Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na detektivky příliš často nekoukám, nicméně tuto jsem z filmotéky vybral šťastně. Sice je vidět, že pánové na rybách nemají zkušenosti, ale srdce mi vždy pookřeje při záběrech od vody. Nicméně, o rybaření film nebyl a detektivní příběh mě od počátku zaujal. Děj je poněkud překombinovaný, ovšem scénář je jako celek chytrý, vtipný a zajímavý. Vyšetřování v poměrně poklidné atmosféře přináší mnoho zajímavých momentů, film mě pobavil. Navíc herecké obsazení je na televizní tvorbu více než uspokojivé, a to kupodivu i drobných rolích. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Já pro jistotu koupím nějakou rybu ve městě.“ Viktor Preiss to má fajn, sem tam si rybaří, sem tam jezdí na motorce a sem tam řeší zapeklité případy. Horší to už má divák. Netušil jsem, že za hodinu a čtvrt uvidím asi stovku podezřelých, z nichž každý zná každého, jak to tak v Horní Dolní bývá. Je to otravné, protože je hrozně složité společně s Preisem hledat pravého lotra. Preiss má ale naštěstí k ruce scénář, já jako divák nikoliv. Hlavní duo Preiss s Matáskem hrají sympaticky, ostatní se ale bohužel moc nesnaží. Režie působí hrozně rutině, zcela chybí nějaké prvky navozující atmosféru. A také mě trochu mrzely nelogičnosti, např. celé odpoledne rybařící kamarádi pařící si nohy v holinkách na slunci. ()

Reklama

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechtěně jsem tento film shlédl a očekávám, že velmi rychle na něj i zapomenu.78 minut vesměs nudy. Potencionální vrah sdělí klíčová fakta jedině Preissovi do té doby mlčí či říká nepodstatné věci či nádává na nějaký komplot.. proč? Press co je od něj náhodou kousek na rybách ho jde zachránit. Pak příběh nabere na množství nových dat, ale opět jak lehce policie z výslechů neví nic Preiss a jeho neznámý kolega zjistí všechno, náhodou potkají všechny určí vraha k tomu stihnout chytnou velké úlovky a jako bonus vyřešit i dlouho nevyřešený trestný čin... jak prosté. prostě vše j zde strašně moc jednoduché a to množství náhodných setkání a z nich plynoucí informace byli velmi velmi nepřesvědčivé. Kladem je to, že kdo je vrah v koncovce filmu nebylo snadné určit indície ukazovaly na více lidí. Tudíž za mě slabší průměr. 2z5 ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poněkud skokový děj, návaznosti (střih) s velkými dějovými výpadky. Snad proto, aby se chytrý divák domyslel. Jistě, není to špatná myšlenka, divák by se neměl nudit a odhadnout předem vraha, ale těmi dějovými okny by nemělo unikat více děje, než je zdrávo. Ale strávil jsem to. Navíc jako milovník panenské přírody jsem si vychutnával v HD rozlišení záběry na čisté zelené prostředí toku kouzelné říčky. HNEDLE bych si VEDLE těch rybářů přistavil židličku a hleděl jen tak do vody a usrkával pivko .... samozřejmě bez manželky. :-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Případ pro rybáře s vcelku kvalitním obsazením je opět další z celé řady detektivek. Není to žádné napínavé drámo, ale film vycházející z tradice českých a československých detektivek. Kriminalista pomalu, ale jistě rozplétá nitky vedoucí k vraždě. Na konci nám Viktor Preiss na verandě ještě vše zrekapituloval a připoměl, že motiv mají všichni a podezřelí jsou také všichni. Tedy přesně tak, jak to bývá v anglickách knihách a filmech s touto tématikou. Je to prostě jen detektivka, která nejspíš z průměru nevyčnívá a kdo ví, zda divákovi utkví v paměti. Ale odvíjí se zajímavým způsobem, kdy hned na počátku myslíme, že máme vraha před sebou, ale vše je jinak. Takže autoři dávají divákovi možnost si ho tipnout. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama