohoto příběhu, kterou jsem viděl. Nicméně už teď vím, odkud tato kreslená verze obšlehla plno gest a scén. Hraná verze s Patrickem Stewartem je totiž naprosto úžasná. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Vánoční koledu Charlese Dickense mám rád, je to jeden z nejvánočnějších z vánočních příběhů vůbec, ale tohle zpracování se moc nepovedlo. Zprvu jsem se nemohl zžít se Stewartem jako Scroogem, postupně jsem mu však přišel na chuť, až na ten úplný konec. S čím jsem se ale vůbec nesmířil je příšerné zpracování Duchů. Jeden podivnější a směšnější než druhý, laciné televizní triky... Dalo se to vymyslet jinak. Lépe. ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama