Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O několik řádů slabší než předchůdci. I zde je několik skvělých scén, ale většina z nich je zbytečně protahovaná, nemá pointu nebo smysl pro "děj" filmu. Předfilm měl jednu zajímavou hlášku, jinak dost zdržoval a celkově je to jediný ze tří Monty Pythonů u kterého mi hned po zhlédnutí bylo jasné, že už ho nikdy neuvidím (nebo ne dobrovolně). Je to velká škoda, že oproti Svatému grálu či Životu Briana nemá Smysl života ty pravé grády. Možná je to paradoxně tím, že moc tlačí na pilu. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Brilantní a smrtelně zábaný film, který já osobně považuji za nejlepší dílko od legendárních Monty Pythonů. Nejlepší skeče jsou mimo jiné ,,Nudná a absolutně nezáživná" sexuální výchova v podání Johna Cleese, cholerický generál Michaela Palina jehož hlas dokáže vyskočit o tři oktávy nahoru, naprosto úžasné písničky v čele s Galaxy song a Every sperm is sacred (a následným protestantským proslovem Grahama Chapmana). Moje nejoblíbenější je bezesporu slavná blicí scéna s Terry Jonesem a Johnem Cleesem (slabým povahám by mohla přivodit nervový šok) která je tak nechutná a absurdní, že si člověk říká ,Jak na to proboha přišli? Odtud pochází i můj nejoblíbenější dialog: ,,Dobré odpoledne pane, jak se dnes vede"? ,,Radši mi přineste kýbl, budu zvracet". ,,Gastone, kýbl pro monsieur"! Doporučuji podívat se na tento film někdy kolem Vánoc, protože si ho člověk víc vychutná díky té atmosféře. A mimochodem, opravdu nevypadám jako pan Creosote. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spolu s Životem Briana nejlepší pythonovský film. Ač to možná někomu tak nepříjde, Smysl života je důkladně promyšlený a propracovaný film, jenž se drží celkem těsně určité myšlenky, kterou kdo chce vidět, tak uvidí, a kdo se chce nechat zhnusit, tak... však víme... To co je na MP úžasné, tzn. ta nebetyčná drzost, dělání si legrace z věcí, které jsou pro jiné svaté, extrémně vtipné gagy, které někdy balancují na hranici normálního vkusu, štiplavost a dělání si srandy ze sebe sama.. tohle všechno je v tomto snímku vměstnáno do ohromně zajímavého pseudofilosofického rámu, který ovšem pod nánosem všeho toho humoru skýtá obrovskou porci námětů k zamyšlení... Pochopitelně ne zamyšlení o smyslu života jako takového, ale spíš o nás samotných, jak se chováme a v jakých schématech žijeme. Říznost vtipu je tady ještě ostřejší než u Briana a docela by mě zajímalo, v kterém momentě by tenhle film vypnul třeba takový kardinál Vlk..:-)) MP kašlou na jakoukoli korektnost a v tom je jejich cena! A je to navíc veliká sranda... Určitě ještě větší než u Svatého grálu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriálu jsem dal za 4 s tím, že některé díly mě nebavily. A tady to musím chtě nechtě udělat taky. Začněme od pozitiv. Nejvíce jsem se zasmál u scénky války, kdy vojáci dávají svému seržovi dárky… To je něco, co se nedá popsat, to se musí vidět. Pak taky jsou dobré scény, jako setkání se Smrtí, Kyblíček pro pána, Hodina sexuální výchovy, Vojáci na cvičišti… Jako zápory vidím některé jiné scény, hlavně začátek s pojišťováky. Nevím, ale tohle mi moc nesedlo. Pak taky konec (Nebe) už nebylo to, co bych čekal od Pythonů. Já vím, jsou to prkotiny, ale když to vezmu kolem a kolem, tak mi vychází, že prakticky u všech scének jsem měl takový lehký úsměv, který jen jednou (vojáci předávající dárky) přešel do záchvatu. Proto "jen" 4 hvězdy. Ale tenhle film mě nabudil, abych si doplnil Pythonovskou filmografii… P. S. A velký dík Primě Cool za to, že tento film pustila s titulky! Kdyby takhle odvysílali všechny, vůbec bych se nezlobil… :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Smysl života aneb Monty Pythonův mistrovský epitaf. Nejčernější, nejdrsnější, nejabsurdnější a nejzávažnější dílo téhle britské party. Co se jiní tvůrci snažili jen nastínit, oni naplno a bez servítek pojmenovali pravými jmény. Civilizační problémy jsou podané s nadhledem a nepřebernou dávkou absurdního humoru (za všechny hodina sexuální výchovy), kdy místy tuhne úsměv na rtech (některé scény nejspíš ani moc vtipné být neměly - např. transplantace či smrťák). Nostalgický závěr je už jen třešinkou na dortu. Smysl života aneb nashledanou a sbohem ve velkém stylu. 100%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Film se měl původně jmenovat: "Monty Python's Fish Film". (Kulmon)
  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)
  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama