Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 451)

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Ako mladý chalan optimisticky hľadači do budúcnosti som sci-fi žáner žral, no teraz, keď viem, že to bude stále len a len viac na prd, ulietam skôr na fantasy - ale to len tak na okraj, s výsledným hodnotením to má pramálo spoločného. Čo ma tak prinútilo dať filmu priemerné tri *? Pravdu povediac, sám neviem, proste mi tento film nič nedal, no verte mi, že mi to je skutočne ľúto. Nepopierateľne ide o majstrovský film, skvele natočený, napísaný a hlavne zahraný (Brad Pitt dokázal, že patrí medzi najlepších charakterových hercov nielen tejto generácie, nech si vraví kto chce, čo chce), no jednoducho ku mne prehováral jazykom, ktorému som nerozumel. Škoda, možno keď si to pozriem ešte raz... PS: POMO ho tu prirovnával k Vertigu, čo je viac ako irónia, pretože ani ten film ma vôbec nechytil. Na rozdiel od Dvanástich opíc ho však nepokladám ani za príliš dobre napísaný, ani za príliš dobre zahraný a jediné, čo ma na ňom dorazilo bola réžia pána Alfréda... Neviem, niektoré filmy mi proste nie sú súdené. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Necháš ji, vždyť je to doktorka. Kultovní sci-fi záležitost, ve které lidé věří v to, že lze vrátit čas a změnit vývoj, který je přivedl na pokraj zkázy. Pět miliard jich je totiž kvůli smrtícímu viru po smrti, pomoct má Bruce Willis (s naprostou změnou image) vyslaný do doby prvního výskytu nákazy a získat vzorek, aby šlo vyrobit vakcínu. Jenže se vyskytne ve špatném roce, kdy ještě o epidemii a Armádě dvanácti opic nemá nikdo tušení... Výsledkem je Gilliamův nesporný triumf a takřka filosofická úvaha, která zaujme zejména bravurní výpravou, kamerou Rogera Pratta a hereckými výkony, korunovanými potrhlým anarchistou Bradem Pittem (Zlatý glóbus, nominace na Oscara), který se v polovině 90. let nekonvenčními projekty bránil škatulce romantického hezouna. „Vyšlo“ mu to na výbornou, protože tady není tradičního skoro nic. Falešné stopy mají zelenou. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jeden z nejlepsich filmu Terryho Gilliama a taky jedno z nejlepsich temnejch sci-fi, co jsem kdy videl. Samozrejme, ze kazdej si pod pojmem sci-fi predstavi ruzny veci, takze nekoho, koho napadnou jen stihacky ve vesmiru, laserovy mece atd., tenhle film asi zklame, ale ja z neho byl nadsenej. Pribeh je spravne zamotanej a i kdyz jsem tusil, co a jak bude, stejne sem si nemoh az do konce bejt jistej. K tomu si jeste prictete Bruce Willise a Brada Pitta v jednech z nejlepsich vykonu jejich karier, perfektni atmosferu, misty uchylnou kameru a skvelou hudbu. Dokonalost. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Takové filmy mám nejraději. Formálně famózní, emotivní, ale i myšlenkově bohaté a přitom divácky přístupné (např. Gilliamův starší počin, Brazil, nesplňuje poslední jmenovaný faktor a proto mu za sebe nemůžu udělit pětihvězdí, neboť jej vlastně pořádně nechápu). Twelve monkeys má plné dlaně i dalších prvků, které s takovou radostí vídám ve filmech: obrazovou výtvarnost, osobitost, dobré herecké výkony, padnoucí hudbu, či škokující rozuzlení zápletky, takže hodnocení je jasné.... ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí asi těžko pochopitelný, ale tím víc přitažlivý Sci-fi. Jeden z nejlepších v daném žánru a pokud budu hodně přísný, tak nejlepší ! Brad Pitt a Bruce Willis opravdu vynikající. Nejlepší je ovšem jedno zdejší hodnocení, pro jehož stvořitele je příběh "předvídatelný" a Brad Pitt "předstírá že hraje". No to je teda pěknej úlet :) ()

Galerie (105)

Zajímavosti (58)

  • Terry Gilliam priznal, že bol sklamaný z Josepha Melita. Chlapec bol obsadený na základe jeho výrazných očí, ale Gilliam mal pocit, že nie je tým správnym detským hercom, ktorý by mal hrať mladého Colea, pretože mu chýbal zmysel pre úžas. (Arsenal83)
  • Natáčelo se od 8. února do 6. května 1995 v Marylandu, Pensylvánii, New Jersey a v Kanadě. (Varan)
  • Šváb, ktorého James Cole (Bruce Willis) vezme ako vzorku z povrchu, je druh rodu Gromphadorhina. Pôvodne sa vyskytuje na ostrove Madagaskar a v zimných podmienkach, ktoré panujú vo filme, by neprežil. (Z0oMb3E)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama